Πιο επικίνδυνοι και από το ιό: Το γκρουπ των 21.000 γονιών που αρνείται να βάλει μάσκα στα παιδιά του

Μόλις λίγες μέρες έχουν περάσει από την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική περίοδο και ήδη έχουν δημιουργηθεί κλειστές ομάδες στα social media που στέκονται απέναντι στο μέτρο των μασκών στους μαθητές.


Το μεγαλύτερο σε μέλη από αυτά τα γκρουπ έχει την ονομασία «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο» και ο αριθμός των μελών του αυξάνεται με ρυθμούς επιδημίας, καθώς μόλις σε δύο μέρες αριθμεί περισσότερα από 21.000 μέλη.

Φυσικά οι αναρτήσεις του παραμένουν κρυφές μόνο για τα μέλη του, όμως ήδη τα ποστ και οι φωτογραφίες που διακινούνται στην ομάδα γίνονται viral ανάμεσα σε γονείς και όχι μόνο.

Στη σελίδα του facebook συναντάμε την ίδια περίπου αντιεπιστημονική, αβάσιμη και χωρίς υγειονομικά δεδομένα ρητορική που παρατηρείται σε γκρουπ αντιεμβολιαστών και άλλων οπαδών θεωριών συνωμοσίας χωρίς αποδείξεις επιστημονικές, οι οποίες απλά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μεταξύ των χρηστών του fb.


Το γκρουπ στηρίζεται πάνω σε αβάσιμες κατηγορίες που καταρρίπτονται καθημερινά από την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, ότι οι μάσκες μπορούν να οδηγήσουν τους μαθητές μέχρι και στον θάνατο. Η επικινδυνότητα των ψευδών στοιχείων που διακινείται οδηγεί πολλά μέλη σε εξοργιστικά στάτους που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και άλλους μαθητές που θα φορούν μάσκες.

Yπάρχουν ακόμα και στάτους που επιβραβεύουν τα παιδιά τους με υποσχέσεις γλυκών αν στο τέλος της σχολικής ημέρας επιστρέψουν στο σπίτι με τις μάσκες των συμμαθητών τους.

Στο εξώφυλλο, μάλιστα, της ομάδας χρησιμοποιείται το σύνθημα “I can’t Breath” του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών και κατά της αστυνομικής βίας, συσχετίζοντας δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις.


Πιθανόν, πάντως, και μέσα στην ημέρα θα αποσταλούν στον εισαγγελέα τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για δημιουργία σελίδων στο διαδίκτυο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτρέπουν τα παιδιά να μην φορούν μάσκες στα σχολεία μετά το άνοιγμα στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και πάγια εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για παραπομπή στον εισαγγελέα όλων των περιπτώσεων δημοσιοποίησης «θεωριών συνωμοσίας» για τον κορονοϊό, με το αιτιολογικό ότι θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Στην προκειμένη περίπτωση, η έρευνα ολοκληρώθηκε και τα στοιχεία θα αποσταλούν στο αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος, αφού ενημερωθεί και τα αξιολογήσει, θα αποφασίσει αν θα διατάξει προκαταρκτική έρευνα και αν θα ασκήσει ποινικές διώξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here