Νέος ευρωπαϊκός νόμος για το πόσιμο νερό

Μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας του νερού βρύσης ψήφισε η ευρωβουλή, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας να προτιμάται έναντι του εμφιαλωμένου.

Ο νέος νόμος μειώνει τα ανώτατα όρια συγκεκριμένων ρύπων για το πόσιμο νερό, όπως ο μόλυβδος (πρόκειται να μειωθεί στο μισό) και βλαβερά βακτήρια, ενώ περιορίζει τα ανώτατα όρια και για ορισμένους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Παράλληλα, καθιερώνει την παρακολούθηση των επιπέδων μικροπλαστικών, η αύξηση των οποίων προκαλεί ανησυχία.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να λάβουν μέτρα ώστε όλοι οι πολίτες τους να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ θα απαιτηθούν και ενέργειες για να παρέχεται νερό σε δημόσιους χώρους, με τη διαμόρφωση ειδικών χώρων όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Επιπλέον, θα δοθούν κίνητρα για παροχή νερού βρύσης σε εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες τροφοδοσίας.

«Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το νερό ορίζει το μέλλον της ανθρωπότητας. Γίνεται κατανοητό ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και καλής ποιότητας νερό και πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο εισηγητής Michel Dantin, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο νόμος πέρασε με 300 ψήφους υπέρ, 98 κατά, και 274 αποχές. Θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο των Υπουργών.

Πηγή: onmed.gr