Πινακίδα Hollywood: ποια η ιστορία της

Και ποιος δεν έχει δει τη διάσημη πινακίδα έξω από το Χόλιγουντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σήμα κατατεθέν όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της βιομηχανίας του κινηματογράφου στην Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η ταμπέλα εμφανίζεται συχνά στην ποπ κουλτούρα, κυρίως σε ταινίες και σειρές που σχετίζονται με το Χόλιγουντ και τους αστέρες του. Μάλιστα υπάρχουν και διάφορες παρόμοιες πινακίδες σε διάφορες περιοχές.

Πως όμως πρωτοδημιουργήθηκε και τοποθετήθηκε η εν λόγω πινακίδα και ποιον σκοπό εξυπηρετεί; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Η διάσημη πινακίδα Hollywood

Η πινακίδα Hollywood είναι ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά αξιοθέατα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που δεσπόζει πάνω από το Χόλιγουντ στην περιοχή του Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας


Η διάσημη ταμπέλα βρίσκεται τοποθετημένη στους λόφους του Hollywood, και πιο συγκεκριμένα πάνω στο όρος Lee, στην περιοχή της οροσειράς Santa Monica.

Η λέξη “HOLLYWOOD” αποδίδεται με κεφαλαίους χαρακτήρες λευκού χρώματος, έχει μήκος πάνω από 100 μέτρα (συγκεκριμένα περίπου 107 μέτρα) και ύψος γύρω στα 13 με 14 μέτρα.

Η ιστορία της πινακίδας του Χόλιγουντ

Η πρώτη πινακίδα έγραφε αρχικά Hollywoodland και κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε το 1923 σαν διαφήμιση μιας κτηματομεσιτικής εταιρίας η οποία κατασκεύαζε σπίτια μόνο για λευκούς στους λόφους πάνω από την περιοχή του Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες.

Κάθε γράμμα είχε πλάτος 9 μέτρων και ύψος που ξεπερνούσε για λίγο τα 15 μέτρα. Η πινακίδα φωτιζόταν από 4000 λαμπτήρες και μάλιστα υπήρχε και ένας προβολέας για να τραβάει ακόμη περισσότερο την προσοχή.


Η λέξη HOLLYWOODLAND ήταν χωρισμένη σε τρία τμήματα, το “HOLLY”, το “WOOD” και το “LAND” τα οποία μάλιστα τη νύχτα άναβαν πρώτα το κάθε ένα χωριστά και μετά όλα μαζί.

Η πρόβλεψη ήταν η πινακίδα να μείνει εκεί μόνο ενάμιση χρόνο, καθώς τόσο θα διαρκούσε η καμπάνια, ωστόσο, λόγω της υψηλής αναγνωρισιμότητας της, σε συνδυασμό με την άνοδο της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Hollywood, η ταμπέλα διατηρήθηκε.

Το κόστος για την κατασκευή της πινακίδας ήταν 21.000 δολάρια, αρκετά υψηλό αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για σημερινή αξία που ξεπερνάει τα 300.000 δολάρια. Για αυτό και άντεξε, με αρκετές φθορές βέβαια, για πάνω από 50 χρόνια, παρά το γεγονός ότι η όλη κατασκευή ξεκίνησε ως προσωρινή.

Η αποκατάσταση και η σημερινή μορφή της πινακίδας

Μια πρώτη αποκατάσταση έγινε το 1949 από το εμπορικό επιμελητήριο του Hollywood σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς του Λος Άντζελες. Η συμφωνία ήταν να αφαιρεθεί η λέξη “LAND” για να μείνει σκέτο το γνωστό “HOLLYWOOD” προς τιμήν της πόλης και όχι της κτηματομεσιτικής εταιρίας .

Το 1978, το επιμελητήριο αποφάσισε να αντικαταστήσει την φθαρμένη πινακίδα με μια νέα, πιο μόνιμη κατασκευή, έπειτα και από πρωτοβουλία ιδιωτών, οι οποίοι με διάφορες δωρεές μάζεψαν το ποσό των 250.000 δολαρίων.


Η νέα κατασκευή περιλάμβανε γράμματα κατασκευασμένα από ατσάλι, τα οποία στερεώθηκαν με ατσάλινες κολώνες πάνω σε θεμέλια που είχαν φτιαχτεί από τσιμέντο. Τα νέα γράμματα είχαν 14 μέτρα ύψος, ενώ το πλάτος του κυμαινόταν από 9 ως 12 μέτρα.

Τα αποκαλυπτήρια της καινούργιας πινακίδας έγιναν στις 11 Νοεμβρίου 1978 ως ένα μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων για την 75η επέτειο της δημιουργίας της πόλης του Hollywood.

Τέλος, μια νέα αποκατάσταση έγινε χάρη στην πρωτοβουλία μιας εταιρίας χρωμάτων τον Νοέμβριο του 2005. Το παλιό χρώμα αφαιρέθηκε τελείως και η διάσημη πινακίδα – σύμβολο βάφτηκε εκ νέου με το γνωστό λευκό χρώμα.

Κι όπως λέει και η Madonna: Everybody comes to Hollywood!

πηγή: coolweb.gr