Ποιοι εργαζόμενοι «μπαίνουν» στο επίδομα των 800 ευρώ – Πότε, πώς και σε ποιους θα δοθούν τα 534 ευρώ

Την πρόθεση της κυβέρνησης  να μην αφεθεί κανένας μόνος του επανέλαβε κατά το σημερινό briefing o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας ποιες πρόσθετες κατηγορίες εντάσσονται στην ενίσχυση των 800 ευρώ.


«Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην αφεθεί κανένας μόνος του. Από σήμερα μέχρι τις 17 Μαΐου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως μισθωτοί του τουριστικού επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κα», τόνισε στη διάρκεια του Briefing των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας τις κατηγορίες εργαζομένων που θα λάβουν επίσης τα 800 ευρώ.

«Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο πρέπει να υποβάλουν από τις 18 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί από 5 Ιουνίου μέχρι 10 Ιουνίου και οι εργαζόμενοι δεν απαιτείται να κάνουν καμία αίτηση», εξήγησε.


Σε σχέση με τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που λειτουργούν διευκρινίστηκε πως θα λάβουν ειδική αναλογική αποζημίωση ανάλογα με τις ημέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ. Η καταβολή αυτή θα γίνει από 10 έως 12 Ιουνίου.

Παράλληλα, μέχρι αύριο θα καταβληθεί σε 90,000 δικαιούχες επιχειρήσεις η επιστρεπτέα προκαταβολή ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους. Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους επιστήμονες για την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ.

Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά και η λειτουργία του ταμείου εγγυοδοσίας που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «θα έχει διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ με τους οποίους θα υπάρξει άμεση στήριξη των επιχειρήσεων μέσω της παροχής δανείου για κεφάλαιο κίνησης, εγγυημένο κατά 80%».


Σε σχέση με τον τουρισμό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται την σταδιακή επανεκκίνηση εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού. «Περιμένουμε την ευρωπαϊκή οδηγία για την επανεκκίνηση των μεταφορών. Εξετάζονται επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις εστίασης», εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Σε σχέση με τις ουρές που παρατηρήθηκαν σήμερα στη ΔΕΗ ο κ. Πέτσας τόνισε: «Εδώ και μέρες ο Κωστής Χατζηδάκης και η διοίκηση της ΔΕΗ είχαν ενημερώσει τους πολίτες ότι δεν κόβεται το ρεύμα και μπορούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους ηλεκτρονικά. Σήμερα είδαμε ομαλή εικόνα στα περισσότερα καταστήματα» ωστόσο χαρακτήρισε «προβληματική κατάσταση στο κατάστημα Αριστείδου. Πήραν τα τηλέφωνα των πολιτών για να εξυπηρετηθούν. Το κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι να εξυπηρετηθούν όλοι. Το κράτος θα έχει πάντα ψηφιακά εργαλεία για εναλλακτική εξυπηρέτηση».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην αναστολή στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματιστεί διευκρινίζοντας πως «Κρίθηκε σκόπιμο οι Ένοπλες Δυνάμεις να δώσουν το παράδειγμα, αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να εξέθεταν σε κίνδυνο το προσωπικό».


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «είναι δύο στοιχεία που μας έφεραν μέχρι εδώ και θα αποτρέψουν ενδεχόμενο πισωγύρισμα που θα είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Γι αυτό απαιτείται απ’ όλους αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, των αποστάσεων και της αποφυγής συγχρωτισμού. Όσοι τους αγνοούν και ακόμη χειρότερα όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο.

Προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων που επιδεικνύουν υποδειγματική πειθαρχία, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κορονοϊός, προδίδοντας όλους εκείνους που δίνουν μάχες για να σώσουν και σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές».