Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να συνεισφέρει στη γνωστική εξασθένηση αποσταθεροποιώντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης ταυ. Τα υψηλά επίπεδα της ταυ αποτελούν το σήμα κατατεθέν της άνοιας.

Ο Dr. Giuseppe Faraco, βοηθός καθηγητής στο τμήμα νευροεπιστημών στο Ινστιτούτο Weill Cornel Medicine στη Νέα Υόρκη είναι ο κύριος συντάκτης της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience. Όπως εξηγούν ο Dr. Faraco και η ομάδα του, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλατιού πάντα συσχετιζόταν ερευνητικά με την κακή αγγειοεγκεφαλική λειτουργία και τα μεγάλα ποσά αλατιού αποτελούν επίσης έναν επιβεβαιωμένο, ανεξάρτητο παράγοντα επικινδυνότητας για την άνοια.

Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι: πώς το πολύ αλάτι πυροδοτεί την άνοια; Σε προηγούμενη έρευνα, οι ειδικοί είχαν ήδη διαπιστώσει ότι τα υψηλά ποσοστά νατρίου προκαλούν άνοια σε ποντίκια, ενεργοποιώντας την υπερπαραγωγή ενός μορίου που δημιουργεί φλεγμονή.

Το μόριο, η ιντερλευκίνη-17, εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διευρύνονται, κάτι που επιτρέπει στο αίμα να ρέει. Όμως, τα ανεπαρκή επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου προκαλούν περιορισμένη ροή του αίματος.

Σε αυτή την έρευνα, βρέθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα αλατιού πυροδότησαν υψηλά επίπεδα της ιντελευκίνης-17, που στη συνέχεια, μείωσαν το μονοξείδιο του αζώτου και συνεπώς τη ροή του αίματος κατά 25%. Βασισμένη σε αυτά τα στοιχεία, η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι τα υψηλά επίπεδα νατρίου θα προκαλούσαν το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο, τα πειράματα αποκάλυψαν κάτι απροσδόκητο.

Η πρωτεΐνη ταυ και όχι η ροή του αίματος προκάλεσε άνοια

Οι ερευνητές χορηγούσαν για 4-36 εβδομάδες σε εργαστηριακά ποντίκια διατροφή πλούσια σε αλάτι. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν διάφορες μελέτες και τεστ, τα οποία αποκάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου που προκαλούνταν από το πολύ αλάτι επηρέαζαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ταυ στον εγκέφαλο.

Η περίσσεια συσσώρευση της tau είναι τυπικό γνώρισμα του Αλτσχάιμερ. Τυπικά, η tau βοηθά τους νευρώνες σταθεροποιώντας δομές που ονομάζονται μικροσωληνίσκοι, οι οποίοι μεταφέρουν θρεπτικά στοιχεία στους άξονες και στους δενδρίτες των νευρώνων.

Μόλις οι ερευνητές σταθεροποίησαν την ταυ, τα ποντίκια επέδειξαν και πάλι φυσιολογική γνωστική λειτουργία παρά τον περιορισμό των αιμοφόρων αγγείων και συνεπώς της ροής του αίματος. Αυτά τα αποτελέσματα, θεωρούν οι ερευνητές, δείχνουν ότι η σύνδεση ανάμεσα στο αλάτι και στην παθολογία που προκαλεί η ταυ είναι άμεση.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους της διατροφής που περιέχει μεγάλες ποσότητες αλατιού και η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των αρνητικών συνεπειών της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλατιού.

Δεν χρειάζεται να αποφύγουμε πλήρως το αλάτι, αλλά να το περιορίσουμε σε μικρές ποσότητες.

πηγή: enallaktikidrasi.com