Ποιος δήμος είναι… πρωταθλητής στην ανακύκλωση;

Το ποσοστό ανέρχεται στο 80%, βάσει έρευνας που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου στο σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου

Σημαντική υποψηφιότητα σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της ανακύκλωσης βάζει ο δήμος Χαλανδρίου, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 80%, βάσει έρευνας που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου στο σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου. Η έρευνα διενεργήθηκε στον Ασπρόπυργο, από εξειδικευμένη εταιρεία η οποία έκανε εξονυχιστική καταγραφή όλων των απορριμμάτων των κάδων που είχαν δειγματοληπτικά ληφθεί από 8 σημεία της πόλης, για μια εβδομάδα.

«Το όραμα πίσω από τις στρατηγικές αυτές επιλογές είναι, να καταστεί ο Δήμος πρότυπο για όλη την επικράτεια στη διαχείριση των απορριμμάτων». εξηγεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος και προσθέτει: «Τα εντυπωσιακά στοιχεία από την ανακύκλωση στην πόλη αλλά και την πιλοτική εφαρμογή του καφέ κάδου δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολίτες, όταν ενημερωθούν διεξοδικά, ανταποκρίνονται πλήρως, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στηρίζουμε τους πολίτες, στηριζόμαστε στους πολίτες για να κάνουμε το Δήμο Χαλανδρίου υπόδειγμα “πράσινου” Δήμου”, καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος στη διαχείριση ανακυκλώσιμων Γεράσιμος Λυμπεράτος, επισημαίνει ότι η προσεχής εγκατάσταση των καφέ κάδων για τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών σε όλο το Δήμο θα έχει σχεδόν εξαφανίσει τον πράσινο κάδο». Επισημαίνει ότι οι κάτοικοι είναι σε θέση πλέον να ανακυκλώνουν σε ποσοστό σχεδόν 80%. Από τα 878 κιλά ανακυκλώσιμα που συλλέχθηκαν από όλους τους κάδους, το 79% ανακυκλώθηκε στον μπλε ή στον κίτρινο κάδο», εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος και καταλήγει: «Πέρα από αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, κρατάμε ότι απαιτείται περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την διάκριση του μπλε και του κίτρινου κάδου, δεδομένου ότι κατά τη δειγματοληψία προέκυψε ότι στον μπλε κάδο καταλήγει ένα ποσοστό 54% χαρτιού και χαρτονιού που θα έπρεπε κανονικά να καταλήγει στον κίτρινο κάδο».

Σημειώνεται ότι με βάση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2015, έχει ανατραπεί πλήρως ο συσχετισμός πράσινων και μπλε κάδων. Οι πρώτοι έχουν μειωθεί σε 3.000 από 4.500 ενώ οι δεύτεροι έχουν αυξηθεί στους 2.500 από 1500 και έχουν προστεθεί 1.000 κίτρινοι κάδοι. Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που εφαρμόζει ξεχωριστό ρεύμα διαχείρισης χαρτιού και χαρτονιού σε όλο τον Δήμο.

«Με τη λογική του κλειδιού εξασφαλίστηκε 99% καθαρότητα στο περιεχόμενό του», εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος διευκρινίζοντας ότι «το υλικό αυτό είναι απόλυτα αξιοποιήσιμο με ποικίλους τρόπους. Είτε ως βιοαέριο, το οποίο χρησιμοποιούμε ήδη στο δήμο για την κίνηση των απορριμματοφόρων, είτε στην τσιμεντοβιομηχανία ή ως κομπόστ».

πηγή : dimarxos.gr