Κορονοϊός: Νέα ύποπτα κρούσματα – Συναγερμός σε “Σωτηρία” και “Αττικόν”

Διπλό “καμπανάκι” στην χώρα μας, την ώρα που ο κορονοϊός επεκτείνεται συνεχώς στην Ευρώπη. Ναυτικός ο ένας, με ασθενοφόρο μεταφέρεται στο νοσοκομείο από τον Πειραιά ο δεύτερος. Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για… παν ενδεχόμενο.

Κορονοϊός στην γειτονική Ιταλία, με επτά νεκρούς και εκατοντάδες κρούσματα ήδη, αλλά πλέον κρούσματα και σε Αυστρία, Κροατία, Ελβετία.

Ο Covid-19 επεκτείνεται στην Ευρώπη και στην χώρα μας υπάρχει νέος συναγερμός, για δύο ύποπτα κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα που μεταφέρεται αυτή τη στιγμή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από σπίτι στον Πειραιά στο νοσοκομείο αναφοράς “Αττικόν”.

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά σε έναν ακόμα άνδρα, ναυτικό, ο οποίος που νοσηλεύεται σε απομόνωση το έτερο νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία”.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 25χρονο Ουκρανό, ο οποίος έφτασε τα ξημερώματα της Τρίτης, 25.02.2020, στην χώρα μας με πλοίο.

Ο άνδρας ένιωσε αδιαθεσία, ενώ κατά πάσα πιθανότητα είχε περάσει από την Ιταλία. Του έχει γίνει ένα πρώτο, γρήγορο τεστ, από το οποίο δεν προέκυψε ασφαλές συμπέρασμα και αμέσως μετά μετέβη στο νοσοκομείο επιτροπή από το Ινστιτούτο Παστέρ, η οποία πήρε νέο δείγμα, το οποίο και θα εξεταστεί…

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Στο ερώτημα πότε θα ενεργοποιηθούν απάντησε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας για το χειρότερο δυνατό σενάριο αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα αν δεν χρειαστεί.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ακόμα ότι εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.

Όπως είπε, στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων.

Στο πλαίσιο του συντονισμού για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού, έγινε χθες έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή, πέραν του Υπουργού Υγείας, συναρμόδιων Υπουργών. Συνεδρίασε επίσης η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων – λοιμωξιολόγων.

Όπως  επισημάνθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο κορονοϊός, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος.