Ο χάκερ που «έριξε» από την Κύπρο το ίντερνετ μιας ολόκληρης χώρας

Σε 32 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο χάκερ που έριξε το διαδίκτυο μιας «ολόκληρης χώρας» από την Κύπρο όπου διέμενε. Είχε πληρωθεί προκειμένου να προκαλέσει βλάβες σε ανταγωνιστική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

  Πρόκειται για τον 30χρονο αυτοδίδακτο χάκερ Daniel Kaye, τον οποίο είχε προσλάβει εταιρεία τηλεπικοινωνιών για να διαπράξει μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις σε ανταγωνιστική εταιρεία στη Λιβερία. Ο αυτοδίδακτος χάκερ, ο οποίος είχε ως έδρα την Κύπρο, πληρώθηκε £30,000 από την εταιρεία για να προκαλέσει βλάβες στις υπηρεσίες της ανταγωνιστικής εταιρείας για το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου του 2016 και Φεβρουαρίου του 2017.

Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλημάτων της Βρετανίας (NCA) δήλωσε ότι η επίθεση κατέστρεψε το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας Lonestar της Λιβερίας και της κόστισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια καθώς προσπαθούσε να προστατευτεί από τις επιθέσεις στο δίκτυο υπολογιστών της. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2016, λόγω της επίθεσης «έπεσε» το διαδίκτυο σε ολόκληρη της χώρα, κάτι που πιστεύεται έγινε για πρώτη φορά, δηλαδή ένας χάκερ να αφαιρέσει την πρόσβαση στο ίντερνετ μιας ολόκληρης χώρας.

Ο 30χρονος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δημιούργησε ένα botnet που αποκαλείται Mirai #14. Σκοπός του ήταν να πυροδοτήσει μια επίθεση DDoS (distributed denial of service) στο δίκτυο της εταιρείας, ωθώντας την να ξοδέψει 600.000 δολάρια για αποκατάσταση.   Για τον Kaye εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και όταν επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο του 2017, συνελήφθη από την Αστυνομία.

Την περασμένη εβδομάδα ο 30χρονος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης.   Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, η εταιρεία εκτιμά ότι τα έσοδά της μειώθηκαν από 84 εκατομμύρια δολάρια σε 17 εκατομμύρια, μεταξύ του Οκτώβρη του 2016 και του Φεβρουαρίου του 2017.

  Με πληροφορίες από BBC/independent/cnn

Πηγή: lifo.gr