Rent to Buy: Νέα υπηρεσία για αγορά κατοικίας μέσω ενοικίου

Έρχεται νέο μοντέλο για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Θα μπορεί ο ενοικιαστής να αγοράζει το σπίτι στο οποίο μένει πληρώνοντας το ενοίκιο και κάνοντας συμφωνία με τον ιδιοκτήτη. Η νέα υπηρεσία rent to buy.


Αποταμίευση για αγορά κατοικίας μέσω ενοικίου έρχεται στην Ελλάδα. Τι είναι το καινούριο μοντέλο rent to buy και ποια είναι τα οφέλη.

«Μένοντας στο ενοίκιο είναι σα να πετάς τα λεφτά σου, καλύτερα να δανειστείς για να αποκτήσεις το δικό σου ακίνητο», είναι μια φράση που την ακούμε χρόνια και έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα.

Μετά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η επιλογή του ενοικίου είναι μονόδρομος για τα νέα νοικοκυριά και δεν υπάρχει δυνατότητα των γονέων να «προικίσουν» τα παιδιά τους με κάποιο ακίνητο ή έστω κάποια μετρητά που να χρησιμεύουν ως προκαταβολή για την αγορά ακινήτου.

Ως εκτούτου δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα για απόκτηση κατοικίας κάτι που αντανακλάται και στις αγοροπωλησίες κατοικιών οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 30.000 με 40.000 σε ετήσια βάση, ενώ πριν από την κρίση ο σχετικός αριθμός ήταν εξαψήφιος αγγίζοντας ακόμα και τις 150.000.

Επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων διαβλέπουν ότι όσο οι τιμές αυξάνονται τόσο πιο δύσκολο θα είναι να γίνονται πράξεις παρά το όλο και μεγαλύτερο απόθεμα κινητών. Ως εκτούτου έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται πιθανές λύσεις.


Έρχεται το rent to buy – Πως θα λειτουργεί

Μία εξ ‘αυτών αφορά την δυνατότητα να αγοράσει κανείς στο διαμέρισμα το οποίο ενοικιάζει. Όπως εξηγεί στην «εφημερίδα Καθημερινή», ο κύριος Αντώνης Μαρκόπουλος εκ των συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Prosperty, μιας νεοφυούς εταιρείας προώθησης και αξιοποίησης ακινήτων, «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να παρουσιάσουμε στην αγορά μια τεράστια λύση, μέρος του ενοικίου που θα καταβάλει ενδιαφερόμενος θα αποταμιεύεται προς την κατεύθυνση της μελλοντικής αγοράς του.

Παραδείγματα

Ας πούμε ότι αντί για 600 € καταβάλει 900 € ενοίκιο τα επιπλέον 300 € θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την εξαγορά του ακινήτου σε 3, 4 ή 5 χρόνια ανάλογα με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη.

Σε πέντε χρόνια θα έχουν αποταμιευτή 18.000 € τα οποία θα αποτελούν ουσιαστικά την προκαταβολή για την αγορά του ακινήτου ή θα μειώσουν το κεφάλαιο που θα πρέπει να αποπληρωθεί.

Όπως εξηγεί ο κύριος Μαρκόπουλος στην «Κ» αυτός ο τρόπος έχει αρκετά οφέλη. Καταρχάς μπορεί να μείνει σε ένα σπίτι και μια περιοχή που θα ήθελε να αγοράσει αλλά δεν μπορεί να το κάνει σήμερα και να δει κιόλας αν ταιριάζει στα θέλω του.

Έτσι έχει μία ταμειακή διευκόλυνση άτοκη και με την επιλογή στο τέλος της περιόδου της ενοικίασης να αγοράσει ή όχι το ακίνητο. Σε περίπτωση που επιλέξει να μην αποκτήσει το ακίνητο του επιστρέφεται το σύνολο του ποσού που έχει συγκεντρωθεί.

Να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτης και ενοικιαστής συμφωνούν στην αρχή της περιόδου ενοικίασης το ποσό εξαγοράς του ακινήτου στη λήξη της σύμβασης. Η ομορφιά αυτού του μοντέλου είναι ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης της προκαταβολής.

Μπορείς να χτίσεις την προκαταβολή σου σταδιακά αναφέρει στην «Κ» ο κύριος Μακρόπουλος. Η Prosperty η οποία διαχειρίζεται πάνω από 1.500 ακίνητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει σχεδιάζει να να λανσάρει την συγκεκριμένη υπηρεσία προς τους πελάτες της, ιδιοκτήτες και υποψήφιους ενοικιαστές ή αγοραστές από τις αρχές του 22.

Ασφαλώς τέτοιες λύσεις δεν είναι καινοφανής ούτε αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία αντιθέτως εφαρμόζονται με επιτυχία σε πληθώρα χωρών του εξωτερικού από το Βέλγιο και τις ΗΠΑ μέχρι και την Ισπανία.

Πηγή : dikaiologitika.gr