Οι πιο οικονομικοί τρόποι να μάθεις μουσική

Δημοτικά ωδεία, φιλαρμονικές και μουσικές ομάδες για να μάθετε το όργανο που σας αρέσει χωρίς να πληρώσετε πολλά.

Η μουσική εξημερώνει τα ήθη, λένε, και δεν έχουν άδικο. Η επίδρασή της σε μικρούς και μεγάλους είναι σημαντική και η ενασχόληση με ένα όργανο, είτε σε ελεύθερο είτε σε μαθητικό επίπεδο, μόνο οφέλη μπορεί να έχει. 

Αν πάλι σκέφτεστε να ξεκινήσετε κάποιο όργανο όμως ζορίζεστε οικονομικά, έχουμε καλά νέα.

Οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά, και πλέον μπορείτε με περίπου 50€-60 τον μήνα – ή ακόμα και δωρεάν – στα κατά τόπους δημοτικά ωδεία ή κοινωνικές δομές να ασχοληθείτε με το όργανο της αρεσκείας σας.

Συγκεκριμένα στα δημοτικά ωδεία, σας παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής σε μαθητολόγια του Υπουργείου για να ακολουθήσετε συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών (με πτυχία κτλ.).

Υπάρχουν όμως και άλλοι φορείς, μουσικές σχολές, φιλαρμονικές κ.α. όπου διδάσκεστε «ελεύθερο» πρόγραμμα και πετυχαίνετε ακόμα πιο οικονομικές λύσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορείτε να δανειστείτε και μουσικά όργανα.

Στο Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου για παράδειγμα, το μηνιαίο κόστος για πιάνο ή κιθάρα είναι στα 65€ συν 20€ η εγγραφή, με τις τιμές να «πέφτουν» για άλλα όργανα, όπως η ακουστική κιθάρα και το μπουζούκι – στα 55€ τον μήνα συν εγγραφή, για 2 μαθήματα την εβδομάδα, θεωρία και πράξη. Οι τιμές αφορούν δημότες και μη.

Στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου, το οποίο κάνει μαθήματα μόνο σε δημότες, το μηνιαίο κόστος για μαθήματα πιάνου ή κιθάρας ανέρχεται στα 61€ συν 20€ η εγγραφή, ενώ για ντραμς, μπουζούκι, σαντούρι και κρουστά είναι στα 47€ συν την εγγραφή.

Στο Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας οι εγγραφές ξεκινούν κάθε Σεπτέμβρη με το κόστος να ανέρχεται στα 45€ ανά μήνα συν 20€ εγγραφή για δημότες και μη ενώ διδάσκονται πιάνο, αρμόνιο, κλαρινέτο, φλάουτο, φλογέρα, κόρνο, κλασική και ηλεκτρική κιθάρα και πολλά ακόμα. Δείτε αναλυτικά εδώ.

Ιδιαίτερα προσιτά – ιδιαίτερα μαθήματα από 30€ τον μήνα – είναι τα δίδακτρα στο Δημοτικό Ωδείο της Ηλιούπολης, στο οποίο διδάσκονται πιάνο, κιθάρα, ακορντεόν, λάουτο, μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, ηλεκτρικό μπάσο, ντραμς, μοντέρνο πιάνο και πολλά ακόμα. Οι εγγραφές ξεκινούν κάθε Σεπτέμβρη, ενώ για τους κατοίκους Ηλιούπολης υπάρχουν εκπτώσεις. Περισσότερα εδώ.

Με νέα τμήματα από φέτος, όπως μπουζούκι, κανονάκι, παραδοσιακό βιολί και κρουστά, λειτουργεί το Δημοτικό  Ωδείο Ζωγράφου στην Βίλα Ζωγράφου. Πιάνο, βιολί και κιθάρα συμπληρώνουν τα μαθήματα εδώ, τα οποία στοιχίζουν για δημότες και μη 40€ ανά μήνα συν 10€ η εγγραφή.

Στην Δημοτική Φιλαρμονική της Μεταμόρφωσης, τα μαθήματα πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων είναι δωρεάν και υπάρχει δυνατότητα θεωρητικής και πρακτικής εξάσκησης, με παροχή οργάνου. Οι εγγραφές ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6937 144414.

Στη Φιλαρμονική Μαρκοπούλου, οι εγγραφές ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και προσφέρονται μαθήματα φλογέρας, φλάουτου, κλαρίνου, σαξόφωνου, τρομπονιού, τρομπέτας και κρουστών με μηνιαίο κόστος τα 5€.

Δωρεάν μαθήματα από εθελοντές σε πιάνο, κιθάρα, τύμπανα, μπουζούκι, νέι, καβάλι, μαντολίνο και πολλά ακόμα μουσικά όργανα γίνονται στο Κοινωνικό Ωδείο Βύρωνα, για παιδιά και ενήλικες, με λίστα αναμονής όμως, η οποία μπορεί να κρατήσει μέχρι και μήνες.

Στον Ρέντη, μια ιδιαίτερη προσπάθεια εξοικείωσης μικρών και μεγάλων με τα μουσικά όργανα Orff είναι η «Ορχήστρα των Ανέμων». Τα μαθήματα είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται στnν αίθουσα της ορχήστρας στο Κέντρο Πολιτισμού Δημοτικής Ενότητας Αγ. Ι. Ρέντη (Κύπρου 9). Για πληροφορίες και κράτηση θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210 4819007-2104821555.

Δωρεάν είναι και τα μαθήματα πιάνου και κιθάρας που προσφέρει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου στους Δημότες του. Οι αιτήσεις έχουν ανοίξει και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ τα μαθήματα, είναι ατομικά, διάρκειας 40 λεπτών την εβδομάδα και θα γίνονται στον χώρο του δημαρχείου από την Δευτέρα έως την Πέμπτη. Για να συμμετέχετε μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου (1ος όροφος δημαρχείου, Στ. Καραγιώργη 2) Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 14.00 ή στέλνοντας email με συμπληρωμένη αίτηση που θα βρείτε εδώ στην διεύθυνση politistiko@iraklio.gr.

Στο Δήμο Χαλανδρίου, κάθε Σεπτέμβρη ξεκινούν οι αιτήσεις δωρεάν μαθήματα για παιδιά και ενήλικες δημότες από το Τμήμα Φιλαρμονικής και Μουσικής Εκπαίδευσης, τα οποία ξεκινούν κάθε Οκτώβριο. Στους ενήλικες προσφέρονται μαθήματα πνευστών, πιάνου και κιθάρας. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το el Sistema, παγκόσμιος φορέας μουσικής εκπαίδευσης που ξεκίνησε από τη Βενεζουέλα, όπου διδάσκονται όργανα ορχήστρας και χορωδία, δωρεάν, με παροχή οργάνων. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις δείτε εδώ.

Συντάκτης: Νικόλας Γεωργιακώδης
πηγή: in2life.gr