Ποιοι είναι πίσω από τα Ancient Memes που κάνουν θραύση στο Facebook

Αγάλματα συνομιλούν, σκυλιά ειρωνεύονται και σχολιάζουν καυστικά τη σεξουαλική ζωή των αφεντικών τους, αναγεννησιακές κυρίες των τιμών συζητούν για τα αντικείμενα του πόθου τους.

Τα Ancient Memes σχολιάζουν και «πυροβολούν» καθετί που κινείται, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν απλόχερα και αβίαστα το γέλιο. Και τις περισσότερες φορές το καταφέρνουν, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε πώς τους έρχονται όσα φτιάχνουν και κυρίως ποιοι είναι αυτοί που τα δημιουργούν.

Η αγάπη του κόσμου συνεχώς μεγαλώνει, κι αυτό το βλέπει κανείς από τους 354.752 φίλους που έχουν στο Facebook, οι οποίοι τους στέλνουν και τις δικές τους ιδέες για κάποιο meme, που ζωντανεύει μέσα από τη σελίδα The Real Ancient Memes.

 

Ο Κώστας Τουλάκης βρίσκεται κατά κύριο λόγο πίσω από το δημιουργικό κομμάτι και ο Πέτρος Ντόκος, εκτός από τις ιδέες που ρίχνει στο τραπέζι των Ancient Memes, «τρέχει» και το εμπορικό κομμάτι της σελίδας.

Το 2018 μάλιστα τα memes πέρασαν στην… έντυπη, εκτός από τη διαδικτυακή, Ιστορία με την έκδοση του βιβλίου «Ancient Memes: Meme μου τους κύκλους τάραττε» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, στη δημιουργία του οποίου είχε συμμετάσχει και ο Πάνος Τσιροζίδης.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους δημιουργούς των… μιμιδίων που «όταν δεν φτιάχνουμε memes, σκεφτόμαστε τα επόμενα memes, όταν δεν τρώμε σκεφτόμαστε τι θα φάμε και όταν δεν κοιμόμαστε σκεφτόμαστε το πότε θα κοιμηθούμε», όπως λένε χαρακτηριστικά.

– Ποια είναι τα πρόσωπα πίσω από τα Ancient Memes;

Ο Κώστας, ο Πέτρος, η Ελένη, η Μαρία, ο Μπάμπης ο Νίχιλιστ, η Σοφία που μόλις χώρισε, ο Τάκης που θέλει να ζευγαρώσει, ο Γιάννης που ψάχνει δουλειά, η κοριτσοπαρέα που φεύγει για διακοπές, ο μαέστρος, ο πελάτης, ο Αζόρ, ο αγάμ[…], ο κυνικός φίλος που όσοι είμαστε τυχεροί έχουμε, η κομμώτρια σου, ο γιατρός που ελπίζεις ότι θα σε θεραπεύσει, όλοι εσείς και όλοι εμείς.

– Με ποια αφορμή ξεκίνησαν;

Είχε εμφανιστεί στον ύπνο μου, ο Άγιος Ονούφριος προστάτης των memelords (μεγάλη η χάρη του ε), Τετάρτη ήταν θυμάμαι, γιουβαρλάκια είχα φάει (12) και μου λέει «ρε ψηλέ; τι κάνεις; κάθεσαι; ξεκίνα να φτιάχνεις memes». Εγώ πιστός δεν είμαι αλλά σέβομαι τύπους που αντέχουν τόση δίαιτα και υπάκουσα.

– Πώς σας έρχονται οι ιδέες;

Συνήθως με κούριερ, έχουμε συμφωνία για χαμηλότερες χρεώσεις. Βέβαια δημιουργούνται και προβλήματα έτσι, ακόμα περιμένω κάτι ιδέες από Κίνα που έχουν κολλήσει στο τελωνείο. Καμιά φορά εμπνεόμαστε και απ’ αυτό το ανηφόρι που λένε ζωή αλλά κυρίως με κούριερ.

 

– Κάνετε μόνο το κέφι σας ή βγάζετε και λεφτά;

Κάναμε το κέφι μας πολύ πριν βγάλουμε λεφτά, και αναγκαστήκαμε να βγάλουμε λεφτά για να απελευθερωθούμε και να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα καλύτερα το κέφι μας.

– Ποια είναι η πιο επιτυχημένη σας σειρά; Ποια είναι η δική σας πιο αγαπημένη και γιατί;

Τα βλέπουμε όλα με την ίδια αγάπη είναι η αλήθεια αλλά έχουμε μια αδυναμία στον τύπο στο βιβλιοπωλείο, στον τύπο που δίνει τις ποινές στον τροχό και φυσικά στο ζευγάρι στον κήπο του έρωτα και στον τιτάνα Αζόρ τον σκύλο που όλοι θα ήθελαν να χαϊδέψουν.

– Έχουν κάτι από την προσωπική σας ζωή τα Ancient Memes; Παίρνετε πάσα από τις ζωές σας;

Είναι τόσο ανέκδοτο η ζωή που το να εμπνευστούμε απ’ αυτήν είναι μοιραίο. Άλλωστε πιστεύουμε ότι όλα είναι αστεία αν και τίποτα δεν είναι το ίδιο αστείο για όλους. Ψάχνουμε τη γωνία για να μπορέσουμε να δούμε και να μοιραστούμε με χιούμορ όλα αυτά που ζούμε.

