Με υπερηφάνεια και αισιοδοξία ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Γλυφάδα

Στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σήμερα στην πόλη μας, με την παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας να προκαλούν χαμόγελα και αισιοδοξία.

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 εορτάστηκε με λαμπρότητα, επισημότητα και με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, που παρακολούθησαν την καθιερωμένη παρέλαση. Η δοξολογία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντωνίου, παρουσία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, σύσσωμης της δημοτικής αρχής, βουλευτών, πολιτευτών και εκπροσώπων των φορέων και συλλόγων της πόλης.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εντός του Ιερού Ναού η καθηγήτρια φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Γλυφάδας κ. Ελένη Χάλαρη. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, στο παλαιό Δημαρχείο. Ο εορτασμός της εθνικής επετείου κορυφώθηκε με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε επί της οδού Διαδόχου Παύλου.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος καμάρωσε και χειροκρότησε όλους τους συμμετέχοντες στην παρέλαση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Θα ήταν περήφανος ο Στρατηγός Μακρυγιάννης – και όλοι οι Ήρωες του ’21 – αν έβλεπαν σήμερα τα παιδιά στη Γλυφάδα και σε όλη την Ελλάδα να παρελαύνουν, τιμώντας όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία.
«Πατρίς, να μακαρίζης γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ’ αναστήσουνε, να ξαναειπωθής άλλη μίαν φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνε χαμένη και σβυσμένη από τον κατάλογον των εθνών», έγραφε ο Μακρυγιάννης.
Όλες οι επόμενες γενιές, και των πατεράδων και μανάδων μας και οι δικές μας και των παιδιών μας, μακαρίζουν τους Έλληνες που θυσιάστηκαν για έναν υπέρτερο σκοπό και θα τους θυμούνται και θα τους τιμούν για πάντα.
Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα, στη μεγάλη σημερινή διπλή γιορτή”.
Παρουσιάζοντας, όπως κάθε χρόνο, την παρέλαση, η κ. Ελένη Ζαφειροπούλου – Μεγαλακάκη, στέλεχος επί σειράν ετών του Δήμου Γλυφάδας, τόνισε μεταξύ άλλων:
“Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο μία εορταστική επέτειος με παρελάσεις, σημαιοστολισμούς και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις αλλά είναι η ημέρα εκείνη που το έθνος μας ευαγγελίστηκε την ελευθερία του. Είναι η ημέρα που μας φέρνει στη μνήμη την ιερή απόφαση και τα γενναία κατορθώματα των ανθρώπων εκείνων που είχαν τη θέληση να αποτινάξουν τον τύραννο. Είναι η ημέρα που μας υποχρεώνει να ξαναθυμηθούμε την ιστορική μας κληρονομιά, τις εθνικές μας υποθήκες και το ιερό χρέος όλων μας”.