Μάστιγα η αφισορύπανση: Έρχονται πρόστιμα στους τραγουδιστές

Μία τριτοκοσμική περιοχή έχει καταστεί πλέον το λεκανοπέδιο αφού όλοι οι στύλοι της ΔΕΗ του δημοτικού φωτισμού ως επί το πλείστον κεντρικών οδικών αρτηριών «στολίζονται» με πάνινες ή χάρτινες διαφημιστικές αφίσες νυκτερινών κέντρων, θεάτρων και καλλιτεχνών οι οποίες μάλιστα τον τελευταίο καιρό… πολλαπλασιάζονται ενόψει και της χειμερινής περιόδου.

Πριν μερικούς μήνες είχαμε υπενθυμίσει ότι θα πρέπει να τιμωρείται με πρόστιμο ο εκάστοτε διαφημιζόμενος καλλιτέχνης και μη, ενώ είχαμε απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού το πρόβλημα έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις.

Μάλιστα, μετά από έρευνα που έγινε σε δήμους της χώρας, συγκεκριμένος δήμαρχος είχε υποβάλλει πρόστιμο σε πασίγνωστους τραγουδιστές αφού είχαν τελέσει τη συγκεκριμένη παράβαση κατά μήκος εθνικών και επαρχιακών οδών.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το πρόστιμο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και αποδίδεται στον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού , ή προκειμένου για το πρόστιμο που έχει επιβληθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Πέραν του ότι η ελεύθερη αφισοκόλληση απαγορεύεται απολύτως, από τον Ν. 2946/2001, οι εκάστοτε διαφημιζόμενοι καλλιτέχνες αλλά και τα κέντρα διασκέδασης συνεχίζουν ανεμπόδιστα τη διαφημιστική τους προβολή, γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη μορφή υπαίθριας διαφήμισης απαγορεύεται.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε προηγούμενες παραγράφους του ίδιου νόμου, πρόστιμο κατά τα οριζόμενα επιβάλλεται και σε βάρος των διαφημιζομένων, στις περιπτώσεις που προβάλλεται υπαίθρια διαφήμιση εκτός των χώρων που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος για την προβολή της.

 

Δεν γνωρίζουν άραγε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ότι για τις διαφημίσεις αυτές, ούτε μισθώματα ούτε διαφημιστικά τέλη καταβάλλονται στους κατά τόπους δήμους οι οποίοι προφανώς χάνουν ένα πολύ σημαντικό ποσό από τα ταμεία τους;

 

Ωστόσο τα πρόστιμα αυτά που ίσως κάποιοι επιβάλλουν, ουδέποτε εισπράττονται αφού τέτοιου είδους επιχειρήσεις λειτουργούν ανά σεζόν άρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι απλώς… εξαφανίζονται!

 

Πότε τελικά θα υπάρξει μία δραστική αντιμετώπιση εκ μέρους της Πολιτείας, είτε αυτή λέγεται Δήμοι είτε Αποκεντρωμένη, για τα παράνομα διαφημιστικά λάβαρα που κατακλύζουν τους δρόμους;

Το ζήτημα που προκύπτει γι’ άλλη μια φορά δεν αφορά μόνο την κακή αισθητική στις εκάστοτε πόλεις αλλά επιπλέον, ότι λόγω αυτών των λαβάρων, που κρέμονται παράνομα στις κολώνες καθ’ όλο το μήκος του δρόμου, εγκυμονεί διαρκείς κινδύνους για την οδική ασφάλεια.

Δεν φοβούνται άραγε τη σύλληψη και την παραπομπή των υπαιτίων ενώπιον Εισαγγελέα λόγω της αυτόφωρης διαδικασίας όπως αυτή ορίζεται από τον νόμο;

Από την άλλη, η Τροχαία Πειραιά ήδη έδρασε αυτεπάγγελτα και απαίτησε από τους Δήμους ευθύνης της την άμεση αποξήλωση των επικίνδυνων αφισών-ρύπων «καθότι εγκυμονεί διαρκής κίνδυνος σοβαρού τροχαίου ατυχήματος».

Γνωρίζει άραγε ο μεγάλος τραγουδιστής που «κρέμεται» στις κολώνες ότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να συλληφθεί αν κάποιος αγανακτισμένος πολίτης καταθέσει μήνυση εις βάρος του;

Ας επιληφθούν πλέον οι αρμόδιοι της θλιβερής κατάστασης που έχει διαμορφώσει η παράνομη υπαίθρια διαφήμιση όπως για παράδειγμα η Τροχαία Πειραιά η οποία φροντίζει καθημερινά για την εύρυθμη κατάσταση στους δρόμους σε ότι αφορά τα λάβαρα «ρύπους» σε αντίθεση βέβαια με την μάλλον…. «πολυάσχολη» διεύθυνση Τροχαίας Αττικής η οποία δε φαίνεται πρόθυμη για λύση στο επίμονο αυτό πρόβλημα. Αν ωστόσο έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα, παρακαλούμε να μας αποσταλούν τυχόν αντίγραφα των εκθέσεων αυτοψίας και των βεβαιώσεων των προστίμων.

Μήπως εντέλει πρέπει να επέμβει προσωπικά ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Πηγή : dimarxos.gr