Πολυτεχνείο 2019: Η ΕΛΑΣ στους δρόμους και στον… αέρα – Πόλη κάστρο η Αθήνα για την 46η επέτειο της εξέγερσης – Ευτράπελα με την αιματοβαμμένη σημαία

ÁóôõíïìéêÞ åðé÷åßñçóç óå õðü êáôÜëçøç êôßñéá óôçí ïäü Ìðïõìðïõëßíáò(öùôü) êáé óå Ýíá äåýôåñï óôç Æùïäü÷ïõ ÐçãÞò óôá ÅîÜñ÷åéá ôçí ÐÝìðôç 18 Áðñéëßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)
Σε εφαρμογή έχει θέσει η ΕΛΑΣ, από το πρωί της Κυριακής το σχέδιο «Πολυτεχνείο 2019», το οποίο περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής, καθώς υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και τη χρησιμοποίηση drones πάνω από την Αθήνα.

Πρόκειται για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, με την πολιτική αντιπαράθεση να βρίσκεται στα ύψη. Αυτό που φοβούνται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι επιθέσεις σε αστυνομικούς, κτίρια υπηρεσιών της Αστυνομίας και για τον λόγο αυτό αυξήθηκαν οι περιπολίες γύρω από στόχους προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τυχόν επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών, καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους και σε άλλα κτίρια μεγάλες τσάντες με κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα, τα οποία εκτιμάται ότι ίσως τα ετοίμαζαν οι ταραξίες για να τα πετάξουν από μεγάλο ύψος.

5.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις στις εκδηλώσεις εορτασμού, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με εντολές για περιορισμένη χρήσης χημικών και διακριτική επιτήρηση.

Έντονη ανησυχία προκαλείται από το ενδεχόμενο νέων καταλήψεων σε πανεπιστήμια και σχολές, τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους και ομάδες αναρχικών, ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για επιστροφή σε αυτά, μετά το τέλος της πορείας των ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Εκτός από το Πολυτεχνείο, ως «υψηλού κινδύνου κτίρια» θεωρούνται η ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο και η Νομική, ενώ προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή, καθώς θεωρείται πιθανό να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια επιθέσεων αλλά το πεδίο συγκρούσεων θα μεταφερθεί στα Εξάρχεια, με παρκούρ επιθέσεων από τις ταράτσες κτιρίων όπως το 2014 στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα δύο drones και το ελικόπτερο της Αστυνομίας θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η Αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων (αγγίζει τις 5.000), να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το «δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας».

Δηλαδή να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ δόθηκε ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Παράλληλα, σημαντική θα είναι η βοήθεια του ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ, ενώ σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών – θα παίξει εκτός από την Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται, ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.

Αναλυτικά οι δυνάμεις της Αστυνομίας:
  • – Οι 1.500, θα ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).
  • – Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της “Ζ”, με εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.
  • – Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
  • – Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία θα βοηθούν την Τροχαία για να ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση.

Ο ρόλος των υδροβόλων οχημάτων της αστυνομίας, οι γνωστές «αύρες», αναμένεται να είναι διαφορετικός. Τα συγκεκριμένα οχήματα κρίθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια των περσινών επεισοδίων, φέτος όμως φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν μόνο ως μέσα πυρόσβεσης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν σοβαροί τραυματισμοί από τη χρήση τους.

Εάν χρειαστεί, αναμένεται να τα δούμε στην πρώτη γραμμή, αλλά με στόχο να σβήνουν φωτιές και να καταστρέφουν οδοφράγματα, και όχι να στρέφονται απευθείας κατά πολιτών.

Ο απαραίτητος οδηγός «επιβίωσης» για τους πολίτες

Το κέντρο της Αθήνας από τις 12:00 θα είναι απροσπέλαστο, αφού θα κλείσουν δρόμοι, θα αλλάξουν δρομολόγια λεωφορείων, ενώ έχει απαγορευθεί σε πολλά σημεία η στάθμευση των οχημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα επεκταθούν από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστοί τρεις σταθμοί του Μετρό μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30 με τους συρμούς να διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς στάση.

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία όλα τα χρόνια προπορευόταν της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία από μέλη της παράταξης της ΠΑΣΠ, άλλαξε χέρια και πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε την οργή τωρινών μελών της ΠΑΣΠ, οι οποίοι κάνουν «διαδικτυακή επίθεση» στους πρώην συντρόφους τους, κάνοντας λόγο για «γενίτσαρους».

Τα μέλη της ΠΑΣΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που είχαν στα χέρια τους το εμβληματικό σύμβολο του αγώνα του Πολυτεχνείου, άλλαξαν κομματική στέγη, και έτσι η σημαία κατέληξε στην Κουμουνδούρου.

Έτσι, στην πορεία η αιματοβαμμένη σημαία πιθανόν να κρατιέται και από τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Η αντίδραση Παπαδημητρίου

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Κώστα Παπαδημητρίου, πρώην γραμματέα της ΠΑΣΠ και μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κάνει λόγο για «ευγενική συνδρομή καταγέλαστων γενίτσαρων», ενώ κάνει αναφορά και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την πιθανότητα να βρεθεί στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου κρατώντας στα χέρια του την αιματοβαμμένη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Παπαδημητρίου:

Η ανάρτηση του Αλέξη Σωτηρίου

Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η σημαία ανήκει στην ΠΑΣΠ και προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση:

Σχετικά με τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατέχουν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα:

1) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα ανήκε και ανήκει στην Εθνικη Φοιτητική Ένωση Ελλάδας.

2) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα εκλάπη από την ΠΑΣΠ και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

3) Είναι γνωστό σε όλους ότι κάθε χρόνο η ΠΑΣΠ παίζει κλεφτοπόλεμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να φυγαδεύσει την αιματοβαμμένη σημαία.

4) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει στους διαρρήκτες της ιστορικής μνήμης να αμαυρώνουν την ιστορική επέτειο και τον αγώνα των νέων.

5) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ.

Η απάντηση της ΠΑΣΠ:

Αργά το βράδυ του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου και ενώ στην ελληνική επικαιρότητα κυριαρχούσε το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη σημαία του Πολυτεχνείου μετά τις επώνυμες διαδικτυακές κόντρες, κυκλοφόρησε το ακόλουθο email που χαρακτηρίζει «προβοκατόρικα» τα δημοσιεύματα που βασίστηκαν στις ανταλλαγές των κατηγοριών μεταξύ στελεχών ΠΑΣΠ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το email δεν φέρει επώνυμη υπογραφή αλλά μόνο “Φοιτητές της ΠΑΣΠ”.

Ακολουθεί το περιεχόμενο του email:

«Μέρες μνήμης, μέρες αγωνιστικής εγρήγορσης και πάλι ανέλαβαν δράση όσοι επέλεγαν πάντα τον ρόλο του υπονομευτή και του προβοκάτορα, όσοι στέκονταν πάντα απέναντι στην ενότητα του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος.

Σχετικά με τα σημερινά προβοκατόρικα δημοσιεύματα περί περιφοράς της αιματοβαμμένης σημαίας από το ένα κομματικό γραφείο στο άλλο καθώς και την κατάπτυστη δήλωση του κρατικοδίαιτου γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ περί κλοπής, η απάντηση είναι ότι η σημαία θα είναι και φέτος στην κεφαλή της αντιιμπεριαλιστικής πορείας με κατάληξη την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή την Nεολαία στην αυριανή παλλαϊκή πορεία.

Φοιτητές της ΠΑΣΠ»

πηγή: dikaiologitika.gr