Νότια Προάστια: Μοναδικές εικόνες από τα θρυλικά Μπαιν – μιξτ της Αθήνας – Οι απολαυστικές συμβουλές του Τύπου στους άνδρες

Αρχές του περασμένου αιώνα Άλιμος, Φάληρο, Γλυφάδα πλημμύριζαν από τους κατοίκους της πόλης που αναζητούσαν ανάσα δροσιάς στις περίφημες παραλίες των νοτίων προαστίων.

Τα μπαιν- μιξτ μπήκαν στη ζωή των Αθηναίων όταν η Γαλλίδα Ζορζέν Μερσιέ κολύμπησε στην ίδια παραλία με τους άνδρες. Σιγά- σιγά οι Αθηναίες άρχισαν να πηγαίνουν στις ίδιες παραλίες με τους άνδρες και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα μπάνια στα θρυλικά μπαιν-μιξτ.

Εντύπωση προκαλεί σήμερα το δημοσίευμα του περιοδικού “Πάνθεον'” το 1935 στο οποίο συμβούλευε τους άνδρες: «Τώρα επεκράτησε παντού να γίνονται μπαιν-μιξτ και πρέπει ο άνδρας να είναι προσεκτικός απέναντι των γυναικών και να μην προκαλεί με τη στάση του επεισόδια, που μπορούν νά’χουν δυσάρεστες συνέπειες.

Επειδή οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να δείχνουν μέλη του σώματος, που εις άλλες περιστάσεις είναι κρυμμένα, δεν πρέπει να παρατηρούμε εκείνες που λούζονται μαζί μας με τέτοιο τρόπο, ώστε και αυτές να τις ενοχλούμε και μεις να φαινόμαστε κακοαναθρεμμένοι. Δεν απαγορεύονται δε μόνον οι ενοχλήσεις με τα μάτια και οι χειρονομίες, αλλά και κάθε άλλο που δυσαρεστεί τις ξένες κυρίες”.  Από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Αττικής ήταν εκείνη στο Φάληρο, η οποία διέθετε καμπίνες και μια μεγάλη εξέδρα και κάθε καλοκαίρι έσφυζε από ζωή.

Δείτε φωτογραφίες από τα “μπάνια του λαού” στις παραλίες της Αττικής: 

πηγή: thecaller.gr