Μάτι: Tο οικόπεδο-βόμβα που καθαρίστηκε επισκέφθηκε o Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Μάτι βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά το ταξίδι του στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

O Eλληνας πρωθυπουργός επιθεώρησε το οικόπεδο-χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή επί της Λ. Μαραθώνος, στην Α’ είσοδο του Νέου Βουτζά. Ενα οικόπεδο που χαρακτηρίστηκε… βόμβα για την επικινδυνότητά του, μετά τα όσα έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι στο Μάτι με τη φονική πυρκαγιά.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του εργοταξίου που στήθηκε για να καθαριστεί το οικόπεδο, συνομίλησε με εργαζόμενους και χειριστές μηχανημάτων που συμμετέχουν στις εργασίες τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τον καθαρισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο οικόπεδο στο Μάτι με υπάλληλο από τις εταιρίες καθαρισμού

«Τελικά ήταν πιο απλό και εύκολο να καθαριστεί, το οικόπεδο-βόμβα αλλά κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι στόχος και προσωπική του δέσμευση είναι να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές. Ήδη, ανέφερε πως για το σχέδιο αναγέννησης της περιοχής ενδιαφέρονται ξένα πανεπιστήμια και σημείωσε πως σε ένα έτος θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασυγκρότησή της, στο οποίο θα συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών η οποία θα συνδιαμορφώσει το μέλλον της περιοχής.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο καθαρισμός έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο καθώς υπήρχε σύμβαση για την μεταφορά της καύσιμης ύλης στο οικόπεδο αλλά όχι και πρόβλεψη για την απομάκρυνσης της… Μέσα στα χρονοδιαγράμματα υλοποιήθηκε το έργο του καθαρισμού, σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αυτό περιμένουν οι πολίτες από το κράτος. «Αυτή είναι η κανονικότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο οικόπεδο-βόμβα στο Μάτι

Ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ο πρωθυπουργός είπε πως με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας και της δασικής πολιτικής ώστε να γίνονται και δράσεις πρόληψης. Τόνισε, όμως, πως με τις ίδιες δυνάμεις φέτος δόθηκε μάχη για την προστασία από τις πυρκαγιές και ευχαρίστησε όλους όσοι εμπλέκονται, και τον γραμματέα Πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιά. Συμπλήρωσε πως χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση.

Η καύσιμη ύλη που μεταφέρθηκε θα αξιοποιηθεί και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως ό,τι καινούργια καύσιμη ύλη έρχεται στο οικόπεδο θα φεύγει με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε να επιστρέψει και να ξαναδεί το οικόπεδο φυτεμένο με αμπέλια όπως είναι τα γειτνιάζοντα οικόπεδα. Έκανε ειδική μνεία στους εγκαυματίες τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ώστε να καλύπτονται πλέον όλες οι θεραπείες τους από τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που δεν γινόταν. «Και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο οικόπεδο-βόμβα στο Μάτι: 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε με κατοίκους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ δέχθηκε αίτημα των εκπροσώπων των κατοίκων να συναντηθούν αλλά, όπως είπε, «μακριά από τις κάμερες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθεώρησε τις εργασίες που έγιναν και ενημερώθηκε για αυτές που θα ακολουθήσουν

To οικόπεδο στο Μάτι καθαρίστηκε πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Εκεί όπου για έναν χρόνο είχε συγκεντρωθεί η καύσιμη ύλη από την πύρινη λαίλαπα.  Τα 85.000-95.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης που συλλέχθηκαν, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ, όπου θα πραγματοποιηθεί η περαιτέρω επεξεργασία τους. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών έχει πατήσει «γκάζι» έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που είχε αφήσει στη μέση η προηγούμενη ηγεσία, «ταλαιπωρώντας» τους κατοίκους της περιοχής.

Αμέσως μετά το ταξίδι του στη Γαλλία, ο Ελληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο Μάτι

Μεταξύ αυτών, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί συλλογή αμιάντου στα υπόλοιπα σπίτια που δεν έχουν δασικές εμπλοκές, αλλά και η μπουλντόζα του ΥΠΟΜΕ θα ρίξει αδαπάνως για τους πολίτες περί τα 113 «κόκκινα» σπίτια. Ταυτόχρονα, εντός της επόμενης βδομάδας θα ξεκινήσει και η υλοτόμηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κυβερνητικό κλιμάκιο και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής

 

Το οικόπεδο-βόμβα με τα καμένα δένδρα πριν τον καθαρισμό του
Ο Μητσοτάκης για το Μάτι

Την ανακοίνωση για την έναρξη καθαρισμού του οικοπέδου είχε κάνει λιγότερο από έναν μήνα πριν, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, μέσω του προφίλ του στο Facebook.

Ένα βίντεο για τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης είχε αναρτήσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή: iefimerida.gr