«Να επιστρέψουν στο τσιγάρο» απειλούν οι ατμιστές αν περάσει η τροπολογία του υπ. Υγείας

Τους φόβους τους ότι θα επιστρέψουν στο τσιγάρο, αν ισχύουν οι πληροφορίες για τα νέα δεδομένα που φέρνει στη διαδικασία παρασκευής των υγρών πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, εκφράζει η Κοινότητα Ατμιστών. Την ίδια στιγμή έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία θα φέρει πολλές αλλαγές.

Στη νέα τροπολογία αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί και απαγορεύσεις στην ιδιοκατασκευή υγρών αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, καθώς και τη μη έναρξη ατμίσματος από νέους και ανήλικους, μία τάση που ανθεί στις ΗΠΑ.

Στην ίδια τροπολογία αναμένεται να απαγορευτούν τα αρώματα στα καταστήματα που διακινούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, διατηρώντας έτσι τις συνθήκες του αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων παικτών που νόμιμα μπορούν να εμπορεύονται

Επίσης, αναμένεται να υπάρξει ειδικός φόρος. Όχι τόσο υψηλός όσο του καπνού, αλλά αρκετά μεγαλύτερος από τον σημερινό.

Μάλιστα, οι περίπου 2.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται δεν έχουν λάβει καμία γνώση για την τροπολογία, καθώς δεν είναι σχέδιο νόμου για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Έτσι, το υπουργείο Υγείας θα κρίνει βάσει Ευρωπαϊκού Κανονισμού και δεδομένων για την ασφάλεια της υγείας των χρηστών από την κλινική εμπειρία που έχει στη διάθεσή του το αρμόδιο τμήμα.

Παρέμβαση από την  Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών, συνέταξε και παρέδωσε  στο Υπουργείο Υγείας ένα κείμενο με όλα εκείνα τα στοιχεία που έκρινε σημαντικά για τα υλικά μηδενικής νικοτίνης που χρησιμοποιούνται για ιδιοκατασκευές, και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στο άτμισμα.

Στο κείμενο αυτό, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ενδεχόμενη απαγόρευση πώλησης από ατμιστικά καταστήματα γλυκερίνης, προπυλενογλυκόλης, αρωμάτων και μειγμάτων αυτών, θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, παράλογη πράξη, και από άποψη υγείας θα μεγαλώσει την έκθεση στον κίνδυνο παρά το αντίθετο.

Όπως καταγράφεται, θεωρείται δεδομένο πως σε περίπτωση απαγόρευσης των μη νικοτινούχων ατμιστικών υλικών οι χιλιάδες ατμιστές που έχουν συνηθίσει την ιδιοκατασκευή δεν θα στραφούν όλοι στα έτοιμα υγρά. Κάποιο μικρό ποσοστό μπορεί πράγματι να στραφεί σε αυτά. Για τους υπόλοιπους όμως θα έχουμε τις εξής συνέπειες:

Πολλοί θα προχωρήσουν σε αγορές υλικών ιδιοκατασκευής από το εξωτερικό.
Σε τοπικό επίπεδο θα εμφανιστούν φαινόμενα μαύρης αγοράς και λαθραίων προϊόντων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασφάλιση της ποιότητας τους).
Κάποιοι θα προσφύγουν σε άλλες μη εξειδικευμένες πηγές με κίνδυνο να προμηθευτούν ακατάλληλα προϊόντα (πχ ελαιοδιαλυτά αντί υδατοδιαλυτά αρώματα). Αρκετοί, απλά θα ξαναγυρίσουν στο τσιγάρο.

Πηγή: reader.gr