Μια δωρεάν περιήγηση στη μυστική, υπόγεια Αθήνα

Ο δήμος Αθηνών διοργανώνει έναν περίπατο γνωριμίας με τα άγνωστα καταφύγια της πόλης 

Μια περιήγηση εμπνευσμένη από το βιβλίο «Τα καταφύγια της Αττικής: μια περιήγηση στη μυστική, υπόγεια Αττική» (αυτοέκδοση) διοργανώνει το Σάββατο 12 Ιανουαρίου ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Μεταξύ 1936-40 κατασκευάστηκαν στην Αθήνα αρκετές εκατοντάδες υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια. Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόμασταν ότι ενόψει του επερχόμενου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκε μια «πόλη κάτω από την πόλη». Σχεδόν 80 χρόνια μετά την κατασκευή τους, τα υπόγεια καταφύγια της Αθήνας παραμένουν αθέατα δίπλα μας, με το ιστορικό τους αποτύπωμα επιμελώς κρυμμένο.

Συχνά περπατάμε από πάνω τους, χωρίς να γνωρίζουμε την ύπαρξή τους. 

Στη συγκεκριμένη διαδρομή οι συμμετέχοντες θα βαδίσουν πάνω από χώρους καταφυγίων, στα πιο απρόσμενα μέρη: στο δεύτερο υπόγειο ενός γνωστού υπουργείου, σε ένα εμβληματικό κτίριο, σε μια πολυτελή πολυκατοικία, και αλλού ενώ θα συζητηθεί η συναρπαστική ιστορία τους, η κοινωνική τους επίδραση, το κατασκευαστικό τους πλαίσιο, το διοικητικό τους καθεστώς, αλλά και οι «αστικούς μύθους» που υφάνθηκαν γύρω τους.   Info Σάββατο 12 Ιανουαρίου

 

Ώρα: 10:15, διάρκεια 2 ώρες

Αφετηρία στην είσοδο του μετρό «Πανεπιστήμιο» (έμπροσθεν Κοραή 4).

Στάσεις: Κοραή 4 (Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής), Ζαλοκώστα 7, Attica (πρώην Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού), Καραγεώργη Σερβίας 10 (ΥΠ.Οικονομικών)

Συμμετοχή ελεύθερη, έως 25 άτομα, με σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις: Για την κράτηση θέσης στέλνετε email (info@athens2018.gr) με τα στοιχεία των συμμετεχόντων, την ημερομηνία, τον τίτλο του προγράμματος ξενάγησης και τον αριθμό ατόμων.

Πληροφορίες: 210-3722010 (10:00 – 15:00) Οργάνωση: Κωνσταντίνος Κυρίμης, με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δήμου Αθηναίων

Πηγή: lifo.gr