Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων “ΑΛΜΑ”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων “ΑΛΜΑ” είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, που λειτουργεί Κεντρο Ημέρας για παιδιά με αυτισμό (ΔΑΦ) και “Στέγη” για άτομα με νοητική υστέρηση. Στο πλαίσιο των δράσεων του Σωματείου υλοποιούνται προγράμματα ψυχοπαιδαγωγικά, δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση, με υπόβαθρο την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.

Το Σωματείο διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία, είναι μη κερδοσκοπικό (Αριθμ. Απόφασης: 4533/1996), εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ, παράλληλα, διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια για την υλοποίηση συγχρηματοτοδοτούμενων προγραμμάτων (Αριθμ. Πρωτ.: 2815/01-03-2011).

Ιστορικό — Φιλοσοφία

Η πορεία του σωματείου ξεκίνησε το 1996, όταν μια ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων – από το χώρο της Ειδικής Αγωγής – θέλησαν να συμβάλλουν στην αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Με σθένος και αγάπη η παραπάνω ομάδα, που μετρά ήδη είκοσι ένα χρόνια πορείας στην ειδική αγωγή, διοργάνωσε αθλητικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση ατόμων με νοητική υστέρηση και αυτισμό και στόχο την ψυχοκοινωνική εξέλιξη και  ένταξη  τους σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν η ομάδα του ΑΛΜΑ μεγάλωσε, εξελίχθηκε και ανανεώθηκε αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερα άτομα με και χωρίς αναπηρία. Ο σύλλογός μας πλέον απευθύνεται  σε ΟΛΑ τα παιδιά και νέους που βλέπουν τη ζωή με άλλη ματιά.

Υπηρεσίες — Δράσεις

❸ Κέντρο Ημέρας παιδιών με αυτισμό

Το 2008 στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ψυχαργώς  του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας παιδιών και εφήβων με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Το Κ.Η. λειτουργεί  ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής παρέμβασης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης καθώς και ως συμβουλευτικός σταθμός στήριξης της οικογένειας.

Το Κέντρο Ημέρας στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο στο Π.Φάληρο (Μίλωνος 2, Πλ. Φιλικής Εταιρείας).

Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και των δύο φύλων (3 έως 14 ετών) με διάγνωση Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές που παρουσιάζουν:

 • Διαταραχές της Ανάπτυξης (μαθησιακές δυσκολίες – διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης – αυτισμός)
 • Ελαφριά και Μέτρια Νοητική Καθυστέρηση
 • Διαταραχές της Συμπεριφοράς και του Συναισθήματος (όπως διαταραχές υπερκινητικού τύπου, ήπιες διαταραχές διαγωγής, διαταραχές κοινωνικού άγχους)
 • Ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν:

Ψυχοεκπαιδευτική Παρέμβαση: Εκπαιδευτικό προγράμματα  σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, για την ανάπτυξη γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Στόχος η προετοιμασία για την ένταξη ή την υποστήριξη των παιδιών στο σχολικό πλαίσιο.

 • Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση: Ανάπτυξη δεξιοτήτων που προάγουν την αυτονομία του παιδιού ( πρόγραμμα ατομικής υγιεινής, πρόγραμμα τουαλέτας, πρόγραμμα σίτισης, κ.τ.λ.).

 • Εμπλουτιστικά Προγράμματα: μουσική, ψυχοκινητική, αθλητικές δραστηριότητες.

 • Παιδοψυχιατρική παρακολούθηση.

 • Σχολική επανένταξη με μαθησιακή υποστήριξη.

 • Ομάδες Γονέων.

 • Συνεργασία με νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία δημόσια και ιδιωτικά.

Στόχος των προγραμμάτων είναι στην κρίσιμη ηλικία των 3 ετών να δοθεί ένα πλήρεςκαι μεστό πρόγραμμα στα παιδιά, που θα δημιουργήσει γερά θεμέλια για την μετέπειτα πορεία τους.

