Νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την εγκληματικότητα

Στα δεδομένα της… εποχής προσαρμόζεται η Ελληνική Αστυνομία, καθώς η πανδημία επηρεάζει και τις… τάσεις της εγκληματικότητας.


Ο κορονοϊός μπορεί να υποχωρεί, μαζί με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, ωστόσο οι οργανωμένες συμμορίες φαίνεται ότι επιστρέφουν. Έτσι, η Αστυνομία εφαρμόζει νέο επιχειρησιακό σχέδιο, υπό το φόβο της αύξησης της μικροεγκληματικότητας μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας.Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο της «καραντίνας» η εγκληματικότητα είχε πέσει από 35% έως και 50%, σύμφωνα με τους πίνακες που καταρτίζει κάθε μήνα η ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι συμμορίες αλλά και οι μεμονωμένοι κακοποιοί δυσκολεύονταν να βρουν χώρο δράσης.

Ωστόσο, η ελεύθερη πλέον μετακίνηση και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων είχαν ως αποτέλεσμα το δελτίο συμβάντων να γεμίζει από περιστατικά που είχαμε σχεδόν… ξεχάσει το τελευταίο δίμηνο.Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι καθημερινές διαρρήξεις σε καταστήματα, η αρπαγή τσάντας από 31χρονη γυναίκα στην Καλλιθέα νωρίς το πρωί της Δευτέρας και η ληστεία με χρήση σωματικής βίας σε 29χρονο τα ξημερώματα της Τρίτης στους Αγίους Αναργύρους. Καθημερινές είναι και οι συλλήψεις τσαντάκηδών από την Άμεση Δράση. Μόλις χθες Τρίτη συνελήφθησαν στο κέντρο δύο άτομα, που είχαν αρπάξει τις τσάντες πεζών στο κέντρο της Αθήνας.Πρόκειται για λίγα μόνο από τα περιστατικά που θορύβησαν τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., γι’ αυτό και αναμένεται άμεσα η αύξηση της αστυνομικής παρουσίας σε περιοχές που βρίσκονται ψηλά στις λίστες της εγκληματικότητας.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά και την εξάρθρωση των δύο συμμοριών αλλοδαπών που λυμαίνονταν το «τρίγωνο του διαβόλου» (Αγίου Κωνσταντίνου, Αθηνάς, Σοφοκλέους) στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, θα ενταθούν οι περιπολίες (εποχούμενες και πεζές) σε δρόμους όπως η Σοφοκλέους, η Μενάνδρου, η Ευριπίδου κ.ά. με την Ομάδα «Δράση» να πραγματοποιεί συχνές διελεύσεις.

Τέλος, ειδικός σχεδιασμός προβλέπεται και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς πολλοί είναι αυτοί που βάζουν στο στόχαστρο τα πορτοφόλια επιβατών τρόλεϊ, λεωφορείων και μετρό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αστυνομικοί με πολιτικά θα επιβιβάζονται ως επιβάτες -ιδίως τις ώρες αιχμής- προκειμένου να παρεμβαίνουν όπου παρατηρούν πορτοφολάδες.

Πηγή: ethnos.gr