Ό,τι πιο κοντά σε φωτογραφία: Το σπουδαίο εύρημα που δείχνει πώς ακριβώς έμοιαζε ο Μέγας Αλέξανδρος

Η πραγματική μορφή του, όχι κάποια εξιδανικευμένη.

Το πού βρίσκεται ο τάφος του, ή έστω βρισκόταν, είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της αρχαιολογίας και παρά τη μία ή την άλλη άποψη, το πιθανότερο είναι πως δεν θα απαντηθεί ποτέ πειστικά και οριστικά το πού ήταν η τελευταία του κατοικία. Ως ιστορική προσωπικότητα, δεν σταματά να θέλγει και να πολώνει, απόδειξη, ακόμα μια, το ντοκιμαντέρ του Netflix που τόσο μεγάλο ντόρο προκάλεσε στη χώρα μας. Ο Μέγας Αλέξανδρος τελικά, υπό μια έννοια, ζει…

Μπορεί να μη μάθουμε λοιπόν ποτέ πού θάφτηκε, μπορεί να μη μάθουμε ποτέ αν με τον Ηφαιστίωνα υπήρξε κάτι παραπάνω από απλώς φιλία μεταξύ τους (όχι πάντως πως έχει ιδιαίτερη σημασία, εδώ που τα λέμε…), αλλά το πώς ήταν εμφανισιακά ο μεγαλύτερος στρατηλάτης της ιστορίας, αυτό, ναι, το ξέρουμε ήδη και τελεσίδικα!

Ό,τι πιο κοντά σε φωτογραφία: Το σπουδαίο εύρημα που δείχνει πώς ακριβώς έμοιαζε ο Μέγας Αλέξανδρος

Η Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα είναι μία αρχαιολόγος που γνωρίζει όσα ελάχιστοι για το θέμα. Από το 1998 σκάβει στην Αλεξάνδρεια αναζητώντας στοιχεία, ευρήματα για την εποχή εκείνη. Θεωρεί μάλιστα δεδομένο πως, τουλάχιστον αρχικά, ο τάφος βρισκόταν εκεί, στο λεγόμενο βασιλικό τετράγωνο της πόλης.

Ωστόσο παραδέχεται πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να συνέβη στην πορεία των ετών. Είναι πάρα πολλά τα «αν και τα εφόσον», είναι πάρα πολλά αυτά που χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα στη λήθη του χρόνου.

Ό,τι πιο κοντά σε φωτογραφία: Το σπουδαίο εύρημα που δείχνει πώς ακριβώς έμοιαζε ο Μέγας Αλέξανδρος

Σε κάθε περίπτωση, το 2009, μαζί με την ομάδα της, πραγματοποίησαν μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη. Βρήκαν, σε μια ταραγμένη εποχή για την Αίγυπτο αφού συνέπεσε με την περίοδο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, ένα μαρμάρινο άγαλμα του Αλέξανδρου.

Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Λημναίου-Παπακώστα σε συνέντευξή της στη Lifo πρόκειται για ένα εύρημα ανυπολόγιστης αξίας. Καθότι μας δείχνει πως ήταν πραγματικά ο Μακεδόνας στρατηγός. Είναι δηλαδή η πραγματική μορφή του, όχι κάποια εξιδανικευμένη, όπως αυτές που φιλοτεχνήθηκαν αργότερα.

Ό,τι πιο κοντά σε φωτογραφία: Το σπουδαίο εύρημα που δείχνει πώς ακριβώς έμοιαζε ο Μέγας Αλέξανδρος

Θα μπορούσε ίσως να σκεφτεί κανείς, ανθρώπινο είναι, πως δεν είναι απολύτως αντικειμενική καθώς πρόκειται για δική της ανακάλυψη. Ωστόσο με την άποψή της συντάσσονται και αρκετοί ακόμα επιστήμονες, που έχουν μελετήσει το άγαλμα και το έχουν συγκρίνει με άλλα σχετικά σημεία αναφοράς, όπως για παράδειγμα τη ζωγραφική αναπαράσταση της Βεργίνας.

Δεν είναι 100% βέβαιο, αλλά είναι το πιο πιθανό σενάριο. Υπό μια έννοια συνεπώς, είναι ό,τι πιο κοντά σε φωτογραφία θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε για τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Και αυτό είναι από μόνο του κάτι πολύ σημαντικό, προφανώς.

Να σημειώσουμε πως σήμερα το άγαλμα εκτίθεται στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της αιγυπτιακής πόλης, το είχε επισκεφτεί μάλιστα το 2022 και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή Φωτογραφιών: Instagram/hriac 

πηγή: menshouse.gr