Ο FDA φέρεται να απέρριψε το αίτημα της Neuralink να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για το εγκεφαλικό εμφύτευμά της

Παρά τους επανειλημμένους και τολμηρούς ισχυρισμούς του διευθύνοντος συμβούλου της, Elon Musk, οι προοπτικές της νεοσύστατης εταιρείας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) Neuralink να φέρει ένα προϊόν στην αγορά παραμένουν μακρινές, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Reuters.

Η εταιρεία BCI φαίνεται ότι δεν έλαβε άδεια από τον FDA το 2022 για τη διεξαγωγή δοκιμών σε ανθρώπους με τις ίδιες συσκευές που προκάλεσαν τη θανάτωση πολλών γουρουνιών.

Όπως δήλωσαν στο Reuters νυν και πρώην εργαζόμενοι της Neuralink «Οι σημαντικότερες ανησυχίες του οργανισμού για την ασφάλεια αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής και λ την πιθανότητα τα μικροσκοπικά καλώδια του εμφυτεύματος να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Επιπλέον υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν και πώς μπορεί να αφαιρεθεί η συσκευή χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός».

Οι ανησυχίες του FDA σχετικά με το σύστημα μπαταρίας και τις νέες δυνατότητες διαδερμικής φόρτισης περιστρέφονται γύρω από τις πιθανότητες αποτυχίας της συσκευής. Σύμφωνα με το Reuters, ο οργανισμός ζητά διαβεβαιώσεις ότι η μπαταρία είναι “απίθανο να αποτύχει”, διότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, η εκφόρτιση ηλεκτρικού ρεύματος ή η θερμική ενέργεια από ένα σπασμένο πακέτο θα μπορούσε να κάψει τον περιβάλλοντα ιστό.

Ο FDA ανησυχεί επίσης πολύ για πιθανά προβλήματα σε περίπτωση που η συσκευή χρειαστεί να αφαιρεθεί συνολικά, είτε για αντικατάσταση είτε για αναβάθμιση, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους των ηλεκτρικών καλωδίων που εκτείνονται μέσα στη φαιά ουσία του ασθενούς. Τα εν λόγω καλώδια είναι τόσο μικρά και ευαίσθητα που κινδυνεύουν να σπάσουν κατά την αφαίρεση (ή ακόμη και κατά την κανονική χρήση) και στη συνέχεια να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του εγκεφάλου όπου μπορεί να σφηνωθούν σε κάτι σημαντικό.

Κατά τη διάρκεια του open house της Neuralink τον περασμένο Νοέμβριο, ο Musk ισχυρίστηκε με αυτοπεποίθηση ότι η εταιρεία θα εξασφάλιζε την έγκριση του FDA «εντός έξι μηνών», ουσιαστικά μέχρι την άνοιξη. Αυτή η εκτίμηση αποδεικνύεται εξίσου ακριβής με τις εικασίες του για το πότε το Cybertruck θα μπορούσε τελικά να μπει στην παραγωγή. «Δεν μπορεί να εκτιμήσει ότι αυτό δεν είναι αυτοκίνητο», δήλωσε ένας εργαζόμενος στο Reuters. «Πρόκειται για τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου. Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι».  Η Neuralink δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο.

Πηγή : insomnia.gr