Ο Πετσίτης, ο Λαυρεντιάδης, οι δικηγόροι με τις offshore και οι καναλάρχες

Υπόθεση Πετσίτη: Χιλιάδες ευρώ, offshore, αλλά και υψηλές διασυνδέσεις αποκάλυψαν οι έρευνες των Κυπριακών Αρχών – Η υπόθεση δεν φαίνεται να έχει «πάτο» – Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει πώς από την ELFE τα χρήματα πήγαιναν σε offshore της Κύπρου και απο εκεί γύριζαν σε ΜΜΕ της Ελλάδας

Μπορεί ο Μανώλης Πετσίτης να έχει φυγαδευτεί στην Κύπρο, προκειμένου να παραμείνει μακριά από τις ελληνικές Αρχές και κυρίως από τους Έλληνες δημοσιογράφους, ωστόσο οι αρχές της Κύπρου έχουν ήδη αρχίσει να σκανάρουν τις δραστηριότητες του στη Μεγαλόνησο και ειδικά τις σχέσεις του με τους περίφημους δικηγόρους των offshore του Λαυρέντη ΛαυρεντιάδηΆρτεμη Αρτεμίου, Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, τις σχετικές έρευνες για τον Μανώλη Πετσίτη τρέχει η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) της Κύπρου, της οποίας ηγείται η διακεκριμένη εισαγγελέας Εύα Ρωσσίδου-Παπακυριακού.

Tι ψάχνουν οι αρχές στην Κύπρο; Ξεσκονίζουν τα πάντα

Η ΜΟΚΑΣ, με συστηματική εργασία, έχει τους τελευταίους σχεδόν δύο μήνες εντοπίσει τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τις εταιρείες με τις οποίες εμπλέκεται ο Μανώλης Πετσίτης στην Κύπρο, καθώς και τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών αυτών, που τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούν συστηματικά με δεκάδες χιλιάδες ευρώ τόσο τους προσωπικούς λογαριασμούς του Πετσίτη, όσο και τους λογαριασμούς της εταιρείας του Boss Athens Single Member PC.

Στη βάση της έρευνας της ΜΟΚΑΣ, της εισαγγελέως Εύας Ρωσσίδου-Παπακυριακού και της συνεργάτιδας της Μαρίας Κυρμίζη, μπόρεσε να καταγραφεί το πώς συγκεκριμένες εταιρείες τις οποίες διαχειρίζονται οι Παναγιώτου, Πιερής και Αρτεμίου «έκρυβαν» σε offshore χρήματα προερχόμενα από τη λιπασματοβιομηχανία ELFE, αλλά και να αποκαλυφθούν οι οικονομικές σχέσεις Πετσίτη με άλλους επιχειρηματίες.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Μια χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία έχουν εντοπιστεί εμβάσματα προς τον Μανώλη Πετσίτη είναι αυτή της κυπριακής εταιρείας ARTMER LTD.

Διαχειριστής της εν λόγω εταιρείας -που το τελευταίο έτος έχει στείλει σεβαστά ποσά στον Πετσίτη – είναι η Fine Life Services LTD,οντότητα που σύμφωνα με τον έλεγχο των κυπριακών Αρχών ανήκει στη δικηγορική εταιρεία Fine Life Group LTD του γνωστού Κύπριου δικηγόρου Φώτου Πιττάτζη, ο οποίος είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Νικολέττα Καρρά.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πιττάτζης δεν είναι ο πραγματικός δικαιούχος της ARTMER LTD. Ως πραγματικός δικαιούχος εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Ντέρης, ιδιοκτήτης της TAF SPORTS MARKETING AE, ο οποίος το 2016 και το 2017 είχε μισθοδοτήσει συνολικά με 60.000 ευρώ τον Πετσίτη (αμοιβές που είχαν δηλωθεί κανονικά στην εφορία).

