Πώς ήταν και πώς είναι πλέον η Αγιά Σοφιά μετά τη μετατροπή της σε τζαμί

Πράσινα χαλιά, καλυμμένες με υφάσματα χριστιανικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά και μια μεγάλη ταμπέλα που δηλώνει στον κόσμο την μεγάλη αλλαγή: «Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας».


Εικόνες σημερινές και παλαιότερες φανερώνουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Αγία Σοφία, για να γίνει πλέον τζαμί.

Η πρώτη μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας από σήμερα είναι γεγονός και ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να κρυφτεί μια ιστορία χιλιάδων ετών.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες με την επίσκεψη του Ερντογάν με τη σύζυγό του την Πέμπτη, η τοιχογραφία της βρεφοκρατούσας Παναγίας στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, έχει κρυφτεί με υφάσματα.

Επίσης, στρώθηκαν πράσινα χαλιά στο δάπεδο του ναού, για την μουσουλμανική προσευχή. Παράλληλα, άλλαξε η ταμπέλα στο εξωτερικό που αναγραφόταν ο χαρακτήρας του μουσείου και πλέον λέει «Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Εικόνα από τις ετοιμασίες, ενώ στρώνονται τα χαλιά για τη μουσουλμανική προσευχή.

Οι καλυμμένες τοιχογραφίες. Επίσης, αριστερά βλέπουμε το μπορντό παραβάν, το οποίο έχει επάνω του στίχους από το Κοράνι.

Εικόνα αρχείου, από τις 2 Ιουλίου, που δείχνει την τοιχογραφία της Παναγίας. Στην εικόνα και η Γκλι, η διάσημη γάτα, κάτοικος της Αγίας Σοφίας. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα την αφήσουν να μείνει και μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

Αγία Σοφία, 24 Ιουλίου 2020

Η ταμπέλα πλέον γράφει «Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Η πρώτη μεγάλη προσευχή στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, που πλέον έχει μετατραπεί σε τζαμί, 24 Ιουλίου, 2020.

Αγία Σοφία, 24 Ιουλίου 2020

Όπως έχει πει ήδη ο Ερντογάν, από τότε που πήρε την απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, οι χριστιανικές τοιχογραφίες και τα λαμπερά ψηφιδωτά που κοσμούν τον σπηλαιώδη τρούλο και την κεντρική αίθουσα, θα κρύβονται με υφάσματα κάθε φορά που θα γίνονται μουσουλμανικές προσευχές, αλλά θα παραμείνουν ορατά για τους επισκέπτες/τουρίστες τον υπόλοιπο χρόνο.