Μυρίζει «μπαρούτι» για την «ιερή» συμφωνία

Πολλά ακόμη επεισόδια σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης θα πυροδοτήσει το «προσύμφωνο» μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, καθώς Μαξίμου και ΝΔ ήδη διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου εξελίσσεται ένας «ιερός» εμφύλιος περί τη συμφωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψαν ότι υπήρξε αιφνιδιασμός από την έκβαση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την περασμένη Παρασκευή, καθώς η αίσθηση που είχαν στην κυβέρνηση είναι πως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ενδείξεις ότι η συμφωνία «περνάει». Ωστόσο, από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, κατέστη σαφές ότι ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας δεν μπορεί να πείσει τους μητροπολίτες να αποδεχθούν την αλλαγή του εργασιακού στάτους των κληρικών και την «έκπτωσή» τους από το Δημόσιο.

Άξονας Τσίπρα-Ιερώνυμου

Βεβαίως, ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει ακόμη καταθέσει τα όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος θα επιχειρήσει να «επιβάλει» το «προσύμφωνο», με τη συνέχιση του διαλόγου, αλλά και στηρίζοντας διακριτικά τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ των κινήσεων αυτών περιλαμβάνεται η προώθηση της συμφωνίας στη Βουλή με την κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει, μέσω κυβερνητικής ανακοίνωσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει έστω και… μονομερώς, αφ’ ης στιγμής τα θέματα που αφορούν στη μισθοδοσία των κληρικών είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας. «Δεν συνδιοικούμε ούτε συγκυβερνούμε», τονίζουν παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, απηχώντας πλήρως το κλίμα που επικρατεί στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

«Πόλεμος» με Μητσοτάκη

Με άλλα λόγια, ο αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός συνεχίζουν να έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, έχοντας συμφωνήσει να στηρίζει ο ένας τον άλλο όπου μπορούν. Αυτό ακριβώς, όπως και το αρχικό «ναι» του αρχιεπισκόπου στον Αλέξη Τσίπρα για συμφωνία, έχουν θέσει τον κ. Ιερώνυμο στο στόχαστρο της ΝΔ. Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με τον αρχιεπίσκοπο μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση (δηλαδή την Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου) ο κ. Ιερώνυμος δεν του είπε τίποτα –ή, τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται «γαλάζιες» πηγές. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε την οργή του κατά του αρχιεπισκόπου, κατηγορώντας τον πως «αφέθηκε να χρησιμοποιηθεί στα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα»
Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη –που δεν διαψεύδεται από την Εκκλησία», ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να… μην βιαστεί να συνομολογήσει συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, διότι μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους με τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού!

Ιερός εμφύλιος

Βεβαίως, ο κ. Ιερώνυμος, με ανακοίνωσή του, «χαίρετισε» Την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή –παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου περιγράφεται με… ενάργεια η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς. Ωστόσο, ο κ. Ιερώνυμος δε θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την «έχθρα» της ΝΔ, αλλά και τις εσωτερικές αντιδράσεις. Ενδεικτικά, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που αποχώρησε επιδεικτικά προχθές από την Ιεραρχία, απηύθυνε δημόσια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, αλλά και τον αρχιεπίσκοπο να μην προχωρήσουν στη συμφωνία, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα υπάρξουν πολύ άσχημες εξελίξεις». Μάλιστα, καταλόγισε στον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας… υπερβολική εμπιστοσύνη προς τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ

Πάντως, η σημερινή αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το μήνυμα που έστειλε στον κ. Ιερώνυμο ο κ. Μητσοτάκης ήδη ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της τυχοδιωκτικής στάσης δεν είναι άλλο από τη στάση του στη συμφωνία της εκκλησίας με την πολιτεία. Ο αρχηγός της Ν.Δ. φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό», επισήμανε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, για να προσθέσει: «Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη,  δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;».

πηγή: matrix24.gr