Όταν ο πρύτανης του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ έγραφε για τα εγκαίνια του Φαληρικού Δέλτα

Για 78 χρόνια ήταν η… Μέκκα των τζογαδόρων. Ο… ναός τους στον οποίο κατέθεταν αγωνία, χαρά, θλίψη και φυσικά τον οβολό τους. Ο ιππόδρομος στο Φάληρο έγραψε τη δική του ιστορία. Μια ιστορία που άρχισε στις 20 Απριλίου 1925, ημέρα Δευτέρα, όταν γινόταν η πρώτη ιπποδρομιακή συγκέντρωση. Ήταν εκεί όλοι. Τζογαδόροι και κοσμικοί.
Το γράφει ανάγλυφα το «Έθνος» της επομένης:

«Φαντασθήτε ανακατεμένους φύρδην – μίγδην αθηναϊκήν «αριστοκρατίαν», πρυτάνεις κοσμικής κινήσεως, ημίκοσμον, θεατρικόν και δημοσιογραφικόν κόσμον, προσφυγικούς συνοικισμούς, Πλάκα, Παντρεμενάδικα, συνοικιακά τσόκαρα, μερίδα Μεταξουργείου και ό,τι άλλο χωρέση ο νούς σας. Ξέρετε τι εικόνα θα έχετε; Τον Φαληρικόν ιππόδρομον χθες το απόγευμα. Πλήρης ισότης και ισοπέδωσις των τάξεων…».

Ο άνθρωπος που υπέγραφε το ρεπορτάζ με τα αρχικά ΜΑΜ δεν ήταν Αθλητικός Συντάκτης, ή δενήταν μόνο αυτό. Ήταν ο Αχιλλέας Μαμάκης, ο άνθρωπος που καθιέρωσε στις εφημερίδες, αρχικά στο «Έθνος» κι αργότερα στα «ΝΕΑ» το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Στον ΔΟΛ έφθασε μέχρι τη θέση του Διευθυντή της εφημερίδας, αλλά το πάθος του παρέμεινε το θέατρο. Με την ευκαιρία. Δική του ιδέα ήταν και τα πρώτα καλλιστεία!

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη σύζυγό του να κάνει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για το θέατρο. Ήταν η Τατιάνα Μαμάκη. Επιστρέφουμε όμως στο ρεπορτάζ από την πρεμιέρα του Ιπποδρόμου. Αφού αναφέρει ότι κανείς δεν είδε τα μανεκέν που είχαν υποσχεθεί οι διοργανωτές, αποκαλύπτει και τις πρώτες κομπίνες:

«Εις την υπηρεσίαν στοιχημάτων πάλιν παρετηρήθησαν πλείσται όσαι ανωμαλίαι. Τα περίπτερα ελάχιστα. Ενώ, επρόκειτο να γίνη η Β ιπποδρομία, συνεργάτης μας εζήτησε να στοιχηματίσει «πλασέ» εις το άλογο «πρόσφυξ». Του εδηλώθη εις την θυρίδα πωλήσεως ότι το άλογο απεσύρθη. Και μετ ολίγον έκπληκτος έβλεπε τον «Πρόσφυγα» ου μόνον να συμμετέχη αλλά και να κερδίζη!»

Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε το τέλος του ρεπορτάζ που εξαντλήθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δίνοντας το μέτρο του ενδιαφέροντος από πλευράς αναγνωστών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ 16.000 άτομα παρακολούθησαν τη πρώτη αυτή συγκέντρωση, οι μισοί από την πρώτη θέση κι οι άλλοι από τις απλές που απέφεραν 400.000 δρχ σε εισπράξεις.

Ο Ιππόδρομος στο Φάληρο το 2004 μεταφέρθηκε στο Μαρκόπουλο.

πηγή: pasatempo.wordpress.com