Διαφημιστείτε εδώ

Μητσοτάκης: Παγώνει για δέκα μέρες η αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ- Ανοίγει το λιανεμπόριο

Επιβεβαίωσε την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου ο πρωθυπουργός –  «Δεν έχουμε ανοικτά όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε όλα τα εμβόλια.


Δεν θα στείλουμε εμβόλια σε σημεία που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και θα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν δόσεις», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι παγώνει για δέκα μέρες η απόφαση για αύξηση του προστίμου μη χρήσης μάσκας ΄άσκοπης μετακίνησης από τα 300 στα 500 ευρώ: Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησε η Ε.Ε τη διαδικασία έγκρισης εμβολίων. Όμως, αν υπάρχουν χώρες και αποδειχθεί ότι παραβίασαν την ευρωπαίκή συμφωνία αγοράζοντας πρόσθετα εμβόλια εις βάρος των κρατών μελών είναι απολύτως κατακριταίο και κάτι τέτοιο πρέπει να καταδικαστεί», τόνισε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν έχει αποδειχθεί ότι η Γερμανία αγόρασε πρόσθετες δόσεις. Το ερευνά η Ευρωπαίκή Επιτροπή. Εχω κάνει σαφή ερώτηση και δεν έχω λάβει ξεκάθαρη απάντηση. Αν αποδειχθεί θα είναι σίγουρα χτύπημα στην ευρωπαίκή αλληλεγγύη από μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Γερμανία και θα είναι πράξη καταδικαστέα», επεσήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας για την πανδημία.

«Δεν έχουμε ανοικτά όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε όλα τα εμβόλια. Δεν θα στείλουμε εμβόλια σε σημεία που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και θα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν δόσεις. Το αντικείμενο μελλοντικής κριτικής θα είναι η ταχύτητα εμβολιασμού. Οσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τείχος κατά πανδημίας», συνέχισε.«Όμως είμαστε εξαρτημένοι από τις συμφωνίες σε ευρωπαίκό επίπεδο. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συζήτηση πατέντας. Αυτό είναι περσινή είδηση. Η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί συνολικά και να αγοράσει μαζικά εμβόλια. Αυτό που πρότεινε ο κ. Τσίπρας είναι πυροτέχνημα για το οποίο ήδη απάντησε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ερχομαι να πω ότι το να επανερχόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας Δεκεμβρίου αδικεί την προσπάθεια που κάναμε από τότε. Ουδέποτε αρνήθηκα ότι ο Νοέμβριος ήταν εξαιρετικά δύσκολος και επώδυνος», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα καταφέραμε αυτό το δεύτερο κύμα να το ελέγξουμε και αυτό οδηγεί ειδικούς μας να συναινέσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε εβδομαδιαία βάση θα εξετάζουμε δεδομένα και αυτρό αποτελεί μια σημαντική ανάσα. Κάναμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα και να ανοίξουμε την οικονομία. Όμως, κάθε άνοιγμα σχολείων ή οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Εως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λιανεμπόριο είχε αρνητική συνεισφορά στην πανδημία», συμπλήρωσε.

«Μιλάτε για τα ΜΜΜ, αν και σας έχουμε πει τα στοιχεία για τα πόσα λεωφορεία προστέθηκαν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικά για την Θεσσαλονικη όλοι γνωρίζουμε την άθλια κατάσταση που μας παραδώσατε τον ΟΑΣΘ. Όμως, μιας και επιμένετε και μιλάτε για συνωστισμό στα ΜΜΜ. Να σας πω ότι δεν υπάρχει μελέτη που να συνδέει την έξαρση πανδημίας με τα ΜΜΜ. Προφανώς όπου υπάρχει συνωστισμός εγκυμονούν κίνδυνοι γι αυτό και λέμε να είμαστε διπλά προσεκτικοί στο άνοιγμα λιανεμπορίου γιατί η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν το άμνοιγμα θα συνοδευτεί με αύξηση κρουσμάτων. Όμως αυτή την στιγμή οι ειδικοί μας λένε να ανοίξουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς.«Η κοινωνία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να επιστρέψουμε σε κανονικότητα αλλά και την ανάγκη να τηρήσουμε τα μέτρα. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο μέτωπα προστασίας και ανοσίας. Το πρώτο είναι ο εμβολιασμός όλπου του πληθυσμού. Το δεύτερο είναι ο εμβολιασμός συμπολιτών μας που αν αρρωστήσουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσηλευτούν και δυστυχώς να καταλήξουν γι αυτό και έχουμε προτεραιοποιήσει τις ηλικιακές ομάδες ξεκινώντας εμβολιασμούς από τους πιο ηλικιωμένους», υπογράμμισε.

«Καταλαβαίνω ότι θέλετε να κλείσετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές κ. Βελόπουλε αλλά ας είμαστε πιο προσεκτικοί. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ε΄χουν επιφυλάξεις και πρέπει να τους πείσουμε με ουσιαστικά επιχειρήματα και όχι με φήμες από το διαδύκτιο μόνο και μόνο για να κάνετε εσείς μικροπολιτικούς εντυπωσιασμούς», κατέληξε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Νωρίτερα κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή για το 2021, είπε χαρακτηριστικά πως αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει στο επίκεντρό της την πανδημία.  Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το μέτρο της κάλυψης του ενοικίου στο 80% επεκτείνεται για ακόμα έναν μήνα δηλαδή και για τον Φεβρουάριο. Είπε δε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων για άσκοπη μετακίνηση θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Επεκτείνονται δε, είπε και θα καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Exit mobile version