…και για όποιον δυσκολεύεται στο σχολείο, το ΑΛΜΑ μπορεί να σταθεί δίπλα του με εξειδικευμένο προσωπικό

❹ Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα

Μετά το δημοτικό σχολείο, οι έφηβοί μας ηλικίας 14- 18 χρόνων  έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν  ένα  ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ομάδες μέχρι έξι συμμετέχοντες, με υποστήριξη από δύο παιδαγωγούς, εργοθεραπευτή , μουσικό , καθηγητή ειδικής φυσικής αγωγής, ψυχολόγο και λογοθεραπευτή . Το πρόγραμμα είναι δομημένο σύμφωνα με τις αρχές του TEACCH.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής ζωής,(διαχείριση χρημάτων, ατομική υγιεινή, τακτοποίηση χώρου κτλ).

 • προεπαγγελματική εκπαίδευση,

 • εμπλουτιστικά προγράμματα , μουσική , εικαστικό εργαστήρι, ιππασία, γυμναστική,

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους εφήβους μας να αποκτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους κάνουν περισσότερο αυτόνομους και λειτουργικούς. Ανάλογα τη λειτουργικότητά  και τα ενδιαφέροντα τους  συμμετέχουν σε εργαστήρια προεπαγγελματικής μαθητείας.

❹ Πρόγραμματα δημιουργικής απασχόλησης

Επειδή ο χρόνος κυλάει γρήγορα, αποφασίσαμε να τον περνάμε χαρούμενα και δημιουργικά. Σχεδιάσαμε δραστηριότητες που συμμετέχουν και αυτοσχεδιάζουν, παιδιά και νέοι με ή χωρίς αναπηρία, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους ν αποκτήσουν έναν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο στη διάρκεια της μέρας.

Ελάτε κοντά μας… για παιδιά από 5χρ και άνω για…:

 • να αθληθούμε σε ιππασία, κολύμβηση, ποδηλασία, στίβο, bowling.
 • να αναπτύξουμε  δεξιότητες καθημερινής ζωής, Ψυχοκινητική, Παιδαγωγικά παιχνίδια, Εκμάθηση δημοτικών χορών, Μουσική, Εικαστικά, Θεατρικό παιχνίδι.

 • να πάμε πολυήμερες Εκδρομές και Κατασκήνωση κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών.

 • να συμμετέχουμε σε τριήμερο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα από Παρασκευή απόγευμα έως Κυριακή απόγευμα με διαμονή σε Ξενοδοχειακή μονάδα.

Και όλα αυτά χωρίς τη μαμά ή τον μπαμπά αλλά συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτές μας!!!!

Και όταν γίνουμε 16 χρονών…  τότε μας περιμένει το Club νέων!!!!

 • Club νέων: απευθύνεται σε νέους με  και χωρίς αναπηρία από 16 χρονών και άνω και περιλαμβάνει: μουσικο-θεατρική ομάδα, επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους, πολιτιστικά δρώμενα αλλά και ομάδα στήριξης για να συζητήσουμε όλα όσα μας προβληματίζουν.

❺ Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

Επειδή τα παιδιά μας μεγαλώνουν σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που θα τους δώσει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται   για μια αξιοπρεπή και χαρούμενη ζωή.

Στους νέους μας λοιπόν ηλικίας 15 ετών και άνω παρέχεται πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης με στόχο την  αυτονομία σε αποφάσεις, επιλογές και αυτοδιαχείριση. Την εκπαίδευση και στήριξη των συμμετεχόντων αναλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους εξής τομείς:

• Κανόνες ασφαλούς διαβίωσης, προσωπική υγιεινή, καθαριότητα.

• Μαγειρική

• Οικιακός προγραμματισμός, οργάνωση και διαχείριση προσωπικού χρόνου και χώρου –ψυχαγωγία

• Κοινωνικοποίηση και πρόσβαση στην κοινότητα (αγορές, υπηρεσίες, εκδηλώσεις κ.α.)

