Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποψήφιος Πρόεδρος της ΠΕΔΑ

Την πρόθεση του να αναλάβει συντονιστικό ρόλο για τις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κωνσταντέλλος θέτει τους στόχους και τις προτεραιότητες της πρωτοβουλίας του και καλεί του Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της Αττικής να συμμετέχουν στην κίνηση, όχι για να καταλάβουν αξιώματα και θέσεις, αλλά για να εργαστούν εντατικά με στόχο την επίλυση των κεντρικών ζητημάτων της Αττικής και αναφέρει τους βασικούς στόχους της κίνησης, αλλά και τις προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική τα επόμενα χρόνια:

  • Δημιουργία υποδομών και μεθοδολογία για τη σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση απορριμμάτων.
  • Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της ανάληψης σειράς πρωτοβουλιών και της κατάθεσης σχετικών προτάσεων.
  • Επανακαθορισμό και επαναπροσδιορισμό του μοντέλου αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ήδη στο πλευρό του κ. Κωνσταντέλλου έχουν ταχθεί πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη της Αττικής και σύντομα θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της ΠΕΔΑ, που αναμένεται να γίνουν εντός του Νοεμβρίου.

Αναλυτικά η επιστολή 

Αγαπητοί φίλοι, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων της Αττικής,

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα σειρά σημαντικών προκλήσεων και αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον, όχι μόνο των Δήμων αλλά συνολικά της Ελληνικής κοινωνίας.

Ο θεσμός της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως η εγγύτερη στην κοινωνία μορφή δημόσιας διοίκησης, οφείλει σήμερα να πρωτοστατήσει και να οδηγήσει τη χώρα στα πρώτα της βήματα στη νέα εποχή, μετά την οικονομική, πολιτική και αξιακή κρίση των τελευταίων δέκα ετών.

Καθόλα τα χρόνια της κρίσης, οι Δήμοι ήταν οι φορείς που κράτησαν την Ελλάδα όρθια, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και εξασφαλίζοντας τις βασικές παροχές προς τους πολίτες.

Σήμερα και ενώ η χώρα μας γυρίζει σελίδα, οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που μπορούν να αποτελέσουν τους θεματοφύλακες που θα εξασφαλίσουν πως η επερχόμενη ανάπτυξη και οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις θα λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας. Μία ανάπτυξη που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, θα εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων και θα αγκαλιάσει τις νέες εξελίξεις σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα και η παιδεία.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα οφείλουμε να κάνουμε την υπέρβαση. Με ισχυρή βούληση, εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όλες τις προκλήσεις. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ανεργία, η δημιουργία σύγχρονων «Πράσινων Πόλεων» που θα λειτουργούν αποτελεσματικά και βιώσιμα διασφαλίζοντας τους φυσικούς πόρους και άλλα πολλά αποτελούν τις προκλήσεις του αύριο που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε και πάντα με τα μάτια στραμμένα στη νέα γενιά.

Είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε την Πόλη που αξίζει στους κατοίκους μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για τους παραπάνω λόγους και πολλούς ακόμα, σας ανακοινώνω ότι προτίθεμαι να αναλάβω συντονιστικό ρόλο στη δημιουργία Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας, Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, με στόχο όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τη διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Η διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της χώρας, που αποτελείται από 66 Δήμους και εκπροσωπεί συνολικά 4.230.000 κατοίκους έχει τα επόμενα τέσσερα χρόνια να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν συνολικά το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • Η ΠΕΔΑ οφείλει άμεσα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να βρει και να εφαρμόσει βιώσιμη λύση για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, να δημιουργήσει τις υποδομές και τις απαραίτητες συνθήκες έτσι ώστε να σταματήσει το θάψιμο των σκουπιδιών σε χωματερές. Η επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να χαρακτηρίζεται από σύγχρονες, φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους, συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αντίστοιχες με τις μεθόδους εκείνες που εφαρμόζονται σήμερα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Μέσω της ΠΕΔΑ αλλά και τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα των Δήμων, μέσα από προτάσεις και στοχευμένες πρωτοβουλίες, μπορούμε να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών που αρμόζει σε μία σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι αιρετοί της Τ.Α. αποτελούν τη μαζικότερη και την πιο άμεση πολιτική έκφραση της Ελληνικής Κοινωνίας και μόνο όταν αποκτήσουν θεσμικά περισσότερες αρμοδιότητες θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική σύνδεση της κοινωνίας με τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
  • Για να γίνουν όλα όσα αναφέρω, πρέπει να γίνει ριζικός επανακαθορισμός και επαναπροσδιορισμός του μοντέλου Αυτοδιοίκησης που επιθυμούμε για τα επόμενα 50 χρόνια.

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας μας, μπορούν να επιτευχθούν με μεθοδική δουλειά, διεκδίκηση και επιμονή.

Για το σκοπό αυτό, σας καλώ όλους, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της Αττικής, να γίνετε κοινωνοί του οράματος και να συμμετάσχετε στην κίνηση μας, όχι για να καταλάβουμε αξιώματα και θέσεις, αλλά για να εργαστούμε όλοι μαζί εντατικά με στόχο την επίλυση των κεντρικών ζητημάτων της Αττικής.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης


πηγή: 3vita.gr