Π. Πολάκης: Ανοίγει ο δρόμος για την σύναψη συμβάσεων εργασίας για καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα νοσοκομεία

Συνάντηση με αντιπροσωπεία εργαζομένων στο «Δρομοκαΐτειο», είχε σήμερα (21/03) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, όπου και συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με τις συμβάσεις των καθαριστριών.

Νωρίτερα, καθαρίστριες από το «Δρομοκαΐτειο», το «ΕΛΠΙΣ» και τον «Αγιο Σάββα», με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας, ζητώντας παράταση των συμβάσεων και ενιαίο διαγωνισμό.

Ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο, με τη ντουντούκα της ΠΟΕΔΗΝ, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ήρθε μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία απορρίπτει πλέον οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει οι εργολάβοι.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολάκης, η απόφαση αυτή εκδόθηκε στο πλαίσιο πρότυπης δίκης που σημαίνει ότι είναι δεσμευτική για όλα τα κατά τόπους Διοικητικά Εφετεία που είχαν χορηγήσει αναστολές υπέρ των εργολάβων, παγώνοντας τις διαδικασίες για την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών στους εργαζόμενους. Έτσι, πλέον επίσημα, ανοίγει ο δρόμος σε όλα τα νοσοκομεία της Επικράτειας για την ολοκλήρωση της σύναψης συμβάσεων εργασίας, που θα εξοικονομήσουν δημοσιονομικούς πόρους και θα διασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς τους πολύπαθους τομείς.

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες νίκες που έχουμε πετύχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Λύσαμε ένα πρόβλημα που διασπάθιζε χρήμα για 30 χρόνια», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του «για το θεσμικό επιστέγασμα μιας πολιτικής επιλογής που κάναμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Μιας επιλογής που στόχευε ανοιχτά αφενός στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των φορολογουμένων πολιτών και αφετέρου στην εργασιακή κανονικότητα και σταθερότητα χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα της Υγείας».

Πρόσθεσε, δε, πως, με εγκύκλιο, καλούνται οι διοικήσεις όλων των Υγειονομικών Μονάδων της χώρας, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό χρησιμοποιούν ακόμα εργολαβικές εταιρείες στους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες (ή να ολοκληρώσουν από το σημείο που υποχρεώθηκαν να σταματήσουν) για την προκήρυξη θέσεων εργασίας και εργασιακές συμβάσεις με εργαζόμενους στους τομείς αυτούς.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι δίνουν περιθώριο επίλυσης του θέματος μίας εβδομάδας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

πηγή: omogeneia.ana-mpa.gr