Παλαιολόγου: «Αν δεν συνδυαστεί η πρόληψη με την καταστολή, στο μέλλον δεν θα σβήνουν οι φωτιές»

Οι επιστήμονες εξηγούν αυτό που μας περιμένει, αν δεν υπάρξει άμεσα ολοκληρωμένος σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών…

 

Στις μεγάλες φωτιές που κατακαίνε αρκετές περιοχές της χώρας αναφέρθηκαν ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνων και πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος και ο επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Παλαιολόγος Παλαιολόγου.

Ειδικότερα, ο Παλαιολόγος Παλαιολόγου, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο έργο που κάνει η νέα γενιά δασολόγων και τη δουλειά τους που είναι η διαχείριση καύσιμης ύλης. «Αν δεν συνδυαστεί η πρόληψη με την καταστολή, τότε όσο και να προσπαθούμε αυτές οι φωτιές που βιώνουμε θα έχουν πολύ αυξημένη ένταση, συχνότητα και μέγεθος και δεν θα μπορούμε να τις σβήσουμε» σημείωσε.

Όσν αφορά τις μεγάλες φωτιές που έχουν ξεσπάσει από την περασμένη Δευτέρα, ο Θεόδωρος Γιάνναρος σημείωσε, από την πλευρά του, πως «είμαστε μπροστά σε μια νέα κανονικότητα. Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία όλες αυτές οι μεγάλες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές είναι συμβάντα τα οποία μας καλούν να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης».

Γιάνναρος για φωτιές: Μεγάλο το πρόβλημα της διαχείρισης

Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο, που είχε προβλέψει πριν από μια εβδομάδα ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», το πρόβλημα της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών είναι μεγάλο, τονίζοντας ότι η κατάσταση την οποία βιώνουμε ήταν αναμενόμενη.

Παράλληλα, ο κ. Γιάνναρος ανέφερε ότι: «δεν πρόκειται για καμία εξαίρεση. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε επισημάνει την πάρα πολύ υψηλή επικινδυνότητα στην οποία θα βρισκόταν η χώρα εξαιτίας των καύσιμων υλικών σε όλα τα δασικά συστήματα».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι δασολόγοι τα τελευταία χρόνια δεν βγαίνουν στο πεδίο: «Οι περισσότεροι από αυτούς αποδόθηκαν σε κάποια γραφεία και επιτελικές δουλειές. Τα δασαρχεία δεν μπορεί να γίνονται ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του κράτους. Τα δασαρχεία έχουν ως στόχο να διαχειρίζονται τα δάση» κατήγγειλε ο κ. Γιάνναρος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η διανομή των κονδυλίων για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών πρέπει να γίνεται στοχευμένα.

πηγή: lifo.gr