Οι Άγγλοι παρακολουθούσαν τον Καραμανλή!

Πολύ πριν το σκάνδαλο των υποκλοπών των Αμερικανών και μερικές δεκαετίες πριν βρεθεί «παγιδευμένο» το τηλέφωνο του Κώστα Καραμανλή, οι Αγγλικές μυστικές υπηρεσίες επεχείρησαν να παγιδέψουν τον θείο του Κωνσταντίνο. H ΚΥΠ κατατρόπωσε την Ιντέλιτζενς Σέρβις!

Η ιστορία των τηλεφωνικών υποκλοπών είναι τόσο παλιά όσο και το… τηλέφωνο. Οι μυστικές υπηρεσίες σε αυτή τη λύση καταφεύγουν για να μάθουν αυτά που θέλουν.

Κάπως έτσι σκέφτηκε και η Ιντέλιτζενς Σέρβις το 1957. Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπουργός Εξωτερικών ο Ευάγγελος Αβέρωφ και στη Κύπρο που ήταν τότε Αγγλική αποικία ξεκινά ο αγώνας της ΕΟΚΑ.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε φωτογραφία εποχής

Οι Άγγλοι θέλουν να μάθουν που κρύβεται ο Γρίβας, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της ΕΟΚΑ και το βασικότερο τι οδηγίες δίνει η Αθήνα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Άγγλοι αποφασίζουν να παρακολουθήσουν το τηλέφωνο 73581 στην οδό Καρνεάδου 24. Το τηλέφωνο ανήκε στον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν αρχικοριοί και υψηλή τεχνολογία οι παρακολουθήσεις δεν ήταν εύκολες. Για να πετύχουν την «παγίδευση» του τηλεφώνου οι Άγγλοι αναγκάστηκαν να διαρρήξουν τον υπ’ αριθμόν 106 υποσταθμό του ΟΤΕ στη συμβολή των οδών Καρνεάδου και Πλουτάρχου και να συνδέσουν με ένα συρματάκι τη γραμμή του Έλληνα πρωθυπουργού με το εσωτερικό τηλέφωνο «134» της Βρετανικής πρεσβείας .

Η κρύπτη και το μαγνητόφωνο που κατέγραφε τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού

Εκεί ένα μαγνητόφωνο κατέγραφε κάθε συνομιλία και μια άλλη συσκευή που δεν κυκλοφορούσε στο εμπόριο αναγνώριζε τον αριθμό κλήσεως.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ

Στις 20 Φεβρουαρίου 1957 όλα ήταν έτοιμα. Ένα τεχνικό πρόβλημα όμως ανέβαλε για την επομένη τη λειτουργία του «πομπού». Η γραμμή μεταφέρθηκε στο «στρατηγείο» των Άγγλων κατασκόπων στη οδό Πλουτάρχου. Αυτή η «μεταφορά» στάθηκε μοιραία. Η ΚΥΠ εντοπίζει το…  πρόβλημα και ειδοποιεί τον πρωθυπουργό. Ο Καραμανλής ζητά να μη γίνει γνωστή η υπόθεση, εγκαθιστά και δεύτερη τηλεφωνική γραμμή στο σπίτι του και συνεχίζει να χρησιμοποιεί στα ανώδυνα τηλεφωνήματα την «παγιδευμένη».

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ έχει την ιδέα να εκθέσει τους Άγγλους στα μάτια των Αμερικανών αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την απάτη.

Στις 9 Μαρτίου γράφει σε ένα χαρτί τις δήθεν απόρρητες συνομιλίες που θα έχει με τον πρωθυπουργό. Κλείνει το χαρτί σε ένα φάκελο με βουλοκέρι και σφραγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και το στέλνει στον Έλληνα πρέσβη στην Ελβετία με εντολή  να το καταθέσει σε Ελβετό συμβολαιογράφο.

Ο πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας σερ Τσαρλς Πικ

Στη συνέχεια (13 Μαρτίου) τηλεφωνεί στον πρωθυπουργό κι αρχίζει να του λέει ότι:

  • Κύπριοι μαχητές της ΕΟΚΑ σχεδιάζουν εκτελέσεις Ελλήνων πολιτικών, μελών των οικογενειών τους καθώς και των  Άγγλου και Αμερικανού πρεσβευτή.
  • Ακούει τον πρωθυπουργό να του λέει ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Μόσχα και το Κάιρο (ΣΣ: Τότε ο Νάσερ ήταν κόκκινο πανί για τους Αγγλοαμερικάνους).

Καραμανλής και Αβέρωφ δεν έχουν παρά να περιμένουν. Οι Άγγλοι σίγουρα θα ενημερώσουν τους Αμερικανούς και θα πέσουν στην παγίδα που οι ίδιοι έχουν στήσει.

Ο πράκτορας της Ιντέλιτζες Μάρκος Δραγούσης

Την 1η Απριλίου ο Βρετανός πρεσβευτής ακούει έκπληκτος τον Αβέρωφ να του αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τα πάντα για τις παρακολουθήσεις. Ο πρεσβευτής φυσικά το αρνείται. Είναι βέβαιος ότι στο στρατηγείο των παρακολουθήσεων στην οδό Πλουτάρχου δεν μπορούν να μπουν Έλληνες. Είναι διπλωματικό έδαφος. Η τύχη όμως δεν είναι με το μέρος τους. Οι Άγγλοι παρακολουθούν και τον Διευθυντή Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ Πέτρο Ξηντάρα από άλλο σπίτι που δεν καλύπτεται από το διπλωματικό άσυλο. Ο πράκτορας είναι, στα χαρτιά, ο θυρωρός της πρεσβείας και δεν ανήκει στο προσωπικό που προστατεύεται. Άνδρες της ασφάλειας συλλαμβάνουν τον θυρωρό και στο σπίτι του βρίσκουν το μαγνητόφωνο την ώρα που κατέγραφε συνομιλία του Έλληνα αξιωματικού!

Ο Αγγλος πράκτορας Τζέιμς Ιγκαν την ώρα της σύλληψής του να ηχογραφεί τηλεφωνικές συνομιλίες

Στη συνέχεια ο Αβέρωφ καλεί τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο γραφείο του. Τον ρωτά εάν γνωρίζει ότι κινδυνεύει η ζωή του από Κύπριους της ΕΟΚΑ. Αυτός απαντά καταφατικά. Τότε του δίνει το φάκελο που είχε στείλει στην Ελβετία κι ανέφερε για τη «ψεύτικη συνομιλία» που είχε με τον πρωθυπουργό. Η πλεκτάνη των Άγγλων αποκαλύπτεται και στους Αμερικανικούς.

Ο υπαρχηγός του κλιμακίου της Αθήνας Ντέιβιντ Κολέτ

Τι έγινε μετά; Γιατί η υπόθεση δεν είδε το φως της δημοσιότητας; Πολύ απλά η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους Άγγλους που είχαν στοιχεία ότι η Ελλάδα βοηθούσε και υλικά την ΕΟΚΑ στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Έγινε συμφωνία κυρίων. Οι Άγγλοι «έθαψαν» τις αποδείξεις για την ΕΟΚΑ που ενόψει της λύσης του Κυπριακού μόνο κακό θα έκαναν κι οι Έλληνες «έθαψαν» τις αποδείξεις για τις υποκλοπές.

Η υπόθεση ίσως να μην είχε έρθει ποτέ στο φως εάν η εφημερίδα «Ακρόπολις» οκτώ  χρόνια μετά, το 1965 δεν την είχε κάνει γνωστή.

πηγή: pasatempo.wordpress.com