Ο Μπέζος θα χρεώνει 200.000 δολ. κάθε ταξίδι στο Διάστημα

Oσοι ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στο Διάστημα και να δουν τη Γη από ψηλά θα μπορούν να το κάνουν από το επόμενο έτος, χωρίς να είναι εκπαιδευμένοι αστροναύτες. Αρκεί να διαθέτουν από 200.000 έως 300.000 δολάρια, περίπου όσο θα κοστίζει μια σύντομη βόλτα γύρω από τη Γη με το «New Shepard», το διαστημικό όχημα της Blue Origin, της αεροδιαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος.

Η εκτίμηση για το κόστος μιας σύντομης πτήσης έξω από το βαρυτικό πεδίο της Γης προέρχεται από στελέχη της Blue Origin, που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας. Οπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του παραπάνω ειδησεογραφικού πρακτορείου, δυνητικοί πελάτες αλλά και η βιομηχανία της αεροδιαστημικής έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον όσον αφορά το ύψος του εισιτηρίου της πτήσης. Θέλουν να διαπιστώσουν αν θα είναι προσιτό αλλά και αν θα υπάρξει αρκετή ζήτηση για να αποβεί κερδοφόρα η επιχείρηση διαστημικού τουρισμού της Blue Origin. Η εταιρεία, που λειτουργεί από το 2000 και ανήκει στον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε προσφάτως ότι σκοπεύει να αρχίσει δοκιμαστικές πτήσεις με επιβάτες σε λίγους μήνες και θα αρχίσει να πουλάει εισιτήρια από το 2019. Εχει δώσει στη δημοσιότητα σχέδιο του διαστημικού αεροσκάφους, του «New Shepard», που αποτελείται από έναν πύραυλο και έναν θάλαμο για τους επιβάτες.

Το «New Shepard» έχει σχεδιασθεί για να μπορεί να μεταφέρει έξι επιβάτες σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από τη Γη, αρκετά μεγάλη για να νιώσει κανείς την έλλειψη της βαρύτητας και να δει την καμπύλη του πλανήτη. Σύμφωνα με την Blue Origin, στον θάλαμο επιβατών υπάρχουν έξι παράθυρα σχεδόν τριπλάσια σε ύψος από εκείνα ενός τζετ 747 της Boeing, ώστε να δίνουν στους επιβάτες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν το Διάστημα. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει έναν κλάδο επιβατικών διαστημικών πτήσεων, τμήμα της βιομηχανίας του Διαστήματος, που ήδη έχει αξία 300 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Είναι η βιομηχανία δορυφόρων και εκμετάλλευσης του Διαστήματος.

Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία ύψους περίπου 112 δισ. δολαρίων, αντιμετωπίζει, πάντως, ανταγωνισμό από εξίσου ευρηματικούς δισεκατομμυριούχους. Ανάμεσά τους ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της αεροπορικής εταιρείας Virgin, και ο Ελον Μασκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της καινοτόμου αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla.

Ο Μπράνσον έχει ιδρύσει τη δική του αεροδιαστημική εταιρεία, τη Virgin Galactic, και έχει ήδη πουλήσει περίπου 650 εισιτήρια για τις μελλοντικές πτήσεις στο Διάστημα αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορίσει πότε σκοπεύει να τις εγκαινιάσει. Μέχρι στιγμής, το κόστος αυτών των εισιτηρίων ανέρχεται σε 250.000 δολάρια και, επομένως, φαίνεται πως θα είναι ανάλογο εκείνων της Blue Origin. Σε ό,τι αφορά τον Ελον Μασκ, ίδρυσε τη SpaceX το 2002 και υποστηρίζει πως απώτερος στόχος του είναι να καταστήσει εφικτή την εγκατάσταση ανθρώπων σε άλλους πλανήτες. Οι τρεις εταιρείες προσπαθούν παράλληλα να μειώσουν το κόστος μιας διαστημικής πτήσης. Η Blue Origin δεν έχει δημοσιοποιήσει το λειτουργικό κόστος που υπολογίζει πως θα έχει κάθε πτήση της. Σύμφωνα με τον Μάρκο Κασέρες, αναλυτή αεροδιαστημικής στον όμιλο Teal, το κόστος μιας διαστημικής πτήσης θα ανέρχεται στα 10 εκατ. δολάρια. Αυτό συνεπάγεται ζημίες πολλών εκατ. δολαρίων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, εφόσον δεν θα υπάρχουν παρά μόνον έξι επιβάτες σε κάθε πτήση.

Πηγή : kathimerini.gr