Μητσοτάκης- Ερντογάν: Ο δίαυλος που άνοιξε και το “αγκάθι” του προσφυγικού

Ο απολογισμός της πρώτης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης για το προσφυγικό και τι απάντησε ο Ερντογάν

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες επί αμερικανικού εδάφους είχε “αναγνωριστικό” χαρακτήρα και στόχο να θέσει τις βάσεις για την επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων στο μέλλον, ως εκ τούτου δεν είχε βέβαια πρακτικά αποτελέσματα.

Και το παρόν ήδη φέρει πιεστικά και κρίσιμα θέματα όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ενώ γίνεται ταυτόχρονα προσπάθεια επανέναρξης συζητήσεων για το Κυπριακό με την Άγκυρα να πιέζει ταυτόχρονα για μερίδιο στις ενεργειακές πηγές του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ πάντως, η Άγκυρα αποσύρει τα γεωτρύπανα από την ανατολική Μεσόγειο λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ σε υλικά και υπηρεσίες αναγκαίες για τη λειτουργία αυτών εδώ και δύο μήνες.

Ο Ερντογάν πάντως παραμένει ανυποχώρητος στο Κυπριακό, όπως φάνηκε και από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ πιέζει σταθερά την ΕΕ για περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός της συνάντησης από την ελληνική πλευρά συνοψίζεται στο θετικό γεγονός ότι άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκαν βέβαια όλα τα καυτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ.Μητσοτάκης έθεσε στον κ.Ερντογάν το Κυπριακό και το προσφυγικό. Ζήτησε η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό ώστε να μειωθούν οι ροές προς τα ελληνικά νησιά, καθώς τον τελευταίο μήνα είναι σταθερά αυξημένες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του απαιτεί η ΕΕ να τον στηρίξει περισσότερο για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και η Ελλάδα να πιέσει τις Βρυξέλλες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα θέλει η συμφωνία να αλλάξει και η χρηματοδότηση να μην κατευθύνεται σε ΜΚΟ αλλά στο τουρκικό κράτος.

Το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας σε ομογενείς στην Αστόρια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο έθεσε το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. “Θα είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδερφούς μας στην υπεράσπιση των δικαίων τους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σημειωτέον ότι σήμερα στις πέντε το απόγευμα ώρα Ελλάδας ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λίγο αφού δει το γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Οι Τούρκοι βεβαίως ξέρουν από… παζάρια και έτσι ο “σουλτάνος” σε κάθε δίκαιο αίτημα της ελληνικής πλευράς πρόβαλε και αντίλογο. Ο κ.Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της Χάλκης και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τουρκική πλευρά εξετάζει θετικά το ζήτημα. Από την πλευρά του πάντως ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, την οποία η Άγκυρα θελει να αντιμετωπίζει ως τουρκική, και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας έτσι εμμέσως ρόλο “προστάτη” και των μουσουλμάνων σε αυτές τις πόλεις, εκμεταλλευόμενος την απομόνωση τους από την ελληνική πολιτεία.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως από την πρώτη στιγμή μετά την εκλογή του είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως διάλογος με τους γείτονες πρέπει να γίνεται. Και στο πλαίσιο αυτό χθες συμφωνήθηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

πηγή: Βίκυ Σαμαρά / news247.gr