Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις χηρείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η διάταξη που θα προβλέπει την αύξηση του ποσοστού της σύνταξης έχει ήδη συνταχθεί από τους αρμόδιους.

Aναδρομικά ποσά περίπου τριών ετών αναμένεται να λάβουν όσοι είναι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας με την μηνιαία αύξηση στο εισόδημά τους να φτάνει το 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η διάταξη που θα προβλέπει την αύξηση του ποσοστού της σύνταξης του θανόντος που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα από 50% στο 70% έχει ήδη συνταχθεί από τους αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για παράδειγμα αν η σύνταξη του θανόντος ήταν 1.000 ευρώ, η χήρα δικαιούνται με το νέο καθεστώς να πάρει 700 ευρώ αντί 500 ευρώ σύμφωνα με τη διάταξη του Νόμου Κατρούγκαλου, αύξηση 40%.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ για περίπου 40.000 ασφαλισμένους που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά τις 13 Μαίου 2016, για 36 μήνες.

Παράλληλα, θα ανασταλεί η ενεργοποίηση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες θα αυξηθούν αναδρομικά κατά 40%. Με το ισχύον καθεστώς η σύνταξη χηρείας αποδίδεται ποσοστιαία στους δικαιούχους (σύζυγο, παιδιά) μετά τον υπολογισμό της με το νέο σύστημα.

Οι δυο αυτές ευνοϊκές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Υπενθυμίζεται οτι με τον Νόμο Κατρούγκαλου, οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας θα έχαναν την σύνταξη για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2019, εάν δεν είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Με την αναστολή του μέτρου, ενεργοποιείται «ρήτρα» ανεργίας. Αυτό σημαίνει πως θα προβλέπεται ότι το ηλικιακό όριο των 55 ετών θα ενεργοποιηθεί όταν το εθνικό ποσοστό ανεργίας φτάσει στο επίπεδο του μέσου όρου του ποσοστού ανεργίας των κρατών μελών της Ε.Ε. (6,5%).

Στον νόμο Κατρούγκαλου είχε προβλεφθεί πως ο επιζών σύζυγος δικαιούται σύνταξη χηρείας δια βίου, εφόσον είναι άνω των 55 ετών. Οι νεότερες χήρες και χήροι λαμβάνουν σύνταξη κατ αρχήν για μια 3ετία. Όσοι συμπληρώνουν τα 55 εντός αυτής της 3ετίας (δηλαδή είναι 52-55 την στιγμή του θανάτου) χάνουν προσωρινά την σύνταξη μετά την πρώτη 3ετία και την λαμβάνουν δια βίου ξανά στα 67. Οι υπόλοιποι προβλέπονταν να την χάνουν δια παντός.

πηγή: mononews.gr