Οι 4 ρυθμίσεις για χρέη στην Εφορία που θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο

Οι δυνατότητες αυτές προβλέπονται για οφειλέτες που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021.


Για φορολογούμενους που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τρέχουσες οφειλές τους εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερες, για οφειλέτες που απώλεσαν παλαιές ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων, επειδή δεν κατέβαλαν δόσεις που έληγαν κανονικά εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 καθώς επίσης και για οφειλέτες που απώλεσαν την περίοδο της πανδημίας παλαιές «πάγιες ρυθμίσεις» οφειλών 12-24 δόσεων ή νεότερες «πάγιες ρυθμίσεις» 24-48 δόσεων.

Χθες, ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα επανένταξης σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών των 100 και 120 δόσεων (των νόμων 4321/2015 και 4611/2019 αντίστοιχα) για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19 και τέθηκαν εκτός αυτών των ρυθμίσεων κατά το χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως και 31/7/2021. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) άνοιξε τη σχετική εφαρμογή, μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport.


Απομένει πλέον να ενεργοποιηθεί μία ακόμη ρύθμιση, για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από την 1η/3/2020 έως την 31/7/2021 αλλά έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει εξόφληση των συγκεκριμένων οφειλών έως και σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή έως και σε 72 έντοκες δόσεις. Εντός των προσεχών ημερών θα τεθεί σε λειτουργία και γι’ αυτή τη ρύθμιση η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες.

Επιπλέον, απομένει να ενεργοποιηθεί πλήρως και η -ελλιπώς αυτή τη στιγμή παρεχόμενη – δυνατότητα επανένταξης οφειλετών σε απωλεσθείσες πάγιες ρυθμίσεις των 12-24 ή 24-48 μηνιαίων δόσεων. Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται αυτή τη στιγμή μόνο σε όσους οφειλέτες θεωρούνται «πληττόμενοι» οικονομικά από την επιδημία του κορονοϊού, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Από την 1η Οκτωβρίου θα δίδεται σε όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες που έχουν απωλέσει πάγιες ρυθμίσεις.


Με την ενεργοποίηση και αυτών των δυνατοτήτων, οι οφειλέτες του Δημοσίου, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να πάρουν αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας έστω και σύντομης διάρκειας, για να ξεμπλοκάρουν συναλλαγές τους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως μεταβιβάσεις ακινήτων, αυτοκινήτων, γονικές παροχές χρηματικών ποσών ή περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.

Γενικά, εκτιμάται ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα έχουν ενεργοποιηθεί και οι 4 δυνατότητες ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο που ήδη έχουν νομοθετηθεί. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν αναλυτικά τα εξής για κάθε κατηγορία οφειλετών:

  1. Οφειλέτες που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Όσοι φορολογούμενοι πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 αλλά αυτή τη στιγμή είτε έχουν λήξει είτε έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, έχουν το δικαίωμα τμηματικής αποπληρωμής των συσσωρευμένων αυτών οφειλών είτε σε 2 έως 36 μηνιαίες δόσεις άτοκα είτε σε 37 έως 72 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά.

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν, συγκεκριμένα, να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 και υπάγονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο.
  • Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο 2020 έως Ιούλιο 2021.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια επαγγελματικής στέγης σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 ή εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιο 2021.
  • Εργαζόμενοι σε «πληττόμενες» επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

Για τον ακριβή καθορισμό των επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών που ανέστειλαν τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 ή επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού θα ληφθεί υπόψη η διευρυμένη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είχε δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο του 2020. Η λίστα αυτή καταλαμβάνει το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

Οφειλές που υπάγονται

Με τη νέα αυτή ρύθμιση μπορούν να τακτοποιηθούν όχι μόνο οι αρρύθμιστες φορολογικές οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020, η είσπραξη των οποίων έχει ανασταλεί μέχρι τις 31-12-2021. Μπορούν επίσης να τακτοποιηθούν και λοιπές αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που βεβαιώθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν κατέστη δυνατό να εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οφειλές από ΦΠΑ φορολογικών περιόδων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογικού έτους 2019, από ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2020 που  έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνονται επίσης έκτακτες φορολογικές οφειλές (από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα οδικών, πολεοδομικών και λοιπών παραβάσεων βεβαιωμένα στις Δ.Ο.Υ., πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που βεβαιώθηκαν εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 αλλά δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα και παρέμειναν αρρύθμιστες.