Το όνομα του κ. Ντέρη, ο οποίος είναι προμηθευτής της ΕΡΤ, καθώς την προμηθεύει με αθλητικό περιεχόμενο (στίβος, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κ.α.), στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε υπόθεση που σχετίζεται με τα δικαιώματα διοργανώσεων της FIFA, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες αυτό που αναζητούν την παρούσα περίοδο οι Αρχές είναι το γιατί ο κ. Ντέρης πλήρωνε – μέσω Κύπρου – τον Μανώλη Πετσίτη και εάν ο Φώτος Πιττάτζης είχε κάποια εμπλοκή στη συγκεκριμένη περίπτωση ή σε άλλες υποθέσεις.

Ζάλιζε το χρήμα με offshore στην Κύπρο – Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω είναι ο Λαυρεντιάδης

Μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση που έχει εντοπιστεί αφορά στην offshore Elazzoulian Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που εμπεριέχεται στη διαρροή των Panama Papers και την ύπαρξη της οποίας απεκάλυψε πρώτο το Protagon.gr, είχε ως διαχειριστή την εταιρεία των Αρτεμίου-Πιερή, APLaw Services Limited και ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Σωτηράκη Παναγιώτου, το δικηγόρο που εκπροσωπεί φορολογικά ο Πετσίτης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα Panama Papers, η Elazzoulian – η οποία έκλεισε το 2017 – εμφανιζόταν να έχει ως αντικείμενο την κατοχή μετοχών άλλων εταιρειών, τις επενδύσεις, το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών μεσάζοντα.

Στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη ΜΟΚΑΣ δείχνουν πως η Elazzoulian Limited είχε γίνει «όχημα» μεταφοράς ρευστών από την λιπασματοβιομηχανία ELFE, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2016πιστώθηκαν από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Elazzoulian Limited περίπου 900.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά μέσω 19 επιταγών που εξαργυρώθηκαν σε μετρητά εισπράχθηκαν από τον Σωτηράκη Παναγιώτου.

Η είσπραξη έγινε με την επίκληση πως επρόκειτο για δάνεια από την Elazzoulian Limited, αλλά και την κυπριακή εταιρεία APLAW SPECIALISED SERVICES LTD, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED και η οποία είναι ιδιοκτησίας του ίδιου του κ. Παναγιώτου.

Οι κυπριακές Αρχές φέρονται να θεωρούν πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που έστελνε η ELFE στην Κύπρο διοχετεύονταν με τη βοήθεια του Σωτηράκη Παναγιώτου σε άλλες offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε τέτοιες παρένθετες εταιρείες.

Αλλά η έρευνα απεκάλυψε πως ο συνεργάτης του Πετσίτη, ο Κύπριος δικηγόρος Σωτηράκης Παναγιώτου έκανε δουλειές και με άλλες εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη Ελλάδα όπως την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία από το 2015 ανέλαβε ως παρένθετη εταιρεία την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων. Αυτή ήταν η βασική δραστηριότητα της ELFE, την οποία ο Λαυρεντιάδης αποψίλωσε μεθοδικά από προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία, ώστε να την αφήσει μόνον με χρέη. Είναι χαρακτηριστικό πως η ELFE είχε κύκλο εργασιών ως και 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τα αζωτούχα λιπάσματα, δραστηριότητα που δολίως πέρασε στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Η έρευνα των κυπριακών Αρχών απεκάλυψε ότι η APLAW SPECIALISED SERVICES (σήμερα S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED), η εταιρεία ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτου είχε συνομολογήσει συμφωνία με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για την μεσιτεία στην πώληση αζωτούχων λιπασμάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία των κυπριακών Αρχών η συνεργασία αυτή αφορούσε στην εμπορία σύνθετου βελτιωμένης απόδοσης λιπάσματος για την καλλιέργεια πατατών στην Κύπρο, η οποία επεκτάθηκε και στην αγορά λιπάσματος για την καλλιέργεια σιτηρών κ.α.. Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ πληρωνόταν τοις μετρητοίς (Cash Against Documents) για όλες τις εξαγωγές της στην Κύπρο και η APLAW SPECIALISED SERVICES, ελάμβανε συγκεκριμένη αμοιβή ανά μετρικό τόνο λιπάσματος για τις διαμεσολαβήσεις της.

