Πληθώρα ευνοϊκών ρυθμίσεων φέρνουν οι εκλογές – Επιδόματα, ρυθμίσεις χρεών και αυξήσεις μισθών

Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι εκλογές φέρνουν μαζί τους πακέτο παροχών για ρύθμιση χρεών και ευνοϊκές ρυθμίσεις, με την πιο πρόσφατη αυτήν της παράτασης των τελών κυκλοφορίας.

Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση προγραμματίζει τις εξής ευνοϊκές ρυθμίσεις:

Μερίσματα: Νομοθέτηση της μείωσης της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10% και της κατάργησης του παρακρατούμενου φόρου στα εταιρικά ομόλογα.

Επίδομα στέγης: Kαταβάλλεται μία προσπάθεια να ενταχθούν σε αυτό και όσοι πληρώνουν καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας. Σύμφωνα με την απόφαση που αναμένεται το επίδομα στέγασης των 70 έως 210 ευρώ που θα λαμβάνουν κάθε μήνα περίπου 300.000 νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Κατώτατος μισθός: Έκδοση υπουργικής απόφασης για την κατάργηση του υποκατώτου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 8%, κάτι που σημαίνει αυξήσεις περίπου 50 ευρώ, ενώ για αυτούς που ήταν στο υποκατώτατο μεγαλύτερη 130 ευρώ περίπου. Παράλληλα θα παρασυρθούν προς τα πάνω μία σειρά από επιδόματα, όπως ανεργίας, γάμου και τέκνων, όσων βέβαια αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό.

Ασφαλιστικές εισφορές: Έκδοση υπουργικής απόφασης για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.

ΕΝΦΙΑ: Νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με τη μεσοσταθμική μείωση 10%.

Πλαστικό χρήμα: Κατάθεση νομοθετικών διατάξεων για τις αλλαγές στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Συγκεκριμένα οι διατάξεις θα προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των δαπανών με πλαστικό χρήμα που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου και τη μείωση του ορίου των 500 ευρώ πάνω από το οποίο απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στόχος το ποσό κάτω από το οποίο προστατεύεται η πρώτη κατοικία να είναι πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Ρύθμιση 120 δόσεων: Η ρύθμιση αφορά οφειλέτες των πρώην ασφαλιστικών ταμείων με χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Αναμένεται να «απεγκλωβιστούν» 70.000 ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη Η νέα ρύθμιση με 120 δόσεις και συνυπολογισμό παλαιών οφειλών προς τα ταμεία, που οδηγεί σε “κούρεμα” ακόμη και 70% έρχεται μέχρι τον Μάρτιο.

πηγή: Γεωργία Μισεμικέ / dikaiologitika.gr