Πετάμε από αύριο τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους- Self test τέλος για τους εμβολιασμένους

Η μάσκα διατηρείται σε όλους τους δημόσιους χώρους και στους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός – Μόνο με πλήρη εμβολιαστική κάλυψη η αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, προχωράμε στην περαιτέρω άρση των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα:-Διατήρηση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς μάσκα στους εξωτερικους χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Αυτό το μέτρο θα ξεκινήσει να ισχύει από αύριο το πρωί στις 5.

Άρση μέτρων από Δευτέρα 28 Ιουνίου  

  • Η άρση του μέτρου του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew).
  • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι, από έξι (6) άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι (120) ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
  • Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

«Εισηγηθήκαμε την κατάργηση της μάσκας, αλλά υπό όρους»

Την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σχετικά με τις μάσκες έκανε γνωστή η Βάνα Παπαευαγγέλου. Δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα «πετάμε τις μάσκες» ανέφερε η καθηγήτρια.Βάνα Παπαευαγγέλου: «Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 520 νέα κρούσματα, διασωληνωμένοι 271. 14 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Η βελτίωση της εικόνας της χώρας, είναι σαφής και ιδιαιτέρως ευχάριστη. Σήμερα καταγράφεται κατά μέσο όρο λιγότερα από 400 κρούσματα την ημέρα. Η ηλικία έχει μειωθεί στα 32 έτη λόγω της αυξημένης κινητικότητας, αφού οι νέοι αρχίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,3. Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα σελφ τεστ έχουν συμβάλλει σημαντικά. Έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα 22.000.000 τεστ. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 4.100. Οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες ή κίτρινες. Απασχολούν περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη, που υπάρχει ανησυχία λόγω της καλοκαιρινής κινητικότητας. 1000 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα με covid. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία αλλάζει πρόσωπο και αφορά κυρίως μικρότερης ηλικίας ασθενείς. Οι νέοι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσεις μειώνονται καθημερινά. Την επόμενη εβδομάδα θα πέσουμε σε κάτω από 10 θανάτους την ημέρα.

Δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι απώλειες συνανθρώπων μας από 65 και πάνω. Έμφαση και πάλι να προσέλθουν και να εμβολιαστούν οι άνω των 50. Σημαντικότερος παράγοντας είναι η μεγάλη ηλικία, αυτό το γνωρίζουμε πια. Έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, είναι κρίμα να βλέπουμε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας να κινδυνεύουν.Απελευθερώνονται οι δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ξεκίνησαν και οι εισηγήσεις μας για τη διαφοροποίηση. Αποδεχθήκαμε την εξαίρεση από τα self test των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων. Η επιτροπή εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα και συνυπολόγισε την κυκλοφορία των μεταλλάξεων. Εισηγηθήκαμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και όπου σε εξωτερικό χώρο υπάρχει συνωστισμός. Εισηγούμαστε την κατάργησή της σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Ξέρουμε που μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα με ασφάλεια και που μένει απαραίτητη».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης περιέγραψε την καλύτερη εικόνα που διαμορφώνεται τόσο σε επιδημιολογικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την πίεση του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχωρεί σε 70 την ημέρα, έχουμε 40% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα και ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 18%. Παρόλα αυτά, ο Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δ που συνδέθηκε αρχικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία στη συνέχεια με την επιδημιολογική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πορτογαλία και το Ισραήλ. Οι λοιμώξεις με το μεταλλαγμένο στέλεχος αφορούν κυρίως τους μη εμβολιασμένους και τους νέους. Παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα και δυνατότητα διαφυγής από την ανοσολογική ανταπόκριση. Ο τρόπος αντιμετώπισής του είναι η αύξηση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης.