Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας- Τι θα γίνει με τα επιδόματα

Στην παράταση του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις, μέχρι τις 31 Μαΐου προβαίνει η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς σήμερα λήγει η πρώτη φάση ισχύος του.


Η παράταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική απόφαση, όσο και εκείνες που θεωρούνται πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ και θα ισχύει για ένα μήνα, έως τις 31 Μαΐου.

Ταυτόχρονα στην ΠΝΠ θα προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν θα πρέπει να επαναφέρουν σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους, άρα θα μπορούν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβαση εργασίας το άλλο 50%.

Επίσης, ο εργοδότης που θα θέτει και πάλι εργαζόμενό του σε αναστολή σύμβασης για ένα μήνα, θα έχει τη δυνατότητα να τον επαναφέρει στην εργασία, οριστικά ή για κάποιες ημέρες, που εκτιμά ότι θα έχει αυξημένες ανάγκες.


Το κρατικό επίδομα που θα δικαιούται ο εργαζόμενος σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για ένα ακόμα μήνα, εκτιμάται ότι θα είναι 533 ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι το επίδομα των 800 ευρώ που καταβλήθηκε αφορούσε το διάστημα από 15 Μαρτίου μέχρι και 30 Απριλίου, δηλαδή ενάμιση μήνα.

Αν υπάρξει μερική ή πλήρης άρση της αναστολής, ο εργαζόμενος θα λάβει από το κράτος το αναλογικό ποσό για τις ημέρες που η σύμβαση εργασίας του θα είναι «παγωμένη».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ανέφερε ότι το κράτος θα επιδοτήσει τους εργαζόμενους αναλογικά με τον χρόνο που η επιχείρηση θα εξακολουθήσει να μην λειτουργεί μετά τις Μαΐου ή εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την παράταση αναστολής συμβάσεων, εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχη με αυτήν που ίσχυσε κατά την πρώτη φάση, με τις δηλώσεις των εργοδοτών και τις αντίστοιχες αιτήσεις των εργαζόμενων.


Σημειώνεται, ότι κατά την διάρκεια της αναστολής, το κράτος αναλαμβάνει την ασφαλιστική κάλυψη των μισθωτών στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Όπως ξεκαθαρίστηκε χθες με την σχετική ΚΥΑ για την ΑΠΔ του Μαρτίου, οι ημέρες της αναστολής και οι αποδοχές τους δηλώνονται στην ίδια ΑΠΔ με τις ημέρες της κανονικής εργασίας, με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών.

Οι ασφαλιστέες αποδοχές των ημερών αναστολής θα καταχωριστούν με βάση τον μισθό όπως ακριβώς ίσχυε πριν την αναστολή, σαν να δίνονταν δηλαδή κανονικά από τον εργοδότη. Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στις αποδοχές που καταχωρίζονται με τον κωδικό ειδικού τύπου καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με εσωτερική διοικητική διαδικασία και χωρίς περαιτέρω εμπλοκή του εργοδότη. Εξαιρούνται οι αποδοχές που καταβάλλονται εξ ελευθεριότητας ή για έκτακτη τηλεργασία.