Υποβολή αιτήσεων

  1. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στην ρύθμιση των οφειλών της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά σε ειδική εφαρμογή που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη μέσα από τη νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση myaade.gov.gr.
  2. Φορολογούμενοι που δεν μπορούν να εξοφλήσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές του εκκαθαριστικού της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή σε 6 μηνιαίες δόσεις τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Οι οφειλές από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, οι οποίες βεβαιώθηκαν με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορούν να ρυθμιστούν εναλλακτικά σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%, όπως προβλέπει η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019. Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές αυτές πρέπει κανονικά να πληρωθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες έχουν ήδη λήξει στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, η τρίτη λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και οι υπόλοιπες πέντε τους επόμενους πέντε μήνες.

Επιπλέον, με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,83%, οι οφειλές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2021, οι οποίες θα βεβαιωθούν αύριο και θα πρέπει κανονικά να καταβληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

  1. Οφειλέτες που απώλεσαν παλαιές ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων, επειδή δεν κατέβαλαν δόσεις που έληγαν κανονικά εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021:

Όσοι φορολογούμενοι ανήκουν στις 6 κατηγορίες  οφειλετών «πληττόμενων» οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού, τις οποίες παραθέσαμε αναλυτικά παραπάνω, μπορούν να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων τις οποίες απώλεσαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες αυτοί – και μόνο αυτοί – δύνανται να αναβιώσουν τις απολεσθείσες ρυθμίσεις τους, με όλα τα ευεργετήματά τους, καταβάλλοντας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 τη δόση του μηνός Αυγούστου 2021 και τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Εφόσον το πράξουν, οι απολεσθείσες, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, δόσεις θα μεταφερθούν για αποπληρωμή μετά το τέλος όλων των μη ληξιπρόθεσμων δόσεων της ρύθμισης. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων επανένταξης σε παλαιότερες ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων είναι πλέον εφικτή από χθες στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

  1. Οφειλέτες που απώλεσαν την περίοδο της πανδημίας παλαιές «πάγιες ρυθμίσεις» οφειλών 12-24 δόσεων ή νεότερες «πάγιες ρυθμίσεις» 24-48 δόσεων.

Αυτή τη στιγμή παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης σε «πάγιες ρυθμίσεις» που χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας μόνο σε  συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών πληγέντων οικονομικά από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων επανένταξης σε «πάγιες ρυθμίσεις» έχουν:

  • οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ που έχουν μικρότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019 ή υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ με μικρότερο κύκλο εργασιών ΦΠΑ (Κωδ.312) κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019,
  • οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020 ή 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19,
  • οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του έτους 2020 ή 2021,
  • οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020 ή 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID».

Οι οφειλέτες των παραπάνω κατηγοριών μπορούν να ρυθμίσουν έως και σε 24 ή έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση τις οποίες είχαν ήδη εντάξει σε παλαιότερες «πάγιες ρυθμίσεις» ενεργές την 1η-11-2019 αλλά απωλεσθείσες μετά την ημερομηνία αυτή καθώς επίσης και οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση ενταχθείσες μετά την 1η-11-2019 σε «πάγιες ρυθμίσεις», οι οποίες απωλέσθησαν την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

Ειδικότερα, εφόσον πρόκειται για έκτακτες οφειλές, δηλαδή για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών ή από φορολογικό έλεγχο καθώς επίσης και για μη φορολογικές οφειλές, οι δόσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 48. Όλες οι υπόλοιπες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Από την 1η Οκτωβρίου, όλες οι παραπάνω δυνατότητες θα παρέχονται και στους υπόλοιπους οφειλέτες που απώλεσαν «πάγιες ρυθμίσεις» μετά την 1η-11-2019.

πηγή : powergame.gr