 

– Έχει ταβάνι και τέλος όλο αυτό;

Σαφέστατα όχι, είμαστε ακόμα στην αρχή, δεν έχουμε κάνει ούτε ένα κλάσμα απ’ αυτά που σκεφτόμαστε και απ’ αυτά που θέλουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο.

– Αντιμετωπίσατε ποτέ πρόβλημα με κάποιο meme που φτιάξατε;

Αρκετές, αν όχι πολλές, φορές. Αν ξέραμε για παράδειγμα πριν 3 χρόνια το πως θα εξελιχθεί η φάση θα είχαμε αγοράσει μετοχές πολιτικής ορθότητας και τώρα θα είχαμε κάνει cash out και θα ζούσαμε κάπου στη ζώνη του Ισημερινού παρατηρώντας τις μπανάνες να μεγαλώνουν. Δεν είναι λίγα τα memes μας που έχουν πέσει μετά από ριπόρτ αλλά τι α κάεινς; α κάειτς να μαλώεις;

– Τι σας καίει να καυτηριάσετε;

Όλα αυτά που καίνε σχεδόν όλους μας, την καθημερινότητα, τις σχέσεις, τις συνήθειες, τα κλισέ, το εργασιακό περιβάλλον, τον τύπο που παραγγέλνει τον καφέ του με στόμφο, και μια κρεατοελιά που έχω στην πλάτη.

 

– Τι άλλο κάνετε στη ζωή σας;

Όταν δεν φτιάχνουμε memes, σκεφτόμαστε τα επόμενα memes, όταν δεν τρώμε σκεφτόμαστε τι θα φάμε και όταν δεν κοιμόμαστε σκεφτόμαστε το πότε θα κοιμηθούμε.

– Πώς περάσατε από το ίντερνετ στο βιβλίο; Θέλετε να αφήσετε γραπτή κληρονομιά;

Ήταν μια υπόσχεση που είχαμε δώσει στον Γουτεμβέργιο που ήταν (rip) μεγάλος φαν της σελίδας, μακάρι να βλέπει τα memes μας από όπου είναι τώρα και να νιώθει δικαιωμένος για την εφεύρεση του. Φιλιά μάστορα.

– Όλοι αυτοί που σας στέλνουν memes το κάνουν για τη δόξα;

Πιο πολύ για τη συμμετοχή σ’ αυτό το οικοσύστημα που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, υπάρχουν παιδιά που στέλνουν σχεδόν καθημερινά εδώ και 3 χρόνια και τους ευχαριστούμε σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, όπως και τώρα. Πιστεύουμε πια ότι το κάνουν γιατί τους αρέσει όσο αρέσει και σ’ εμάς. Σίγουρα θα υπάρχουν κι αυτοί που θα το βλέπουν αλλιώς αλλά όπως είπα και νωρίτερα, τι α κάεινς;

 

– Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι που δεν τους αρέσει το χιούμορ σας; Έχει τελικά χιούμορ ο Έλληνας;

Συνήθως αντιδρούν όπως αντιδρούν οι άνθρωποι που δεν έχουν χιούμορ, το χιούμορ μπορείς να το έχεις, μπορείς να το εξελίξεις, να το εκπαιδεύσεις αλλά δεν μπορείς να το αγοράσεις όπως το γάλα για να πεις «α ωραία, τώρα με τη νέα παστερίωση μπορώ να έχω χιούμορ για 15 μέρες». Έχει χιούμορ ο Έλληνας, λίγο παραπάνω όταν αφορά κάποιον άλλον αλλά ιτσοκέη, θα μπορούσε να είναι και χειρότερα.

– Ένα κομμάτι των ελληνικών social media περιστρέφεται αναγκαστικά γύρω σας. Ποιες οι σκέψεις σας γι’ αυτό;

Χαιρόμαστε σαφώς που αυτό που κάνουμε έχει τέτοια απήχηση, δεχόμαστε καθημερινά τέτοιες μεγάλες μερίδες αγάπης που μας κάνουν να ξεχνάμε τα μεζεδάκια μιζέριας που σκάνε χωρίς να τα έχουμε παραγγείλει. Χαιρόμαστε που και άλλες σελίδες κάνουν αυτό που ξεκινήσαμε εμείς, χαιρόμαστε που ο κόσμος βλέπει τόσο πολύ τον εαυτό του μέσα στα memes, που ταυτίζεται, που παίρνει δύναμη απ’ το ότι υπάρχουν κι άλλοι που περνάνε τα ίδια προβλήματα, που μαθαίνει να εκφράζεται μέσα από τα memes, που χρησιμοποιεί πια στην καθημερινότητα του ατάκες που ξεπήδησαν από τη σελίδα και βρήκαν τον χώρο τους εκεί έξω, εκεί που παίζεται το παιχνίδι.

– Είναι τα Ancient Memes modern memes;

Τα Ancient Memes είναι τα memes.

πηγή: newsone.gr