Διαφημιστείτε εδώ

Ο Διάπλους της Λίλας και του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης

Μια γιορτή της κολύμβησης, η μεγαλύτερη και ιστορικότερη στην Αττική, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.

Ο 16ος Χειμερινός Διάπλους Βουλιαγμένης είχε -εκτός των άλλων- την ιδιαιτερότητα να μετρά μια ιστορία άνω των 16 ετών, αντίθετα με τον κάπως παραπλανητικό τίτλο του.

Στην πραγματικότητα, ο πρώτος Διάπλους Βουλιαγμένης οργανώθηκε τον Ιούλιο του 1997 και ήταν μια πραγματική γιορτή μεταξύ των μελών του ΝΟΒ και των τακτικών κολυμβητών της απέναντι πλαζ του ΕΟΤ. Μετά από μια ανάπαυλα, επανήλθε το 2001, και πάλι ως καλοκαιρινή εκδήλωση, με τους κολυμβητές να διασχίζουν την απόσταση μέχρι το σημερινό «Εν Πλω». Το 2003 ξεκίνησε παράλληλα και ο Χειμερινός Διάπλους (ο Θερινός επιβίωσε μέχρι το 2008) ο οποίος, με μία μόνο ματαίωση λόγω καιρικών συνθηκών το 2017, συνεχίζει αδιάλειπτα την πορεία του μέχρι σήμερα ως ένας πετυχημένος και πολύ πρωτότυπος θεσμός του μαζικού αθλητισμού.

Ψυχή της διοργάνωσης από την αρχή του μέχρι τον θάνατό της τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν η Λίλα Κολοκοτρώνη, στη μνήμη της οποίας αφιερώθηκε ο φετινός 16ος Διάπλους.

Πέρα από ιστορία όμως, ο Χειμερινός Διάπλους Βουλιαγμένης έχει και πολύ κέφι. Μέλη και αθλητές του ΝΟΒ, εταιρικές ομάδες, κάτοικοι της περιοχής, κολυμβητικοί σύλλογοι και παρέες ενήλικων αθλητών με τις οικογένειές τους διαμόρφωσαν στην προβλήτα του Ομίλου την Κυριακή ένα χαρούμενο πλήθος που αυτή τη φορά έσπασε κάθε ρεκόρ σε συμμετοχές, καθώς έφτασε τους 500 αθλητές και αθλήτριες!

Το ανταγωνιστικό στοιχείο του αγώνα συνυπήρχε με το φιλικό κλίμα, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα τελικά αποτελέσματα, αλλά φαινόταν και στα πρόσωπα των συμμετεχόντων πριν και βέβαια, μετά τον αγώνα. Η θερμοκρασία της θάλασσας ήταν ιδανική, αν και αρκετοί κολυμβητές μετά τον τερματισμό αναζήτησαν τις ισοθερμικές κουβέρτες.

Ο Χειμερινός Διάπλους Βουλιαγμένης έδειξε για μία ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι η σωματική άσκηση στο φυσικό στίβο της θάλασσας είναι μια δυνατότητα για όλους, που δεν γνωρίζει περιορισμούς σε ηλικία, φυσική κατάσταση ή εποχή. Ήταν επίσης μια ακόμη ευκαιρία για εκατοντάδες ανθρώπους να βιώσουν την ευεργετική ομορφιά του κόλπου της Βουλιαγμένης.

Παράλληλα, η επιτυχία της εκδήλωσης είχε και έναν σημαντικό αντίκτυπο, καθώς τα έσοδα της διοργάνωσης δεν έγιναν κέρδη σε μετόχους κάποιας εταιρείας, αλλά ενίσχυσαν τα αθλητικά τμήματα του ΝΟΒ που προωθούν τα σπορ του νερού αδιάλειπτα από το 1937, με διεθνούς βεληνεκούς επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, δημοφιλέστερος «στίβος» ήταν αυτός των 1.500 μέτρων, καθώς σε αυτόν κολύμπησαν 219 αθλητές. Στα 3.000 μέτρα επέλεξαν να διαγωνιστούν 180 κολυμβητές, ενώ η μικρή διαδρομή των 750 μέτρων ήταν η επιλογή για 106 συμμετέχοντες.

Στα 750 μέτρα πρώτος αναδείχθηκε ο Άγγελος Παπανδρέου με χρόνο 8:55, στο 1,5 χιλιόμετρο ο Αλέξανδρος Σκουτέλας με 16:33 και στα 3 χιλιόμετρα ο Λάμπρος Γκουντούμης με 34:13. Χωριστά μέτρησαν οι επιδόσεις όσων φορούσαν κολυμβητική στολή.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι εκτός από μια μικρή ομάδα αθλητών που βούτηξε με στόχο την καλή επίδοση, η μεγάλη πλειοψηφία βούτηξε από απλή αγάπη για τη θάλασσα και τη …φάση. Δεν έλειψαν τα ευτράπελα, με κολυμβητές να …χάνουν το δρόμο τους προς τη σημαδούρα και άλλους να μην ακουμπούν το χέρι τους στην ειδική αψίδα τερματισμού, που με ένα τσιπ μετρούσε το χρόνο. Ο τελευταίος κολυμβητής των 3 χλμ. τερμάτισε σε χρόνο 1 ώρας, 23 λεπτών και 52 δευτερολέπτων, με χαρακτηριστική άνεση δηλαδή.

Σημειωτέον, δύο από τους χορηγούς της εκδήλωσης, η εταιρεία Melissa και η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας φρόντισαν να δώσουν ένα εξαιρετικό κίνητρο για τον τερματισμό, προσφέροντας φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά η μία και μια κούπα ζεστή ψαρόσουπα η άλλη, σε περίπτερα που πολιορκήθηκαν σκληρά.

Ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης φρόντισε να χωρίσει τους συμμετέχοντες σε ηλικιακές κατηγορίες, απονέμοντας τις διακρίσεις με αρκετή δικαιοσύνη. Το ηλικιακό εύρος των συμμετεχόντων ήταν εντυπωσιακό: Ξεκινούσε από τα 14, τους μικρότερους δηλαδή κολυμβητές που επέτρεπαν οι διοργανωτές και η Κολυμβητική Ομοσπονδία (συνολικά συμμετείχαν 5 παιδιά αυτής της ηλικίας) και έφτασε μέχρι τα 76 χρόνια (10 άτομα άνω των 70 έπεσαν στο νερό για να διαγωνιστούν).

Ανδρέας Καμπάνης και Στέλλα Λαζάρου

Τα μετάλλια απένειμαν στο βάθρο ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο βουλευτής ανατολικής Αττικής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης Γιώργος Κοκολέτσος, η σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης Λιάνα Σκουλάξενου αλλά και ο Γενικός Αρχηγός των αθλητικών τμημάτων του ΝΟΒ, Ρένος Βελώνιας. Τις απονομές ξεκίνησε φυσικά η πρόεδρος του ΝΟΒ, Στέλλα Λαζάρου που επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Ανδρέα Καμπάνη, γιο της Λίλας Κολοκοτρώνη, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.

Η ομάδα «Lila K» η κολυμβητική συντροφιά της Λίλας Κολοκοτρώνη στις διοργανώσεις του Διάπλου βραβεύτηκε χωριστά

Γιώργος Λαουτάρης / 3vita.gr

Exit mobile version