Περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης – Τι αλλάζει σε καφέ και εστιατόρια

«Χαράτσι» στα πλαστικά ποτήρια του καφέ σε περίπου έναν χρόνο από τώρα

Περιβαλλοντικό τέλος θα τεθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2022 σε πλαστικά και «χάρτινα» (πλαστικοποιημένα) ποτήρια μιας χρήσης.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει μεταξύ των άλλων και την επιβολή τέλους -προσδιορίζεται στα 4 λεπτά συν ΦΠΑ για τα πλαστικά ποτήρια όπως π.χ. του καφέ, αλλά και τους περιέκτες τροφίμων που διατίθενται σε τελικά σημεία πώλησης (μαγαζιά delivery καφέ, καντίνες, εστίαση κτλ) κι όχι σε σούπερ μάρκετ.
Καφέ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα πρέπει να διαθέτουν εναλλακτικά, επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα στους πελάτες τους. Επίσης από τον Ιούλιο του 2021, όλες οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές θα πρέπει να έχουν βρύσες με πόσιμο νερό.
Εκτός από την επιβολή τέλους στη χρήση πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης, το νομοσχέδιο προβλέπει και ανταμοιβή στους καταναλωτές που επιστρέφουν τα πλαστικά μπουκάλια στα τελικά σημεία πώλησης. «Έχουμε 1 εκατ. κυπελλάκια του καφέ κάθε μέρα, 2,5 δισ. κάθε χρόνο μπουκάλια. Το 80% της ρύπανσης στις θάλασσες οφείλεται στα πλαστικά.
Κι από αυτό το 80% το 50% προέρχεται από τα πλαστικά μιας χρήσης», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Πηγή: www.lifo.gr