Τα διαφημιστικά πακέτα και οι καναλάρχες

Αλλά οι Κυπριακές Αρχές δεν εντόπισαν μόνον αυτή τη ροή χρήματος. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Newsbomb.gr oι Κύπριοι δικηγόροι Παναγιώτου και Πιερής συμμετείχαν στην Ελλάδα στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με την οποία είχε συνεργασία ο Πετσίτης και η οποία αναλάμβανε έργα προβολής μεγάλων δημοσίων φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και ΜΜΕ φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση.

Η Maze από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ και τα οποία προερχόντουσαν κυρίως από κρατικές επιχειρήσεις στις οποίες – κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες- ο Μανώλης Πετσίτης έβρισκε εύκολα πρόσβαση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυπριακές αρχές έχουν εντοπίσει εμβάσματα της εταιρείας των Αρτεμίου-Πιερή, APLaw Services Limited, τα οποία συσχετίζουν με τις δραστηριότητες της Maze Media, η οποία πλέον έχει μπει σε εκκαθάριση.

Ο δικηγόρος με τις υψηλές διασυνδέσεις

Αλλά δεν είναι μόνον οι Κύπριοι δικηγόροι υπό το βλέμμα των Αρχών.

Την προσοχή σε Κύπρο και Ελλάδα έχει τραβήξει και ο Έλληνας δικηγόρος Νίκος Ανδρικόπουλος. Ο Ανδρικόπουλος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο διότι ήταν εκείνος που μίσθωνε την περίφημη «βίλα Πετσίτη» στη Βαρυμπόμπη αντί του ποσού των 1.850 ευρώ τον μήνα. Ο εν λόγω δικηγόρος το τελευταίο διάστημα επισκέπτεται εξαιρετικά τακτικά την Κύπρο και σύμφωνα με πληροφορίες – που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως- είχε και συναντήσεις με τον Μανώλη Πετσίτη.

Ο Ανδρικόπουλος έχει στενές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τους γνωρίζοντες δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι δουλείες του απογειώθηκαν.

Ο κ. Πετσίτης με τον Ανδρικόπουλο σε παλαιότερη φωτογραφία

Η δικηγορική εταιρεία του Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες ανέλαβε «χρυσές» δουλειές, όπως άλλωστε και η εισπρακτική εταιρεία (εταιρεία διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις) NPA Servicing, της οποίας είναι πραγματικός δικαιούχος.

Μάλιστα όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, όχι τυχαία, ο κ. Ανδρικόπουλος βρέθηκε να είναι παχυλά αμειβόμενος σύμβουλος στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), επί Διοίκησης του ελεγχόμενου σήμερα από τη Δικαιοσύνη Θεόδωρου Κιτσάκου, την ίδια εποχή μάλιστα που ο Πετσίτης μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ, δηλώνοντας εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

Πληροφορίες από κυπριακές πηγές φέρουν τον Νίκο Ανδρικόπουλο να συνδέεται με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος διατηρεί πολύχρονη γνωριμία με τον Νίκο Παππά και είχε επισκεφτεί μαζί του την Βενεζουέλα.

Ο Ανδρικόπουλος, ο οποίος έχει στενή γνωριμία με τον κορυφαίο υπουργό της σημερινής κυβέρνησης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συνεργασίες με επιχειρηματίες, αλλά και με μερικούς από τους κορυφαίους καναλάρχες της Ελλάδας!

Παράλληλα διατηρεί στενή φιλία με τον Λάκη Λαζόπουλο.

Ειρήσθω εν παρόδω, θυμίζουμε ότι ο Μανώλης Πετσίτης ήταν στην συνοδεία του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά στις 11 Δεκεμβρίου 2015 όταν ο πρωθυπουργός είχε παρακολουθήσει πρεμιέρα θεατρικού έργου του Λάκη Λαζόπουλου, στην οποία μάλιστα είχε παρευρεθεί και ο τότε ιδιοκτήτης του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, το κουβάρι μπλέκεται πολύ και η υπόθεση αυτή θα έχει πολλές συνέχειες…

πηγή: newsbomb.gr