Νέο πακέτο μέτρων: Ακέραιο το Δώρο Πάσχα σε όλους – Τρίμηνη αναστολή δόσεων δανείων

Το νέο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό ανακοινώνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης. Το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας το Δώρο Πάσχα ακέραιο.

Για πρώτη φορά από το 2015 είναι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα και την μεγαλύτερη ευελιξία που μας προσφέρουν αυτά ανακοίνωσε:

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα αναστολής δόσεων τριών μηνών.

Καλύπτουμε όλο το ιδιωτικό χρέος σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Στηρίζουμε 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Επεκτείνουμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που είναι ακατάσχετη. Επίσης θα είναι ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το κόστος ξεπερνά τα 2 δις.

Σήμερα θα δοθούν στην δημοσιότητα οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται. Η λίστα θα μεταβάλλεται.

Επίσης, θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου.

Το δώρο πάσχα θα καταβληθεί σε όλους. Δίνουμε την δυνατότητα η καταβολή του δώρου πάσχα να καταβληθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις και συνέπειες.

Διευκρίνισε ότι το Δώρο Πάσχα που είχε καταργηθεί στο Δημόσιο θα δοθεί φέτος σε γιατρούς και νοσηλευτές και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

Γεωργιάδης: Τρίμηνη αναστολή για δάνεια

Οι τράπεζες συμφώνησαν να δώσουν τρίμηνη αναστολή σε όλα τα χρέη προς αυτές. Για όλους τους δανειολήπτες που είναι στις επιχειρήσεις που πλήττονται θα λάβουν τρίμηνη αναστολή ή ευνοϊκότερες λύσεις στα χρέη τους. Και εμείς ζητήσαμε και εκείνοι ζήτησαν όσοι δεν έχουν πληγεί να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Θα σταματήσουν οι οχλήσεις στους δανειολήπτες από τις εισπρακτικές. Θα λάβουμε πιο δραστικά μέτρα αν επιμείνουν. Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα ενοχλείται.

Σήμερα η ΠΝΠ για όσους προσπαθούν να κερδίσουν από την κρίση όσον αφορά μάσκες και αντισηπτικά. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και θα τιμωρηθούν όσοι ανέβασαν παράλογα τις τιμές τους. Πρόστιμα την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχει επάρκεια σε όλα τα αγαθά. Πρέπει να τηρείται η οδηγία μας για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη.

Ανοίγει η κάνουλα για την χορήγηση δανείων ύψους 6 δις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βρούτσης: Για τα 800 ευρώ

Δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης της εργασίας τους. Όσοι εργοδότες βλέπουν να μειώνεται ο τζίρος τους μπορούν να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας. Οι εργαζόμενοι γίνονται δικαιούχοι των 800 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Όσες επιχειρήσεις πλήττονται από τον κορονοϊό και για να προσαρμοστούν οι ανάγκες τους θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης και είναι προσωρινό έκτακτο και αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όσο διάστημα κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απολύσεις γιατί θα είναι άκυρες.

Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα είναι όλοι όσοι τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30/04/2020.

Τα 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετα.

Αν ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους δεν θα είναι δικαιούχος των ευνοϊκών μέτρων.

Ο εργαζόμενος θα πρέπει να δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 01/03/2020 θα είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ.

Το Δώρο του Πάσχα για να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις και πρέπει να μείνουν όρθιες θα δοθεί η δυνατότητα να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας.

Οι συντάξεις θα καταβληθούν νωρίτερα και σε διαφορετικούς χρόνους για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι.

Οι συντάξεις θα καταβληθούν ως εξής:

Για τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ στις 24 Μαρτίου αντί για τις 26 Μαρτίου

Για τους συνταξιούχους Δημοσίου στις 26 Μαρτίου

Για τους συνταξιούχους ΙΚΑ ΕΤΑΜ στις 30 Μαρτίου