Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι το μπάνιο στη θάλασσα – Τί θα κάνουμε το καλοκαίρι στις παραλίες;

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας όπως επίσης και τις συνήθείες μας. Τι θα συμβεί όμως το καλοκαίρι του 2020;


Θα μπορέσουμε να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα ή θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί; Στις παραλίες θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα; Αυτά και άλλα πολλά είναι σαφώς ερωτήματα τα οποία απασχολούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρα μας.

Η Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνη της μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου ανέλυσε τη διαφορετική όψη του φετινού καλοκαιριού.

Όπως μας εξήγησε είναι πολύ νωρίς για να αποκτήσουμε τελική εικόνα αναφορικά με το καλοκαίρι ενώ ξεκαθάρισε πως θα είναι σίγουρα διαφορετικό από το περσινό.

«Οι ημέρες του Πάσχα θα αποτελέσουν μία καθοριστική περίοδο αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα για την πορεία των μέτρων» είπε.


Ένα διαφορετικό καλοκαίρι από τα προηγούμενα

Το καλοκαίρι του 2020 δεν θα μοιάζει σε καμία των περιπτώσεων με το περσινό. Δεν θα δούμε εικόνες στις παραλίες σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει με τον κόσμο να κάνει μπάνιο ο ένας δίπλα στον άλλο, τα παιδιά να παίζουν ανέμελα και τους λουόμενους να απολαμβάνουν τον ήλιο μαζί με τους φίλους τους.

Η υπεύθυνη της μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό το σενάριο να πρέπει ακόμη και στην παραλία να τηρούμε τις αποστάσεις από τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας ενώ τόνισε πως είναι απίθανο έως αδύνατο να κολλήσουμε κορονοϊό κολυμπώντας αλλά μόνο από κάποιον που μπορεί να είναι φορέας και να έρθουμε σε στενή επαφή μαζί του.

«Δεν θα μπορέσουμε σαφώς να είμαστε σε απόσταση λίγων εκατοστών από τους φίλους μας» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «τα μέτρα με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού θα αποκλιμακωθούν σταδιακά».


 

Πότε θα επιστρέψει η ζωή μας στους κανονικούς της ρυθμούς

«Δεν ξέρει κανείς πότε θα υπάρξει πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα, να ζούμε δηλαδή στους ίδιους ρυθμούς με την προ κορονοϊού εποχή. Ακόμη και στην Κίνα που έχει ξεπεράσει τον φονικό αυτόν ιό δεν έχουν καταφέρει οι πολίτες να επιστρέψουν στη ζωή που ζούσαν παλαιότερα. Για ολόκληρο τον παγκόσμιο χάρτη η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ακόμη άγνωστη» τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τον εάν πιστεύει ότι οι πολίτες θα τηρήσουν ευλαβικά τις συστάσεις της Πολιτείας το καλοκαίρι η Καρολίνα Ακινόσογλου απάντησε: «Έχουμε δείξει ως λαός θαυμαστή συμμόρφωση στα μέτρα και ήδη δοκιμάζουμε τις αντοχές μας. Η ανθρώπινη φύση όμως είναι απρόβλεπτη. Όπως και να έχει θα πρέπει να κάνουμε περισσότερη ακόμη υπομονή ώστε να προστατευτούμε».

Εκτίμησε παράλληλα πως από την αρχή του ερχόμενου μήνα, δηλαδή του Μαΐου, θα γίνει μια σταδιακή έστω τροποποίηση των περιορισμών βέβαια αυτό όπως δήλωσε θα είναι κάτι το οποίο θα κριθεί από το τι θα συμβεί το Πάσχα.

«Βλέπουμε ένα φως στο τούνελ αλλά δεν έχουμε ακόμη βγει από αυτό. Χρειαζόμαστε λίγη ακόμη υπομονή» δήλωσε και τέλος σύστησε στους πολίτες να συνεχίσουν να ακολουθούν πιστά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, να έχουν ψυχραιμία, αισιοδοξία και αλληλεγγύη.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr