Προς κλείσιμο ο σταθμός κλαδεμάτων της Βουλιαγμένης

Τι συμβαίνει δίπλα στο Νεκροταφείο Βουλιαγμένης αναρωτιούνται τις τελευταίες ημέρες κάποια ψηφιακά μέσα ενημέρωσης αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 

Η αλήθεια είναι ότι το πολύπαθο αυτό σημείο έχει …κακοποιηθεί τα τελευταία 40 περίπου χρόνια και ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει κλείσει οριστικά, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στελεχών της δημοτικής διοίκησης.

Επί δημαρχίας Γρηγόρη Κασιδόκωστα το σημείο αυτό λειτούργησε ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τα απορριμματοφόρα δηλαδή άδειαζαν εκεί το περιεχόμενο των πράσινων κάδων.

Το καθεστώς αυτό άλλαξε η διοίκηση Κωνσταντέλλου, που μετέτρεψε το σημείο σε άτυπο σταθμό μεταφόρτωσης κλαδεμάτων, το φορτίο δηλαδή των φορτηγών που μαζεύουν από τα πεζοδρόμια τα πράσινα απόβλητα των κήπων.

Σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας Καθαριότητας, η ύπαρξη σταθμού μεταφόρτωσης για τα κλαδέματα είχε μέχρι σήμερα σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, εξοικονομώντας 80-100.000 ευρώ το χρόνο από καύσιμα και συντηρήσεις των μικρών οχημάτων που δεν έκαναν διαδρομές προς το Κορωπί (όπου κομποστοποιούνται τα κλαδέματα), αλλά και εμφανές αποτέλεσμα στην καθαριότητα των δρόμων καθώς μεγιστοποιήθηκε η απόδοση της υπηρεσίας.

Όπως τονίζουν εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου, τα φορτία δεν είναι πάντα «καθαρά» κλαδέματα, καθώς στους σωρούς επί των πεζοδρομίων πολλές φορές απορρίπτονται από τους πολίτες και άλλα αντικείμενα, συνήθως ογκώδη, από στρώματα μέχρι καρέκλες. Αυτά διαχωρίζονται στο συγκεκριμένο σημείο και τα παραλαμβάνει όχημα σε χωριστή διαδρομή.

Γεγονός επίσης που πρέπει να πιστωθεί στη διοίκηση Κωνσταντέλλου είναι ότι απομάκρυνε το σύνολο των παροπλισμένων απορριμματοφόρων του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης που επί πολλά χρόνια σκούριαζαν στο σημείο.

Είναι αναντίρρητο ότι το σημείο αυτό προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης. Η αναγκαία αποκατάστασή του θα γίνει σύντομα, όπως μαθαίνουμε, καθώς μέρος του χώρου αυτού θα αξιοποιηθεί για την επέκταση του Νεκροταφείου Βουλιαγμένης.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί και ότι η αδειοδότηση χώρων που σχετίζονται με τα απορρίμματα είναι ο πιο δύσκολος και δυσεπίλυτος γρίφος της Αυτοδιοίκησης σε όλη την Αττική. Κυριολεκτικά δεν υπάρχει σπιθαμή εδάφους στο Λεκανοπέδιο που να μπορεί να αδειοδοτηθεί με όλους τους τύπους για τις «βρώμικες» δουλειές που όλοι κρίνουν απαραίτητες αλλά κανείς δεν τις θέλει δίπλα στην πόρτα του ή τον Δήμο του.

πηγή: Γιώργος Λαουτάρης / 3vita.gr