• Κυκλοφοριακή αγωγή

❺ Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Το σπίτι μου»

….ένα όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) στεγάζεται σε  ενοικιαζόμενο διαμέρισμα  επί της οδού  Αφροδίτης 67 & Κάδμου στο Παλαιό Φάληρο και φιλοξενεί πέντε ενήλικες με νοητική υστέρηση. Οι νέοι μένουν στο «δικό τους» σπίτι, μαθαίνουν να συμβιώνουν και να μοιράζονται τη καθημερινότητά τους με τους υπόλοιπους ενοίκους. Σ’ αυτή τους την προσπάθεια υποστηρίζονται από την Επιστημονικά Υπεύθυνη, δύο Φροντιστές που διαμένουν μαζί τους ανά βάρδια, και την θεραπευτική ομάδα που απαρτίζεται από: Εργοθεραπεύτρια, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και  καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής. Η ΣΥΔ λειτουργεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΣΠΑ 2007-2013) με τίτλο “Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού” στην Κατηγορία Παρεμβάσεων “Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού — οργάνωση και λειτουργία Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης – ΣΥΔ” με ΟΠΣ 356942.

❻ Εμείς και οι άλλοι!!! Γιατί όλοι είμαστε μέλη της ίδιας κοινωνίας!!!

 • Πρόγραμμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σχολικών μονάδων

 • Διοργάνωση αθλητικών ημερίδων στίβου, κολύμβησης, bowling με τη συμμετοχή φορέων της Ειδικής Αγωγής και γενικών σχολείων.

 • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, bazaar με τη συμμετοχή δημοτών, εθελοντών και των τοπικών αρχών.

 • Εκπαίδευση   συνοδών – εμψυχωτών, παιδιών και νέων με αναπηρία, σε κατασκηνωτικά προγράμματα.

 • Δικτύωση με φορείς της Ψυχικής Υγείας και ενημέρωση του κοινού μέσω blogs, εντύπων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 • Παροχή Συμβουλευτικών και  Υποστηρικτικών υπηρεσιών προς κάθε ενδιαφερόμενο.

 • Οργάνωση ομάδας εθελοντών και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EVS (European Voluntary Service – EVS)/ Δράση 2 του προγράμματος της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση». Προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους 18-30 να ζήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα προσφέροντας εθελοντική εργασία, από 6 ως 12 μήνες σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι τέχνες, η κοινωνική πολιτική για νέους, η αναπηρία, η πληροφόρηση νέων και άλλα.

❻ Η συμμετοχή μας στην Ευρώπη!!!!

To ΑΛΜΑ συμμετέχει στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας ως πιστοποιημένος, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φορέας Αποστολής, Υποδοχής και Φορέας Συντονιστής EVS.

 • Είμαστε μέλη στο  International Caravan 2000.
 • ΕΛΑ κι εσύ στη παρέα μας!!! Σε χρειαζόμαστε!!!!
 • Πρόσφερε και εσύ λίγο από τον χρόνο σου και έλα να μοιραστούμε το όραμά μας για μία ζωή γεμάτη δράση και χαρά για όλα τα παιδιά με και χωρίς αναπηρία!
 • Έλα να στήσουμε μαζί ένα bazaar, να φτιάξουμε λαμπάδες, να ετοιμάσουμε μαζί τα δώρα της λαχειοφόρου στις μεγάλες εκδηλώσεις μας, την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και την Καλοκαιρινή γιορτή!! Να συνοδέψεις μαζί με τους παιδαγωγούς τα παιδιά στις δραστηριότητες.
 • Έλα μαζί μας στις Αθλητικές Ημερίδες που διοργανώνουμε να εμψυχώσουμε μαζί τους αθλητές μας!! Γνώρισε τα προγράμματα του Συλλόγου μας!!! Μπορείς να συμμετέχεις και εσύ!!! Ιππασία, μπόουλινκ, κολύμβηση, ποδηλασία, θεατρική ομάδα, καλλιτεχνικό εργαστήρι, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά άλλα…
 • Δώσε μας λίγο από το μεράκι σου για μαστορέματα, καλλιτεχνικές δημιουργίες, μουσική ,εικαστικά , ραπτική ,γραφιστικά , υποστήριξη Η/Υ και πολλά άλλα !!!!
 • Μπες στην ομάδα μας, δώσε μας τις ιδέες σου, έλα να ανταλλάξουμε απόψεις, έλα να γνωριστούμε!!

Επικοινωνία — Πληροφορίες

Μίλωνος 2 – Πλατεία Φιλικής Εταιρείας
175 63 Παλαιό Φάληρο

Τηλ.: 2108664100 & 2109828150

Ε-mail: info@alma-amea.gr
Ιστοσελίδα: www.alma-amea.gr

πηγή: noesi.gr