Με προσφορές απαντούν οι ξενοδόχοι στη μείωση της ζήτησης

H μέση τιμή δωματίου των ξενοδοχείων της Αθήνας είναι χαμηλότερη κατά 9% σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago.

Με προσφορές και εκπτώσεις προσπαθούν να τονώσουν την υποτονική, εν συγκρίσει με πέρυσι, ζήτηση οι ξενοδόχοι της χώρας ελπίζοντας για ακόμα μια φορά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και στην ανάκαμψη της αγγλικής αγοράς, η οποία εν αναμονή του Brexit έχει στραφεί σε μη ευρωπαϊκούς προορισμούς. 

Το αυτό μαρτυρούν και τα πρόσφατα στοιχεία της Trivago τα οποία δείχνουν την μέση τιμή δωματίου των ξενοδοχείων της Αθήνας να είναι χαμηλότερη κατά 9% επιβεβαιώνοντας την τελευταία έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) η οποία ανέφερε πτώση κρατήσεων αλλά και πληροτήτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΞΕΕ το 31% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018 ενώ το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους, της τάξης του 13%. Η κάμψη για τα καταλύματα της Αθήνας είχε γίνει αισθητή ήδη από την αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού το πρώτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με πτώση της τάξης του 6,8% στην πληρότητα, του 6,8% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και με μηδενική αλλαγή στη μέση τιμή δωματίου.

Η τάση μάλιστα συνεχίζεται και το καλοκαίρι με την Trivago να εκτιμά την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο τον Ιούνιο διαμορφώνεται στα 111 ευρώ, από 122 ευρώ τον Ιούνιο του 2018 και την πρωτεύουσα να κατατάσσεται στη μέση της λίστας των ευρωπαϊκών πόλεων που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, αφήνοντας πίσω της την Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα, τη Βαρσοβία και με μικρή διαφορά τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Ρώμη και τη Λισαβόνα.

Η δημοφιλής πλατφόρμας ήδη από τον Ιανουάριο ανέφερε την πτώση στη μέση τιμή διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία της Αθήνας, σε 71 ευρώ από τα 75 που τον Δεκέμβριο του 2018. Η φθίνουσα πορεία συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες – τον Φεβρουάριο η μέση τιμή ήταν στα 73 ευρώ από 79 του αντίστοιχου μήνα του 2018 ενώ τον Μάρτιο η μέση τιμή κράτησης κατέφραφε πτώση 10%, κινούμενη στα 80 ευρώ από 89 ευρώ τον Μάρτιο του 2018.

πηγή: insider.gr