Ο συνιδρυτής της Neuralink του Elon Musk δηλώνει ότι θα μπορούσαν να χτίσουν το Jurassic Park

Χρειάστηκαν μόνο 27 χρόνια, αλλά οι δισεκατομμυριούχοι της εποχής μας μιλούν τελικά για την κατασκευή του Jurassic Park.


Αναφερόμαστε φυσικά στο Jurassic Park της ομώνυμης ταινίας του 1993 στην οποία μερικοί πολύ πλούσιοι άνθρωποι γεμίζουν ένα θεματικό πάρκο με πραγματικούς δεινόσαυρους, αφού εξάγουν το DNA τους. Βέβαια όπως απέδειξε η ταινία και οι διάφορες συνέχειες της δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνιδρυτής της Neuralink του Elon Musk, Max Hodak, δήλωσε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ότι πιθανότατα θα μπορούσαν να χτίσουν ένα Jurassic Park αν το ήθελαν. Δεν είναι σαφές σε ποιον αναφερόταν όταν χρησιμοποίησε τη λέξη “εμείς”.


Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση σύνδεση, φαίνεται ότι ο Hodak ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη Γη, αλλά και την δημιουργία ακόμα περισσότερης νέας ποικιλομορφίας. Έγραψε στο Twitter στις 4 Απριλίου λέγοντας, “η βιοποικιλότητα είναι σίγουρα πολύτιμη” και “η διατήρηση της είναι σημαντική και έχει νόημα”.

Συνέχισε ρωτώντας “αλλά γιατί σταματάμε εκεί; Γιατί δεν προσπαθούμε πιο σκόπιμα να δημιουργήσουμε νέα ποικιλομορφία;”

Η βιοποικιλότητα εδώ αναφέρεται στην ποικιλία της ζωής στη Γη που κυμαίνεται από παραλλαγές τόσο μικροσκοπικές, όπως γονίδια, έως πράγματα τόσο μεγάλα όσο ολόκληρα οικοσυστήματα. Οι δεινόσαυροι σίγουρα θα ήταν μια μορφή “νέας ποικιλομορφίας”, αν και ίσως να ήταν κάτι που δεν θα έπρεπε να αγγίξουμε.

Η Neuralink είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τους Musk, Hodak και άλλους το 2016 και όπως υποδηλώνει το όνομα, επικεντρώνεται στη δημιουργία εμφυτεύσιμων διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής. Τον Φεβρουάριο, ο Musk μίλησε στην κοινωνική εφαρμογή Clubhouse για το πώς η Neuralink, “έχει μια μαϊμού με ασύρματο εμφύτευμα στο κρανίο της με μικροσκοπικά καλώδια.” Είναι μέρος μιας δοκιμής, όπου η Neuralink ελπίζει να κάνει την μαϊμού να παίξει “mind pong” με μια άλλη παρόμοια μαϊμού.


Η συσκευή Neuralink που χρησιμοποιείται στη δοκιμή αποτελείται από περισσότερα από 3000 ηλεκτρόδια που μπορούν να παρακολουθούν 1000 διαφορετικούς νευρώνες. Όπως αναφέραμε τον Φεβρουάριο, ο Musk αντιμετώπισε ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων στις δοκιμές της Neuralink.

Ο δισεκατομμυριούχος είπε, “δεν μπορείτε να δείτε πού βρίσκεται το εμφύτευμα και είναι ευτυχισμένος ο πίθηκος”, και ισχυρίστηκε ότι ένας επιθεωρητής από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ είπε ότι το εργαστήριο της εταιρείας ήταν, “η ωραιότερη εγκατάσταση για μαϊμούδες” που είχαν εξετάσει.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο Hodak δεν είπε ότι έχει σχέδια να δημιουργήσει έναν πραγματικό κόσμο Jurassic Park – φάνηκε να αναφέρεται στην τεχνολογία είτε της εταιρείας του είτε των ανθρώπων στο σύνολό τους, όσον αφορά τις δυνατότητες δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων ειδών δεινοσαύρων.