Πώς η μουσική βελτιώνει την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωση

Όταν εργαζόμαστε σκληρά να ολοκληρώσουμε μια εργασία, κάποιοι από εμάς προσπαθούν να ακούσουν μουσική για να συγκεντρωθούν σε αυτό που χρειάζεται να κάνουν και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Αλλά γιατί έχουμε συνδέσει τη μουσική με αυτή την ανάγκη – κατά πόσο αποδίδει;

Η μουσική βελτιώνει την εγκεφαλική υγεία και τη λειτουργικότητά μας με διάφορους τρόπους, και συχνά απολαμβάνουμε τα οφέλη χωρίς καν να συνειδητοποιούμε ότι η μουσική είναι ο λόγος. «Βελτιώνει τη νοημοσύνη, τη διάθεση, την παραγωγικότητα και μειώνει το στρες σε όλες τις ηλικίες. Η μουσική είναι τέλεια για τον εγκέφαλο, επειδή ενεργοποιεί σχεδόν κάθε σημείο του», αναφέρει η Dr. Catherine Jackson, Πιστοποιημένη Κλινική Ψυχολόγος. Όσο ευεργετική είναι η ακρόαση μουσικής, άλλο τόσο και περισσότερο είναι το να παίζουμε ένα μουσικό όργανο.

Η μουσική είναι μέρος της εσώτερης βαθύτερης ανθρώπινης φύσης εδώ και χιλιάδες χρόνια

«Μας συγκινεί, μας καθηλώνει. Διαμορφώνει συναισθήματα, επιδρά στη διάθεση και επηρεάζει τον εγκέφαλό μας», επιβεβαιώνει ο Dr. Michael Gervais, ψυχολόγος υψηλής αποδοτικότητας. «Η μουσική είναι η μόνη σταθερά σε πολλές αίθουσες ανάγνωσης και εργασίας σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και οι αθλητές χρειάζεται να συγχρονίσουν σώμα και νου με τη μουσική».

Όταν ακούμε μουσική, νιώθουμε και πιο χαρούμενοι. Ως αποτέλεσμα, όταν ακούμε μουσική στη δουλειά ή καθώς ολοκληρώνουμε μια εργασία, το στρες αποχωρεί: «Οι πιο χαρούμενοι, λιγότερο στρεσαρισμένοι άνθρωποι είναι και οι πιο παραγωγικοί, αφού ολοκληρώνουν γρήγορα τη δουλειά τους, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ο εγκέφαλός τους παράγει περισσότερες και δημιουργικότερες ιδέες», προσθέτει ο Dr. Jackson.

Η μουσική χωρίς στίχους έχει μοναδικά οφέλη

Οι έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η ακρόαση μουσικής χωρίς στίχους μπορεί να βελτιώσει την προσοχή και την απόδοση. «Στην πράξη, αυτό το είδος μουσικής έχει την επίδραση του «λευκού ήχου», ενώ οι ακροατές βιώνουν μια ενισχυμένη συναισθηματική κατάσταση», τονίζει η Samantha Morrison ειδικός ευεξίας και υγείας.

Εντούτοις, οι έρευνες έχουν επίσης βρει ότι η υποκειμενική προτίμηση του ακροατή στη μουσική είναι πιο ευεργετική στην πραγματικότητα από το είδος της μουσικής. Σε κάθε περίπτωση, η ακρόαση μουσικής επηρεάζει το φυσικό μοτίβο αναγνώρισης και τα κέντρα χωροχρονικών προβλέψεων του εγκεφάλου μας, οδηγώντας σε απελευθέρωση ντοπαμίνης. Ως αποτέλεσμα, η ακρόαση μουσικής δημιουργεί μια θετική ανατροφοδότηση και μείωσης του στρες που δημιουργούν με τη σειρά τους βελτίωση της προσοχής και της παραγωγικότητας (στην ουσία δημιουργείται ένας κύκλος αλληλεπίδρασης).

πηγή: enallaktikidrasi.com