Όταν ο Τζεφιρέλι έψαχνε την Ελληνίδα Παναγία για τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»

Θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Είναι όμως πέρα ως πέρα αληθινό. ΟΦράνκο Τζεφερέλι το καλοκαίρι του 1975 ετοιμαζόταν πυρετωδώς να γυρίσει την ταινία – σταθμός «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ».

Είχε πάρει την ευλογία του Πάπα και τα χρήματα της ιταλικής RAI και του Αγγλικού ITV. Συμπλήρωνε το καστ και αναζητούσε ένα κορίτσι 16-19 χρόνων για να υποδυθεί την Παρθένο Μαρία, τη μητέρα του Ιησού σε νεαρή ηλικία. Τίποτα το περίεργο μέχρι εδώ. Όμως ο Ιταλός σκηνοθέτης έβαζε κάποια στάνταρ. Η κοπέλα να είναι Ελληνίδα, να φέρνει της Ειρήνης Παππά και κάποια άλλα χαρακτηριστικά όπως βλέπετε σε καταχώρηση της εποχής.

Μέχρι εδώ τίποτε το εξαιρετικό αφού η μελαχρινή με τα πανέμορφα μάτια, η Ολίβια Χάσεϊ θα ενσάρκωνε την Παναγία σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μούσα του Τζεφιρέλι – είχε υποδυθεί την Ιουλιέτα στην ταινία που είχε γυρίσει το 1968 – ήταν μισή Αργεντίνα (ο πατέρας της) και… μισή Αγγλίδα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η αναζήτηση της Ελληνίδας Παναγίας έγινε μέσα από μια εφημερίδα, τη Βραδυνή, που γνωστοποιούσε την πρόθεση του Τζεφιρέλι με μεγάλο χτύπημα στην πρώτη σελίδα στις 21 Ιουλίου, την ίδια μέρα που πρωτοκυκλοφόρησε η Ελευθεροτυπία.

Στις εσωτερικές σελίδες έδινε περισσότερες πληροφορίες και τόνιζε ότι η επιλογή θα γινόταν από τον σκηνοθέτη. Η υποχρέωση της εφημερίδας ήταν απλά να προωθήσει τα βιογραφικά στην εταιρεία παραγωγής.

Χωρίς να είμαστε ειδικοί επιλογή ή έγινε, αλλά οι σκηνές δεν περιλήφθηκαν στο τελικό έργο ή δεν έγινε καθόλου. Από μια πρόχειρη έρευνα που κάναμε βρήκαμε αυτή τη σκηνή, όπου την Παναγιά σε νεαρή ηλικία την υποδύεται η ίδια η Ολίβια Χάσεϊ.

Μπορεί να αποτύχαμε ως χώρα στην… μητέρα, αλλά είχαμε δικό μας τον…. Πατέρα. Ο Γιώργος Βογιατζής υποδύθηκε τον Ιωσήφ. Υπήρχε όμως ένα ακόμα ελληνικό στοιχείο. Τα γυρίσματα έγιναν σε Μαρόκο και Τυνησία. Ως πλάνα της Ιερουσαλήμ του 1ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε η πόλη «Μοναστήρι» της Τυνησίας, μια πόλη που ίδρυσαν Βυζαντινοί στα ερείπια αντίστοιχης Ρωμαϊκής. Στην ίδια πόλη λίγα χρόνια αργότερα οι Μόντι Πάιθονς γύρισαν κι αυτοί σκηνές από την παρωδία της ζωής του Χριστού.

πηγή: pasatempo.wordpress.com