Ο Δήμος Γλυφάδας έκανε πράξη την ανεξάρτητη διαβίωση

Ο Δήμος Γλυφάδας δεν έμεινε στα λόγια, αλλά με πράξεις και με έργα κατάφερε στα τελευταία πέντε χρόνια να υποστηρίξει την ανεξάρτητη διαβίωση και να ενισχύσει με κάθε δυνατό τρόπο τους συνανθρώπους μας με αναπηρία.

Ήδη από το 2015 τα ΑμεΑ έχουν απαλλαγεί πλήρως από την καταβολή δημοτικών τελών, ενώ, παράλληλα, ο Δήμος Γλυφάδας προχώρησε σε πολλές παρεμβάσεις στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, ώστε η πόλη να γίνει φιλική και προσβάσιμη για τα ΑμεΑ, μια προσπάθεια που συνεχίζεται καθημερινά.

Χαρακτηριστικά, δημιουργήθηκαν οδηγοί όδευσης τυφλών, ράμπες και άλλα έργα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ολοκληρωμένη υποδομή που έγινε στην παραλία της πόλης, όπου το Seatrac που τοποθετήθηκε εκεί πριν τέσσερα χρόνια, είναι το πρώτο σε χρήση πανελλαδικά βάσει μετρήσεων κάθε χρόνο, έχοντας χιλιάδες χρήσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η επισκεψιμότητα στην πλέον φιλική και φιλόξενη παραλία της Γλυφάδας.

Με αυτό τον τρόπο τα άτομα με αναπηρία μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς καμιά βοήθεια και χωρίς να καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους. Το Seatrac κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από τη δημιουργία του είναι να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Ο μηχανισμός αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.

Μάλιστα, δίπλα στο μηχανισμό αυτόν τοποθετήθηκε από τη δημοτική αρχή ειδικός διάδρομος, ενώ διαμορφώθηκαν και θέσεις για ΑμεΑ στο πάρκινγκ μπροστά από την παραλία, ενώ κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε σχετική βοήθεια εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Παράλληλα, στο δημοτικό κολυμβητήριο (ΔΑΚ) ο Δήμος Γλυφάδας έχει τοποθετήσει ήδη από το 2016 έναν πρωτοποριακό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, αλλά και για την αποκατάσταση των μυικών τραυματισμών. Το σύγχρονο αναβατόριο i-Swim είναι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν άνετη και ασφαλή πρόσβαση στην πισίνα. Το i-Swim είναι πιστοποιημένο με τις αυστηρότερες τεχνικές προδιαγραφές, είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του και στους ελιγμούς του, διαθέτοντας πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας. Ο μηχανισμός αυτός έχει ήδη τοποθετηθεί σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κολυμβητήρια σε όλη την Ευρώπη και, αδιαμφισβήτητα, έχει συντελέσει στη διαρκή αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου από το Δήμο Γλυφάδας, ώστε αυτό να είναι λειτουργικό και φιλόξενο για όλους.

 

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι καινούργιοι παιδότοποι που δημιούργησε ο Δήμος Γλυφάδας είναι απόλυτα συμβατοί, ασφαλείς και προσβάσιμοι για παιδιά με οποιαδήποτε αναπηρία, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και στα σχολεία, όπως για παράδειγμα στο 14ο Δημοτικό Σχολείο όπου ο Δήμος Γλυφάδας τοποθέτησε το κατάλληλο δάπεδο, αλλά και στο 8ο Δημοτικό Σχολείο όπου δημιουργήθηκε τουαλέτα αποκλειστικά για ΑμεΑ.

πηγή: iglyfada.gr