Λάθος συναγερμός για τα οικόπεδα της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη

Η προεκλογική περίοδος οδηγεί σε υπερβολές και λάθος αναγνώσεις.

Δυστυχώς, το πλέον ευαίσθητο και επικίνδυνο τοπικό θέμα, αυτό της πρόθεσης της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσει την περιουσία της στη Βουλιαγμένη έπεσε θύμα μιας βεβιασμένης εκτίμησης από τη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών.

Η παράταξη του Θάνου Ματόπουλου «αποκάλυψε» με δελτίο Τύπου της ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός μακροχρόνιας μίσθωσης για αδόμητο σήμερα ακίνητο επί των οδών Θησέως και Άρεως, δίπλα από τα τένις (ολόκληρη η διακήρυξη εδώ). Αυτό είναι ακριβές, όμως η παράταξη συνδέει λανθασμένα τη συγκεκριμένη ενέργεια της Εκκλησίας με τον διαχρονικό αγώνα του Δήμου να κρατήσει τα δεσμευμένα ως κοινόχρηστους χώρους ακίνητα της Εκκλησίας μακριά από την αξιοποίηση.

Και είναι λάθος διότι το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν ανήκει σε αυτά που ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θεωρεί πολεοδομικά αρρύθμιστα και για τα οποία δίνει δικαστικό αγώνα σε πολλά επίπεδα ώστε να παραμείνουν στο σημερινό τους καθεστώς.

Αντίθετα, όπως διευκρίνισαν οι δημοτικές υπηρεσίες στο 3vita.gr, το Οικοδομικό Τετράγωνο 27, περί ου ο λόγος, έχει κόκκινη οικοδομική γραμμή και δεν μπήκε ποτέ σε διαδικασία απαλλοτρίωσης, όπως έγινε με τα γειτονικά του.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έδωσαν ποτέ καμία «πολυπόθητη έγκριση» όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της παράταξης, αλλά ένα πιστοποιητικό που αναγράφει τους όρους δόμησης και της χρήσεις γης ώστε να συνταχθεί η διακήρυξη. Φυσικά, στο συγκεκριμένο οικόπεδο το οποίο βρίσκεται από το 1955 εντός σχεδίου και ουδέποτε δεσμεύτηκε, ούτε βέβαιο είναι «πράσινο», κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στον ιδιοκτήτη του ή τον μισθωτή του να εκδώσει οικοδομική άδεια.

Η ανακοίνωση αυτή πάντως οδήγησε και στο fake news πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας Εβδόμη, που υποστηρίζει στο πρώτο της θέμα το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 ότι «δεν υπάρχει φρένο από πουθενά και για κανέναν» δίνοντας ψευδώς την εικόνα ότι η διαδικασία αποχαρακτηρισμού των δεσμευμένων ακινήτων έχει ξεκινήσει και κάνοντας λόγο για πώληση ακινήτων.

Φυσικά, στην ίδια τη διακήρυξη της μαρκοχρόνιας μίσθωσης, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση της παράταξης και αναπαράγει η εφημερίδα, υπάρχει χάρτης στον οποίο η ίδια η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, αποτυπώνει τα οικοδομικά τετράγωνα που διεκδικεί ως «κοινόχρηστους χώρους».

Όμως και οι δημοτικές υπηρεσίες αποτυπώνουν με σαφήνεια το πολεοδομικό καθεστώς της γειτονιάς στο οποίο το προς αξιοποίηση οικόπεδο έχει κόκκινη γραμμή σε αντίθεση με τα υπόλοιπα. Και οι υπηρεσίες παρέχουν αυτή την πληροφόρηση αμέσως σε όποιον την ζητήσει…

Το ΟΤ 27 δεν ανήκει στην ομάδα οικοπέδων που οι διοικήσεις Καραγεώργου και Κασιδόκωστα χαρακτήρισαν «κοινόχρηστους χώρους» ώστε να αναπνεύσει η Βουλιαγμένη.

Σημειωτέον, ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν ήδη με εφετειακές αποφάσεις δικαιώσει την Εκκλησία και έχουν άρει αυτές τις απαλλοτριώσεις που ποτέ δεν αποζημιώθηκαν διότι ο Δήμος – και κανένας Δήμος – δεν έχει τα ποσά που απαιτούνται για την αγορά αυτής της γης. Ωστόσο, η δημοτική διοίκηση ακόμη αντιστέκεται, χρησιμοποιώντας ένα σύνθετο οπλοστάσιο επιχειρημάτων. Και μέχρι στιγμής η δέμευση της διοίκησης Κωνσταντέλλου ότι δεν θα επιτρέψει αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν έχει αθετηθεί.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι η τύχη των οικοπέδων αυτών θα καθορίσει τη φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης (πρώτος το διατύπωσε έτσι ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μάλιστα). Ωστόσο, η κινδυνολογία, οι υπερβολές και οι ανακρίβειες στο έδαφος της προεκλογικής φιλολογίας δεν βοηθά πουθενά αυτή την υπόθεση.

πηγή: Γιώργος Λαουτάρης / 3vita.gr