Πώς μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τα δώρα τους 450.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να διεκδικήσουν με μια αίτηση τα αναδρομικά τους από το 2016 έως και σήμερα. Η κίνηση αυτή αφορά μόνο όσους δεν έχει κινηθεί δικαστικά και είχαν μικτό μισθό έως 3.000 ευρώ.

Μετά την απόφαση – βόμβα του έκτου τμήματος του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές περικοπές του 2012 και έως ότου αποφανθεί επί του θέματος η Ολομέλεια του ΣτΕ, οι  ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να διεκδικήσουν με μια αίτηση τα αναδρομικά τους από το 2016 έως και σήμερα.

Η κίνηση αυτή αφορά μόνο όσους δεν έχει κινηθεί μέχρι σήμερα δικαστικά και οι οποίοι το 2010 είχαν μικτό μισθό (τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές) έως 3.000 ευρώ.

Κρίσιμο είναι η αίτηση για την διακοπή της παραγραφής να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου, για να μην χαθούν τυχόν αναδρομικές αξιώσεις για τα δώρα του 2016.

Η αίτηση υποβάλλεται στην διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας από την οποία μισθοδοτείται ο εκάστοτε υπάλληλος και κοινοποιείται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ο υπάλληλος λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του (για τυχόν μελλοντική χρήση).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιοπαραγράφονται στην 2ετία, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου του 2012, το οποίο κλήθηκε να επιλύσει διαφορά ανάμεσα στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ

Κατά συνέπεια αν κάποιος δημόσιος υπάλληλος υποβάλει το σχετικό αίτημα έως 31/12/2018 θα μπορεί να διεκδικήσει τα εν λόγω ποσά από την 1/1/2016 ως και σήμερα.

Με την αίτηση διακόπτεται η παραγραφή και ο υπάλληλος έχει περιθώριο μέχρι και 31/12/2021 να αποφασίσει αν θα ασκήσει αγωγή, χωρίς να χάνει τις αξιώσεις του για το 2016. Αντίθετα αν το σχετικό αίτημα υποβληθεί από 1/1/2019 και μετά, η διεκδίκηση ξεκινά από την 1/1/2017.

Πάντως η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους συνεπάγεται ένα πρόσθετο κόστος ύψους 1,6 δισ. ευρώ τον χρόνο για το Δημόσιο, χωρίς να υπολογίζονται καν τα αναδρομικά.

Το γεγονός αυτό συνιστά δημοσιονομική «βόμβα» μεγατόνων, καθώς ο προυπολογισμός του 2019 που ψηφίστηκε χθες δεν περιλαμβάνει σχετική πρόβλεψη, ενώ θεωρείται δεδομένο πως αντίστοιχες αξιώσεις θα εγείρουν και οι συνταξιούχοι, στους οποίους επίσης «κόπηκαν» τα δώρα το 2012.

Συντάκτης: Αγγελική Μαρίνου
πηγή: insider.gr